0

ΖΕΛΑΤΙΝΗ (ΠΕΛΤΕΣ) ΜΗΛΟΥ // GELATINA DI MELE


ΖΕΛΑΤΙΝΗ (ΠΕΛΤΕΣ) ΜΗΛΟΥ

Αν και πιό δημοφιλής είναι σίγουρα ο πελτές από κυδώνια (συνταγή εδώ),  και τα μήλα, το οποία επίσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό πηκτίνης, μας δίνουν έναν ωραίο πελτέ.
Ο πελτές από τα μήλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θέση της πηκτίνης του εμπορίου, γιά να βοηθήσει να δέσει μία μαρμελάδα, φτιαγμένη με φρούτα πού έχουν μικρή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, πχ. φράουλες, κεράσια, ροδάκινα (αναλογία 1 φλυτζάνι πελτέ για κάθε 4 φλυτζάνια φρούτων). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην θέση του γλάσσου ουδέτερης ζελατίνης, για να γυαλίσει τούρτες και γιά να προστατέψει τα ωμά φρούτα από την οξείδωση, πχ. σε τάρτες.
Ο πελτές μήλου κανονικά φτιάχνεται με ολόκληρα μήλα. Μπορείτε όμως να ακολουθήσετε και την μέθοδο της ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας μόνο τις φλούδες και τους σπόρους, που είναι και πιό πλούσιοι σε πηκτίνη.
Γιά να φτιάξω τον πελτέ μήλου, ακολούθησα την συνταγή της Christine Ferber, από το βιβλίο της Mes confitures. Η Christine Ferber συμβουλεύει να χρησιμοποιήσουμε πράσινα μήλα, τα οποία ως γνωστόν έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη, εγώ χρησιμοποίησα διάφορα μήλα που είχα στο ψυγείο μου και είχαν αρχίσει να χάνουν την φρεσκάδα τους...

Δόση : περίπου 500 gr
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1,5 kg μήλα,
                1,5 kg νερό,
                1 kg ζάχαρη κρυσταλλική,
                τον χυμό από 1 μικρό λεμόνι.
Προετοιμασία :
Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση μήλα βιολογικά ή βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ραντισμένα. Πλύντε τα και σκουπίστε τα. Κόψτε τα στα τέσσερα, αγφαιρέστε μόνο το κοτσάνι και βάλτε τα σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε το νερό. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε να βράσουν μέχρι να αρχίζουν να λιώνουν (περίπου 30 λεπτά).
Σουρώστε τα μήλα και πιέστε τα με ένα κουτάλι, ώστε να βγάλουν όλο το ζουμί τους. Φιλτράρετε το ζουμί με γάζα ή τουλπάνι.
Ζυγίστε 1 kg από το ζουμί και βάλτε το στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού, φιλτραρσμένο. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για καμμία 10αριά λεπτά. Αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί.
Αφήστε να σταθεί ένα τεταρτάκι και ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Αφήστε να βράσει γιά μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίζει να πηκτώνει.
Οταν ο πελτές είναι έτοιμος, μοιράστε τον σε βαζάκια, τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε τα με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείτε γιά αρκετούς μήνες σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.
Εχει υπέροχη γεύση και άρωμα, δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να τον καταναλώσετε αμέσως!

- τον πουρέ του μήλου που θα περισσέψει, αφού τον καθαρίσετε από τις φλούδες και τους σπόρους, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μία μηλόπιτα ή να γεμίστε κομμάτια σφολιάτας και να φτιάξετε μηλοπιτάκια.



GELATINA DI MELE

Per quanto riguarda le gelatine di frutta, la più famosa in Grecia è certo quella di mele cotogne (ricetta qui). Anche le mele però, e specialmente quelle verdi, contengono grande quantità di pectina e quindi sono adatte per preparare la gelatina naturale.
La gelatina di mele può essere utilizzata nel posto della pectina del commercio, per aiutare a rapprendere una confettura di frutta che sono poveri in pectina, pe. fragole, ciliegie, pesche. Dose per la confettura di solito 1 tazza di gelatina di mele per 4 tazze di frutta. Ancora, e grazie al sapore piuttosto neutro, può essere utilizzata nel posto di gelatina neutra, per lucidare una torta, o spenellare la frutta fresca di una crostata per isolare e proteggere dall' ossidazione e conseguentemente prevenire l' annerimento. 
La gelatina di mele viene preparata con le mele intere. Intanto, si può anche utilizzare e ricilare le bucce e i semi di mele già utilizzate in altre preparazioni.
Per preparare la gelatina di mele ho seguito la ricetta di Christine Ferber, dal suo libro "Mes confitures".  La Ferber utilizza le mele verdi, io intanto ho utilizzato anche mele rosse e gialle che si trovavano già per qualche settimana nel mio frigo ed erano appassite...

Dosi : 500 gr ca
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1,5 kg mele (verdi),
                             1,5 kg acqua,
                             1 kg zucchero semolato,
                             il succo da 1 limone piccolo.
Preparazione :
Utilizzate preferibilmente delle mele bio e non trattate. Lavate bene ed asciugate. Tagliate a 4, eliminate solo il picciolo e ponete entro una casseruola. Aggiungete l' acqua e portate su fuoco moderato. Lasciate cuocere fino a cominciare a spappolare, per mezz' oretta ca.
Scolate con un chinoise o comunque un colapasta a fori piccoli. Premete con il dorso di un cucchiaio per prendere tutto il liquido. Filtrate di nuovo con una garza o telo pulito e senza odore di detersivo.
Pesate 1 kg di liquido e ponete nella pentola, insieme allo zucchero ed il succo del limone, filtrato. Lasciate cuocere per una decina di minuti. Schiumate se necessario. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per un quarto d' ora.
Riportate sul fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto ancora, fino a rapprendere.
Invasate ancora scottente in barattoli precedentemente sterilizzati. Avvitate i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti. 
Si conserva per parecchi mesi, in luogo preferibilmente fresco e buio.
E tanto buona questa gelatina, che difficilmente potete resistere alla tentazione di mangiarla tutta subito!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.