ΣΤΑΦΥΛΙ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Γλυκό κουταλιού σταφύλι, λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, συνδυάζει το φρούτο με την σπιρτάδα του αλκοόλ και εναλάσσει το μελωμένο σταφύλι με το τραγανό αμύγδαλο.
Αν και τα σταφυλια υπάρχουν στην αγορά ήδη από τον Ιούνιο - Ιούλιο, πάντα μα πάντα γλυκό, μαρμελάδα, μουσταλευριά και ότι άλλο έχει σχέση με αυτά, το ετοιμάζω μέσα στον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο τα σταφύλια είναι πλέον ώριμα ζαχαρωμένα, οπότε και τα γλυκά είναι πιό επιτυχημένα!
Συνταγή γιά σταφύλι γλυκό υπάρχει ήδη στο laboratorio (εδώ) και ήταν μία από τις πρώτες συνταγές που ανέβηκαν στο blog, πράγμα φυσιολογικό, αφού το εξοχικό, και ουσιαστικά δεύτερο σπίτι μου, βρίσκεται στον Αγιο Παύλο Χαλικδικής, περιοχή φημισμένη για τα επιτραπέζια σταφύλια της. Εκτός από το ότι έχουμε δικά μας κλήματα, τα δώρα από τους γείτονες και φίλους πάνε και έρχονται...
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία δεύτερη εκδοχή του κλασσικού γλυκού. Η ιδέα γιά τα αμυγδαλάκια είναι από συνάδελφο φαρμακοποιό (δεν είμαι η μόνη φαρμακοποιός βέβαια που ασχολούμαι επιτυχημένα με την μαγειρική...). Η ιδέα για το κρασί δικιά μου, αφού έχω και μία ιδιαίτερη αγάπη στις μαρμελάδες με αλκοόλ...
Σερβίρετε το με το γιαούρτι ή με παγωτό βανίλια, είναι τέλειο!
Δόση : 1,5 lt περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 kg σταφύλι μοσχάτο,
750 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
250 ml κρασί μοσχάτο λευκό,
τον χυμό απο 1/2 λεμόνι,
1 κλωναράκι δεντρισάϊ (αρμπαρόριζα),
200 gr (1 φλ.) αμύγδαλα ασπρισμένα.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε μόνο τις ρώγες σταφυλιού που είναι ώριμες και άθικτες (ζυγίστε τες). Πλύντε τες καλά και σταγγίστε τες. Βάλτε τες μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος και προσθέστε την ζάχαρη. Αφήστε να σταθούν 1-2 ωρίτσες.
Αδειάστε το περιεχόμενο του σκεύους μέσα σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε το κρασί και τον χυμό του λεμονιού και βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις αρχίζει και φουσκώνει, πρίν αρχίσει ο βρασμός, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Αφήστε να κρυώσει και μεταγγίστε σε ένα γυάλινο (κατά προτίμηση) σκεύος. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη, τοποθετήστε το σε μέρος δροσερό και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες (ή όλη τη νύχτα).
Μεταγγίστε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την σε ζωηρή φωτιά. Αφήστε να βράσει 10 λεπτά και κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Βάλτε ξανά την κατσαρόλα στην φωτιά, προσθέστε το δεντρισάϊ και τα αμύγδαλα και αφήστε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι (105°C με το θερμόμετρο). Αφαιρέστε το δεντρισάϊ και μοιράστε το γλυκό, όσο είναι ακόμη καυτό, μέσα σε βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες σε μέρος κατά προτίμηση δροσερό και σκοτεινό.
UVA MOSCATO BIANCO, DOLCE SOTTO SCIROPPO, CON VINO MOSCATO E MANDORLE
Ancora un dolce sotto sciroppo, o "dolce al cucchiaio" come vengono chiamati i dolci alla frutta di questo tipo in Grecia. Qualche deccennio fa erano molto in voga, oggi li utilizziamo piuttosto per condire lo yogurt, servito come dessert, gelati o budini.
Questa è la seconda ricetta per uva dolce sotto sciroppo al laboratorio, la prima (qui) pubblicata 4 anni fa. La differenza in questa ricetta, oltre alla preparazione, ormai consona alle istruzioni di Christine Ferber, è all' agiunta di vino bianco moscato e di mandorle.
Dosi : 1,5 lt ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 kg uva moscato bianco sgranata,
750 gr zucchero semolato,
250 ml vino moscato bianco,
il succo da 1/2 limone,
1 rametto di geranio odoroso,
200 gr (1 tazza) di madorle spellate.
Preparazione :
Sgranate l' uva e scegliete gli acini maturi e intatti. Pesate. Lavate bene gli acini, asciugate e ponete in una terrina capiente. Aggiungete lo zucchero e lasciate riposare per un paio d' ore.
Traferite in una casseruola, aggiungete il vino ed i succo del limone. Portate su fuoco moderato. Mescolate per fare sciogliere lo zucchero. Arrivato il composto al punto di ebollizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Trasferite nella terrina, coprite con pellicola transparente, posizionate in luogo fresco e lasciate riposare per 12 ore (o per tutta la notte).
Trasferite nella casseruola e portate su fuoco vivace. Lasciate cuocere per una decina di minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oreta.
Portate di nuovo sul fuoco, aggiungete il rametto di geranio (4-5 foglie) e le mandorle e lasciate cuocere fino a rapprendere (105°C col termometro o fate la prova piattino). Eliminate il rametto di geranio ed invasate ancora scottente in barattoli precedentemente sterilizzati. Avvitate i coprechi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conservano per parecchi mesi, in luogo preferibilmente fresco e buio.
Εδώ μιλάμε για πολύ ιδιαίτερο γλυκό κουταλιού Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦέτος δεν έφτιαξα, καθώς έχω ακόμη βύσσινο και πορτοκάλι από πέρσι, αλλά τώρα που σε διάβασα, με έβαλες στην "πρίζα"!!
Καλημέρες πολλές και καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Καλημερα Πηνελοπη μου! Κι εγω ειχα 2 χρονια να φτιαξω, αλλα με εβαλε στα φυτιλια συναδελφος που ποσταριζε γλυκο σταφυλι με αμυγδαλα και δεν αντεξα στον πειρασμο!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Πολύ ενδιαφέρον!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο και έξτρα αρωματικό Μαρίνα μου!! Καλό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Κικη μου! Καλο μηνα!
Διαγραφή