1

ΠΕΝΕΣ ΑΛ' ΑΡΑΜΠΙΆΤΑ // PENNE ALL' ARRABBIATA


ΠΕΝΕΣ ΑΛ' ΑΡΑΜΠΙΆΤΑ

Οι πένες αλ' αραμπιάτα (penne all' arrabbiata), είναι ένα από τα πιό διάσημα πιάτα της ιταλικής κουζίνας και στο εξωτερικό. Η συνταγή προέρχεται από την φτωχική κουζίνα (cucina povera) του Λάτσιο, δηλαδή της περιοχής της Ρώμης. Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι η σάλτσα είναι καυτερή και όποιος φάει, κινδυνεύει να γίνει το πρόσωπο του κατακόκκινο, όπως όταν υποφέρει από λύσσα (rabbia στα ιταλικά είναι η λύσσα, arrabbiare = λυσσάω)! Το περιέργο με αυτή την συνταγή είναι οτι, ενώ πριν μερικές δεκαετίες ήταν πολύ δημοφιλής στις ιταλικές τραττορίες, έπειτα κάπου εξαφανίστηκε, καθώς την θεωρούσαν πολύ απλή αλλά και ταυτόχρονα πιό δύσκολο να την ετοιμάσουν, επειδή, όπως και όλες οι συνταγές που έχουν λίγα υλικά, ήθελε πρώτες ύλες πολύ καλής ποιότητας. Τα τελευταία χρόνια πάντως έχει αρχίσει να ξαναεμφανίζεται στους καταλόγους των εστιατορίων.
Η συνταγή απλή, απλούστατη : μακαρόνια, συνήθως πένες που κρατάνε μέσα τους την σάλτσα, ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερό πιπεράκι, ωραίες φρέσκιες ντομάτες, μαϊντανός για το σερβίρισμα και μπόλικο πεκορίνο. Το μυστικό είναι στην σάλτσα, θέλει φρέσκια ντοματούλα ή ωραία σπιτική σάλτσα πασσάτα ντομάτας. Αντί γιά πεκορίνο, μπορείτε να βάλετε τριμμένο κεφαλοτύρι (προσοχή το παραδοσιακό από αιγοπρόβειο γάλα, γιατί πρόσφατα είδα να κυκλοφορεί και κεφαλοτύρι από αγελαδινο!).
Από τις πολύ αγαπημένες μας συνταγές, που φτιάχνουμε συχνά, καθώς είναι πολύ γρήγορη και πεντανόστιμη! Φέτος μάλιστα, που έχουμε φτιάξει μία πολύ επιτυχημένη σπιτική πασσάτα ντομάτας, αυτήν την μακαρονάδα την έχουμε καταευχαριστηθεί!
Θα συναντήσετε και παραλλαγές με παντσέτα (μπέϊκον), με μανιτάρια, και διάφορα άλλα τυριά, εκτός από το πεκορίνο. Οπως θα δείτε στις φωτογραφίες, επειδή οι άντρες συνήθως θέλουν και λίγο κρεατάκι στο φαϊ τους, συνοδέψαμε απλά το πιάτο με ωραιότατο ψητό λουκάνικο Λευκάδας (πρόσφατη ανακάλυψη στο παντοπωλείο της γειτονιά μας, και μας άρεσε πάρα πολύ!)

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 400 gr μακαρόνια πένες ή μπουκατίνι,
                4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                2 σκελίδες σκόρδο,
                2 καυτερά πιπεράκια,
                400 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας ή 600 gr ώριμες ντομάτες,
                2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
                αλάτι,
                100 gr τριμμένο τυρί pecorino romano.
Προετοιμασία : 
Βάλτε το λάδι σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Τσακίστε το σκόρδο και τα πιπεράκια και σωτάρετε τα ελαφρά (προσοχή να μην καούν!). Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και αφήστε να σταθεί ένα δεκάλεπτο, να πάρει γεύση το λάδι.
 Οπως σας είπα στην εισαγωγή, γιά την σάλτσα χρησιμοποιώ την σπιτική πασσάτα που φτιάχνω συστηματικά πλέον τα τελευταία χρόνια. Μην εμπιστευθείτε μία οποιαδήποτε ντομάτα στον τρίφτη του εμπορίου, άν δεν έχετε ως πρώτη ύλη μία νόστιμη σάλτσα ντομάτας, χρησιμοποιήστε ώριμες ντομάτες. Ξεφλουδίστε τες, αφού τις βουτήξετε σε καυτό νερό, αφαιρέστε τους σπόρους και κόψτε τες κονκασέ.
Ξαναβάλτε το τηγάνι στην φωτιά, προσθέστε την πασσάτα ή τις κομμένες ντομάτες, αλατίστε και αφήστε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά 5-6 λεπτά (γιά τις ντομάτες θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω, περίπου 15 λεπτά). Αν η σάλτσα στεγνώσει πολύ προσθέστε λίγο από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια.
Οσο ετοιμάζετε την σάλτσα, βάλτε παράλληλα και τα μακαρόνια να βράζουν σε μπόλικο αλατισμένο νερό (αναλυτικές οδηγίες εδώ). Θα τα βράσετε αυστηρά αλ ντέντε. Σουρώστε τα αλλά όχι τελείως, να κρατήσουν και λίγο από το ζουμάκι τους, και ρίξτε τα μέσα στο τηγάνι. Ανακατέψτε και αφήστε να σταθούν ένα 10άλεπτο να πάρουν γεύση.
Σερβίρετε τις πένες αλ' αραμπιάτα με μαϊντανό και μπόλικο τριμμένο τυράκι.
Τρώγονται και κρύες αλλά και ξαναζεσταμένες.



PENNE ALL' ARRABBIATA

Ricetta tipica romana, proveniente dalla cucina povera. Il suo nome lo deve alla presenza del peperoncino e al fatto che a causa della sua piccantezza, chi lo mangia diventa spesso rosso in volto, come se fosse arrabbiato! 
Ricettina semplicissima e gustosa. Il segreto sta alla salsa al pomodoro, quindi utilizzate dei pomodori freschi o una buona passata casalinga, non affidatevi alle salse pronte confezionate! Ci sono varianti anche con pancetta, funghi e altri formaggi oltre il pecorino.
E una dalle ricette che amiamo molto in famiglia e prepariamo spesso, siccome è velocissima e buona. Quest' anno abbiamo preparato una passata particolarmente saporita che esalta il sapore del piatto. Siccome i miei uomini gradiscono anche un po' di carne al loro pasto, ho servito le penne all' arrabbiata con buona salciccia proveniente dall' isola di Lefkada, che ho semplicemente saltato in padella.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400 gr penne o buccatini,
                            4 cucchiai olio extravergine di oliva,
                            2 spicchi d' aglio,
                            2 peperoncini piccanti,
                            400 gr passata di pomodoro fatta a casa o 600 gr di pomodori maturi,
                             2-3 cucchiai di prezzemolo tritato,
                             sale,
                            100 gr pecorino romano grattugiato.
Preparazione :
Versate l' olio entro una padella capiente e portate sul fuoco. Aggiungete l' aglio e i peperoncini schiacchiati e saltate per qualche minuto senza lasciare a prendere colore. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una decina di minuti, per insaporirsi.
Come ho detto alla premessa ho utilizzato la mia passata di pomodoro. Se invece utilizate i pomodori, sbucciateli dopo sbollentati per qualche minuto in acqua calda, tagliate in due, spremete per eliminare i semi e tagliate a dadini. 
Ponete la padella sul fuoco e  aggiungete la passata o i pomodori, salate e lasciate cuocere per 5-6 minuti (per i pomodori ci vuole un quarto d' ora). Se si asciuga aggiungete qualche mestolo di brodo di cottura della pasta.
Nel frattempo, fate cuocere la pasta al dente, in abbondante acqua salata. Scolate la pasta e versate nella padella col sugo. Mescolate e lasciate insaporirsi per una decina di minuti.
Servite le penne all' arrabbiata calde con qualche pizzico di prezzemolo tritato e abbondante pecorino grattugiato.
Questo piatto è buono anche freddo o riscaldato.



1 σχόλιο:

  1. Έχω κάτι μέρες τώρα, Μαρίνα μου που αποξηραίνω πιπεράκια που μάζεψα από γλάστρα στην ταράτσα μας. Δεν ξέρω πραγματικά πόσο μπορεί να καίνε και τα "φοβάμαι" κάπως, αλλά μέσα σε μια τέτοια σάλτσα ζυμαρικών μπορεί και να κάνουν την έκπληξη!
    Ωραίο πιάτο πραγματικά!
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.