ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ !
Πριν αρκετά χρόνια, το 2009, είχα βρεθεί στο Sirmione, υπέροχη ιταλική λουτρόπολη, χτισμένη σε μία χερσόνησο που προβάλλει στο νότιο τμήμα της Λίμνης Γκάρντα. Είχαμε κλείσει το ξενοδοχείο μέσω ίντερνετ, και ήταν μία από τις πιο ατυχείς επιλογές μας στο συγκερκριμένο ταξίδι, καθώς οι φωτογραφίες που ήταν αναρτημένες στο site του ξενοδοχείου, χρονολογούνταν σίγουρα τουλάχιστον μία εικοσαετία πριν, όταν αυτό είχε πρωτοχτιστεί. Ακόμη μία από τις μικρές απάτες του ίντερνετ, αλλά καθώς θα το χρησιμοποιούσαμε απλά για μία και μόνο διανυκτέρευση, δεν το είχαμε κάνει θέμα... Το πρωί όμως μας περίμενε μία έκπληξη, καθώς στην μικρή, περιποιημένη και καταπράσινη αυλή του ξενοδοχείου απολαύσαμε ένα από τα πιο πλούσια και πιο ποιοτικά πρωινά που δοκιμάσαμε ποτέ. Ανάμεσα σε όλα τα καλούδια, είχε και μία ιδιαίτερη μερέντα, ή πιο σωστά άλειμμα σοκολάτας, από την γνωστή εταιρεία Perugina, το οποίο πρώτη φορά συναντούσα και δοκίμαζα, ενώ έγινε και αιτία να φάω τρία (!!! τα θαυμαστικά γιατί συνήθως στο πρωινό δεν τρώω πάνω από ένα κουλούρι) ολόκληρα αφράτα κρουασάν παραγεμισμένα με αυτό! Αυτό το άλειμμα μου έγινε μετά μία μικρή εμμονή, αλλά μάταια έψαξα να το βρω σε κάποιο κατάστημα τροφίμων ή και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, φαινόταν όλοι να το γνωρίζουν αλλά κανένας δεν το είχε!
Μέχρι που πριν λίγο καιρό συνάντησα αυτήν την ανάρτηση στο πολύ καλό ιταλικό blog Fables de sucre. Με την πρώτη ματιά ήμουν σίγουρη ότι βρήκα την πολυπόθητη συνταγή για το πιο ... σοκολατένιο άλειμμα σοκολάτας! Η συνταγή είναι του μεγάλου ιταλού chef patisser Iginio Massari, ο οποίος είναι από μόνος του ένα κεφάλαιο στην ιστορία της ιταλικής ζαχαροπλαστικής, και είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο του Nono solo zucchero, vol. V.
Απλούστατη συνταγή, μόνο 4 υλικά, απίστευτα νόστιμο αποτέλεσμα. Αυτή η κρέμα, στην ουσία είναι καθαρή σοκολάτα, η οποία αποκτά την επιθυμητή αλοιφώδη σύσταση με την προσθήκη καραμέλας γάλακτος και γλυκόζης.
Μην χάνετε καιρό, δοκιμάστε την και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε και εσείς!
Δόση : για 2 βαζάκια περιεκτικότητας 400 gr
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 100 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
250 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
250 gr σοκολάτα κουβερτούρα 50% σε κακάο,
100 gr σιρόπι γλυκόζης.
Προετοιμασία :
Κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και βάλτε την μέσα στο ποτήρι του ραβδομπλέντερ.
Καραμελώστε την ζάχαρη με την ξηρή μέθοδο, δηλαδή χωρίς να προσθέσετε νερό. Παράλληλα ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος. Ρίξτε την στην καραμέλα, σταδιακά και με προσοχή να μην καείτε από τους ατμούς που θα δημιουργηθούν, και αναμείξτε μέχρι να λιώσει όλη η καραμέλα. Με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζετε ένα είδος καραμέλας γάλακτος, δηλαδή το γνωστό μας dulce de leche.
Σβήστε την φωτιά, προσθέστε το σιρόπι γλυκόζης και αναμείξτε να ενσωματωθεί.
Προσθέστε το μίγμα, αφού το περάσετε από ψιλό σουρωτήρι ώστε να συγκρατηθούν τυχόν κομμάτια καραμέλας που δεν έχει λιώσει, κατ' ευθείαν στην σοκολάτα και δουλέψτε με το ραβδομπλέντερ στην μέγιστη ταχύτητα, για 5-6 λεπτά.
Μόλις χλιαρίνει, μοιράστε το άλειμμα σοκολάτας σε βαζάκια, κατά προτίμηση αποστειρωμένα.
Διατηρείται για αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου.
CREMA AL CIOCCOLATO SPALMABILE
Nell' ormai lontano 2009, mi sono trovata a Sirimione. Avevamo prenotato l' albergo dal web, ed è stata una scelta tra le più sfortunate di quel viaggo per il Nord d' Italia, siccome le foto che abbiamo visto al sito dell' albergo, erano sicuramente di un ventennio fa, quando l' albergo era bello, nuovo... Siccome il soggiorno era per una notte soltanto, non abbiamo protestato, ma abbiamo passato una notte d' orrore, con uno sciame di zanzare grosse come elicotteri, che aveva trovato rifugio al soffito della nostra camera... meno male che erano inoccue e non pungevano! La mattina però, una bella sorpresa ci aspettava nel cortile dell' albergo, piccolino ma curato e pieno di piante. Una prima colazione ricchissima e tanto buona, che non abbiamo goduto neanche agli alberghi prestigiosi. Tra l' altro ho assagiato per la prima volta la crema al cioccolato spalmabile di Perugina, che mi è piaciuto tanto, da mangiare ben tre grossi cornetti farciti, io che di solito non mangio più di una fetta biscottata per prima colazione... Ho cercato invano ad acquistare qualche barattolo di quella crema, pareva che tutti la conoscevano ma nessuno la disponeva.
Poco tempo fa, mi sono imbattuta su questo post, nel blog Fables de sucre, che ammiro infintamente... A prima occhiata ero certa che ho trovato la ricetta per quella bontà di crema spalmabile al cioccolato di Perugina. Solo che questa ricetta è del mitico Iiginio Massari, dal suo libro Non solo zucchero vol.V.
La ricetta è facilissima, in pratica si fa spalmabile il cioccolato fondente, semplicemente aggiungendo caramello mou e sciroppo di glucosio. Di una bontà eccecionale! Da mangiarla col cucchiaio direttamente dal barattolo! Ho aumentato le dosi della ricetta iniziale (e non mi sono pentita)!
Dosi : per 2 barattoli da 400 gr
Difficoltà : media
Ingredienti : 100 gr zucchero semolato,
250 gr panna fresca a 35% in grassi,
250 gr ciccolato fondente al 50% di cacao,
100 gr sciroppo di glucosio.
Preparazione :
Tritate il cioccolato fondente. Ponete entro il boccale del frullatore ad immersione.
Fate caramellare lo zucchero a secco, cioè senza aggiungere acqua. Nello stesso tempo fate scaldare la panna entro un pentolino o al microonde. Versate la panna sul caramello gradatamente, e con attenzione per non farvi scottare dal vapore o dagli spruzzi. Mescolate per far sciogliere il caramello.
Spegnete il fornello, aggiungete lo sciroppo di glucosio e mescolate.
Versate il caramello al latte direttamente nel boccale, tramite un colino a maglia fitta, per eliminare eventuali pezzetti di caramello non disciolto. Frullate a massima velocità per 5-6 minuti.
Appena la crema sarà intiepidita versate in barattoli precedentemente sterilizzati.
Viene conservata fuori frigo per parecchi giorni.
Μαρίνα δεν χρειάζεται να πεις τίποτα!!!!!!!! Και μόνο που βλέπω την υφή του είμαι πεπεισμένη ότι πρόκειται για αριστούργημα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το φτιάξω!!!!
Ειναι τελειο Χρυσαυγη μου! Απο αυτα που τα τρως με το κουταλι μεσα απο το βαζακι ...
ΔιαγραφήΜαρίνα μου θέλω να το φτιάξω αλλά επειδή δεν θα μπορέσω να κάνω την καραμέλλα ,έχω ήδη έτοιμη καραμέλλα από ένα ζαχαρούχο που το έχω βράσει .Πόση καραμέλλα να βάλω ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιτσα μου δεν μπορω να υπολογισω ακριβως, γιατι οταν φτιαχνεις την καραμελλα γινεται και μια σχετικη εξατμιση, οποτε δεν μπορω να ξερω το ακριβες βαρος της. Υπολογιζω γυρω στα 330 γρ. αλλα καλυτερα να την προσθεσεις σταδιακα και να δοκιμασεις. Να την ζεστανεις την καραμελλα για να μπορεσουν να ενσωματωθουν ολα τα υλικα.
ΔιαγραφήEυχαριστώ πολύ Μαρίνα μου .Θα το κάνω όπως το λες
ΔιαγραφήΚαλημερα!!!Θελω να δοκιμασω να το φτιαξω...Ομως πως φτιαχνω την καραμελα???? :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα! Για να φτιαξεις την καραμελλα, θα βαλεις την ζαχαρη σε ενα τηγανακι και θα την βαλεις σε μετρια φωτια. Καποια στιγμη η ζαχαρη θα αρχισει να λιωνει και μετα να παιρνει καστανο χρωμα. Δεν θα την ανακατεψεις, αν χρειαστει, θα γυρισεις λιγο το τηγανι ετσι ωστε να λιωσει ολη η ζαχαρη. Θα προσεξεις μονο να μην σουρηνει πολυ το χρωμα της και καει!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ!!! :)
Διαγραφή