ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΑΦΡΑΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Οι Ιταλοί έχουν ένα πολύ ευφάνταστο όνομα γιά αυτού του είδους τα γλυκά, τα λένε "τούρτες με τριαντάφυλλα" γιατί βέβαια η ζύμη σχηματίζει στυλιζαρισμένα τριανταφυλλάκια. Το μπριός που θα φτιάξουμε σήμερα θυμίζει ακόμη περισσότερο ένα μπουκέτο από τριαντάφυλλα, τα οποία κρύβουν μέσα τους μία σοκολατένια καρδιά!
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από εδώ. Η ζύμη δεν θέλει πολύ δούλεμα, είναι πολύ αφράτη και όχι πολύ γλυκειά. Για την γέμιση χρησιμοποίησα το καταπληκτικό άλειμμα σοκολάτας σε συνταγή I. Massari (δείτε την συνταγή εδώ). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πραλίνα φουντουκιού ή μαρμελάδα.
Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 300 gr αλεύρι γοχ.,
50 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
75 gr κρέμα γάλακτος περιεκτικότητας 35% σε λιπαρά
50 gr νερό,
10 gr μαγιά μπύρας νωπή,
1 αυγό,
80 gr βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου,
1 γερή πρέζα αλάτι,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για την γέμιση : άλειμμα σοκολάτας.
γιά το ψήσιμο : 1 κρόκο αυγού.
Προετοιμασία :
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα.
Βάλτε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Προσθέστε την μαγιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Δουλέψτε το μίγμα για 5-6 λεπτά, μέχρι να γίνει ομοιγενές. Προσθέστε σταδιακά καί το βούτυρο και αφήστε το μίγμα να δουλευτεί μέχρι αυτό να ενσωματωθεί πλήρως. Η ζύμη θα είναι μαλακή καί κολλώδης. Τυλίξτε την σε διάφανη μεμβράνη, πλατύνετε την με τα χέρια, ώστε να γίνει σαν χοντρό φύλλο, και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στον καταψύκτη για 1 ώρα.
Βγάλτε την ζύμη από την ψύξη, αφαιρέστε την μεμβράνη και τοποθετήστε την σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Δουλέψτε την με τον πλάστη. Στην αρχή είναι σκληρή, αλλά όσο την δουλεύετε μαλακώνει. Μην την ξεπαγώσετε, γιατί θα γίνει κολλώδης και δεν θα μπορέστε να την ανοίξετε. Ανοίξτε την σε ένα φύλλο με πάχος περίπου 1 χιλιοστό. Με ένα κούπ πάτ (διαμέτρου 6 εκ.) ή ένα ποτήρι κόψτε την ζύμη σε στρογγυλούς δίσκους.
Φτιάξτε το κάθε τριανταφυλλάκι με 3 δίσκους ζύμης. Πρώτα αλείψτε τον κάθε δίσκο με λίγο άλειμμα σοκολάτας. Τοποθετήστε τους στην σειρά έτσι ώστε να επικαλύπτει ο ένας περίπου το μισό από τον προηγούμενο δίσκο (δείτε τις φωτογραφίες και εδώ, φτιάχνοναι με τον ίδιο τρόπο). Τυλίξτε τους σε ρολό και κόψτε το ρολόστην μέση.
Τοποθετήστε τα τριανταφυλλάκια ζύμης μέσα σε μία στρογυλή λυόμενη φόρμα, με διάμετρο 24 εκ. την όποια θα στρώσετε αντικολλητικό χαρτί. Ξεκινήστε από το κέντρο της φόρμας προς την περιφέρεια. Σκεπάστε με ένα καθαρό πανί και τοποθετήστε την σε χλιαρό μέρος, για μία ωρίστα, μέχρι τα τριανταφυλλάκια να διπλασιαστούν σε όγκο.
Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό ή ακόμη καλύτερα με λίγο γάλα και αλείψτε το μπριός.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου μισή ωρίτσα, μέχρι να ροδίσει.
Οταν ψηθεί, βγάλτε το μπριός από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
TORTA DELLE ROSE BRIOCHE CON CREMA AL CIOCCOLATO SPALMABILE
Ancora una torta delle rose dolce, composta da tante piccole rose con il cuore al cioccolato!
La ricetta è da qui con qualche modifica. L' impasto brioche è di facilissma preparazione e risulta soffice e non troppo dolce. La farcitura è stata una mia idea e ho utilizzato la buonissima crema al cioccolato spalmabile di I.Massari (ricetta qui). Potete farcire anche con nutella o confettura.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 300 gr di farina 00,
50 gr zucchero semolato,
75 gr panna fresca,
50 gr acqua,
10 gr lievito di birra fresco,
1 uovo,
80 gr burro a temperatura ambiente,
1 grosso pizzico di sale,
1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
per farcire : crema al cioccolato spalmabile.
per spenellare : 1 tuorlo d' uovo.
Preparazione :
Stemperate il lievito nel latte intiepidito.
Ponete la farina nella bacinella della planetaria. Aggiungete il lievitno e tutti gli ingredienti restanti, tranne che il burro. Lavorate per 5-6 minuti finchè l' impasto risulti omogeneo. Aggiungete gradatamente il burro, ammorbidito a temperatura ambiente. Lavorate per incorporarlo. L' impasto risulterà molle e appiccicoso. Rovesciate su un pezzo di pellicola transprente, appiatite e formate un rettangolo (per facilitarvi poi a tirarlo), avvolgete e lasciate riposare per un paio d' ore nel frigo o per un' oretta nel freezer.
Eliminate la pellicola dall' impasto e ponete sul piano del lavoro infarinato. Con il mattrello tirtatelo in una sfoglia sottile, spessa ca. 1 mm. L' impasto all' inzio sarà duro, ma man mano che lo tirate sarà ammorbidito. Non lasciarlo scongelare, altrimenti risulterà troppo molle e appiccicoso. Coppate con un bicchiere o un coppapasta di 6 cm di diamtero.
Per formare le rose, prendete 3 dischi d' impasto. Prima spalmate su ogni disco un po' di crema al cioccolato. Sovrapponete i dischi in modo che l' uno copri metà dell' altro (vedete anche in questo post come si fa). Arrotolate e tagliate precisamente a metà.
Foderate una tortiera di 24 cm. di diametro con carta forno. Posizionate dentro le rose, cominciando dal centro verso i bordi. Coprite con un panno e lasciate in luogo tiepido, fino al reddoppio, per un' oretta ca.
Sbattete il tuorlo con qualche cucchiaio di latte o acqua e spenellate la torta.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 30 mintui ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformare.
Ωραία πράγματα Μαρίνα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτά που τα "παιδιά" στο δικό μου σπίτι, ζητούν σε συνεχή βάση :-)) Αφράτη ζύμη και γλυκιά ...με σοκολατένια γέμιση...κανείς δεν θα πει όχι!
Καλημερα Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΚαι τα δικα μου τα "αγορακια" εκτιμουν πολυ αυτου του ειδους τα γλυκα ...
Φιλια!
Kαλησπεραα Μαρινακι μου ξερεις την αγαπη μου για τα ζυμαρακια .. θα δοκιμαστει .. και φυσικα θα φαγωθει ... !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλενη μου, με την πειρα που εχεις, ειμαι σιγουρη οτι θα το φτιαξεις αριστουργημα!
Διαγραφή