10

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ♦♦ SEPPIE AL VINO BIANCO E SPEZIE


ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Σουπιές μαγειρεμένες πολύ απλά, κρασάτες, αλλά χωρίς κόκκινη σάλτσα, και καρυκευμένες με έναν συνδυασμό εξωτικών μπαχαρικών. Το μαροκινό λεμόνι τουρσί δίνει ξεχωριστή γεύση, αλλά αν δεν έχετε, μπορείτε απλά να προσθέσετε λίγο ξύσμα απο ένα ακέρωτο λεμονάκι ή σκόνη απο αποξηραμένη φλούδα λεμονιού.
Σερβίρονται σαν μεζεδάκι. Εμείς τις συνοδέψαμε με ένα ωραίο ριζότο που έφτιαξα με το μελάνι από τις σουπιές.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg σουπιές, ήδη καθαρισμένες,
                5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 ποτηράκι καρσιού κρασί λευκό ξηρό,
                1/4 από ένα λεμόνι τουρσί,
                1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο,
                5 κόκκους μπαχάρι,
                1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο,
                1/2 κ.καφέ κόλιαντρο τριμμένο,
                2 φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις σουπιές (αφαιρέστε και το δέρμα τους) και κόψτε τες σε κομμάτια.  
Βάλτε το ελαιόλαδο μέσα σε μία ρηχή κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα τα κομμάτια απο τις σουπιές και σωτάρετε τα μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σβύστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε το νερό, ζεστό, ή τον ζωμό. Προσθέστε και όλα τα μπαχαρικά μαζί με το λεμόνι. Αλάτι δεν χρειάζεται να προσθέσετε, γιατί το λεμόνι είναι ήδη πολύ αλατισμένο. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβάσουν μέχρι να μαλακώσουν (45 λεπτά περίπου).
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε το φαϊ να σταθεί για μισή ωρίτσα πρίν το σερβίρετε. Μπορείτε να το σερβίρετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.


SEPPIE AL VINO BIANCO E SPEZIE

Ancora seppie, questa volta cuicinate in modo semplice, al vino, senza pomodoro (le seppie alla salsa di pomodoro è forse la ricetta più comune nella cucina greca) condite con un mix di spezie. Il limone sotto sale dà sapore e profumo particolare, ma se non disponete potete sostituirlo con scorza grattugiata da un limone non trattato, o con scorza di limone essiccata e macinata.
Questo piatto viene servito come antipasto o come mezès. Io l' ho accompagnato con un bel risotto preparato con il nero delle seppie.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 Kg di seppie già pulite,
                             5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 tazza di vino bianco secco,
                             1/4 da un limone sotto sale,
                             1 pezzo di anice stellato,
                             5 chicchi di pimento,
                             1 cucchiaio di pepe creola,
                             1/2 cucchiaino del caffè di coriandolo macinato,
                             2 tazze di acqua o brodo vegetale.
Preparazione :
Pulite le seppie, eliminate anche la loro pelle e tagliatele a pezzi.
Versate l' olio in una casseruola e portate sul fuco. Appena scaldato versate i pezzi di seppia e lasciate soffrigere fino a cominciare a prendere colore. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete l' acqua o il brodo. Aggiungete tutte le spezie ed il limone sotto sale. Non ho aggiunto del sale, siccome il limone è già salato parecchio. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per 45 minuti ca. fino ad intenerire.
Ritirate la casseruola dal fuco e lasciate riposare per mezz' oretta prima di servire. Viene servito sia caldo che freddo.


10 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!!! Υπέροχο καλοκαιρινό πιάτο μας προτείνεις σήμερα!!! Αρωματικό και πεντανόστιμο!!!
    Φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου! Χαιρομαι που σου αρεσε!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλοκαιρινο το φαγητό σου! Φαίνεται νοστιμότατο!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαρια μου!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  3. Μαρινάκι είσαι και μακριά για να έρθω να με κεράσεις μεζεδάκι! Νόστιμο πολύ και αρωματικό το φαγητό σου! Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Λιλια!
      ε, αυτη η αποσταση....

      Διαγραφή
  4. Συνήθως μαγειρεύω τις σουπιές σαν στιφάδο ή με σπανάκι .Η πρόταση σου μου αρέσει πολυ,αφού πρέπει να αφήνει ιδιαίτερα λεπτή γεύση ,αλλά σίγουρα είναι και μια πιο ελαφριά εκδοχή του πεντανόστιμου αυτού μαλάκιου!
    Εξαιρετικά τα μυρωδικά που χρησιμοποίησες!Μπορω εύκολα να φανταστώ τα αρώματα που πλημμύρισαν την κουζίνα σου!
    Υπέροχο πιάτο για μεσημεριανό μεζέ ....
    Καλή σου εβδομάδα Μαρίνα μου!Σε φιλώ πολυ,πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου και για εμας ηταν κατι διαφορετικο γευστικα, ισως και γι' αυτο να μας αρεσε και τοσο πολυ! Κι εγω πιο πολυ για μεζεδακι το προτεινω, ειναι τελειο για ενα ουζακι στα γρηγορα!
      Καλη εβδομαδα καλη μου, φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  5. Φανταστική συνταγή Μαρίνα! Εδώ και λίγο καιρό ψάχνω μια νέα συνταγή για σουπιές, εκτός από το στιφάδο
    που μαγειρεύει η μαμά μου, και δεν μου αρέσει καθόλου. Εξαιρετικά τα μπαχαρικά που έβαλες, για να μην αναφέρω
    το λεμόνι τουρσί που σίγουρα απογειώνει το πιάτο γευστικά! Θα δοκιμαστεί σίγουρα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Buonoooooo ormai con le seppie sono lanciata dopo le mie tagliatelle di seppia. Ciaooo cara un abbraccio e buona giornata.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.