ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ ΜΕ PARMIGIANO REGGIANO
Το μπουγιουρντί για μένα είναι η εξέλιξη της ψημένης φέτας! Ηταν η δεύτερη συνταγή που σκέφτηκα, όταν αποφάσισα να πάρω μέρος στον διαγωνισμό του Parmigiano Reggiano. Αν και δεν την θεωρώ ακριβώς συνταγή, αφού συνήθως το μπουγιουρντί το φτιάχνω με το μάτι.... Τέλος πάντων, έπρεπε να δώσω μια ενδεικτική ποσότητα υλικών για να μπορέσει να το φτιάξει και κάποιος που δεν το γνωρίζει. Οπως μπορείτε να υποθέσετε, εδώ αντικατέστησα το κασέρι με το Parmigiano Reggiano, κομμένο σε ακανόνιστα κομμάτια με το ειδικό μαχαιράκι. Αυτό το μαχαιράκι το έχω πάνω απο 20 χρόνια και το φυλάω ως κόρη οφθαλμού. Είναι ενθύμιο απο το πρώτο ταξίδι που είχα κάνει στην Ιταλία, το μακρυνό '90, και ήταν δεμένο επάνω σε ένα κομμάτι - τι άλλο? - Parmigiano Reggiano, που είχα αγοράσει ως σουβενίρ.
Το μπουγιουρντί δεν λείπει ποτέ απο τα μπάρμπεκιου μας, βάζω τα υλικά μέσα σε ένα γιουβέτσι με καπάκι και το ψήνουμε και αυτό στα κάρβουνα! Περίεργο όνομα έχει αυτό το πιάτο, η ονομασία του (buyurdi) προέρχεται απο την τούρκικη λέξη buyur (διατάζω) και σημαίνει την έγγραφη στρατιωτική διαταγή. Το πως συνδέθηκε το ψημένο τυράκι με την καυτερή πιπεριά με τον τούρκο στρατιωτικό διοικητή, δεν είναι γνωστό.... Είναι πάντως ένα μεζεδάκι που συνηθίζεται πολύ στα μέρη μας και όποιος το δοκιμάσει το εκτιμάει ιδιαιτέρως...
Το μπουγιουρντί με το Parmigiano Reggiano μου άρεσε πάρα πολύ, τόσο, που απο συνοδευτικό έγινε στο τέλος το κυρίως γεύμα μου μαζί με μπόλικο ψωμάκι...
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 200 gr τυρί φέτα σε ένα κομμάτι,
80 gr Parmigiano Reggiano σε κομματάκια,
6 ντοματάκια απο κλαδί,
1/2 καυτερή πιπεριά,
1 σφηνάκι (30ml) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1/2 κ.γ. μπούκοβο,
ρίγανη.
Προετοιμασία :
Βάλτε την φέτα και τα κομματάκια του Parmigiano Reggiano μέσα σε ένα γουβετσάκι με καπάκι. Προσθέστε τα ντοματάκια κομμένα στα δύο, την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, περιχύστε με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με το μπούκοβο και την ρίγανη.
Ψήστε το μπουγιουρντί στα κάρβουνα ή σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις. Στον φούρνο, αφού περάσει μισή ωρίτσα, αφαιρέστε το καπάκι και ψήστε για ακόμη 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Σεβρίρετε το αμέσως, το μπουγιουρντί τρώγεται ζεστό!
BOUJOURDI AL PARMIGIANO REGGIANO
Anche se la ricetta è greca, boujourdì è una parola turca (buyurdi dal verbo buyur che significa ordinare) e significa "l’ ordine militare". Nessuno sa dire con certezza perchè questo piatto è stato nominato cosi! Boujourdi è un’ stuzzicante, che viene dalla cucina della Grecia del Nord - cioè dalla mia zona! La feta di solito si abbina al kassèri, formaggio giallo pure di tradizione greca, che qui ho sostituito con il Parmigiano Reggiano. Di solito, il boujourdi è abbastanza piccante, ma certo potete moderare la sua piccantezza, secondo ai vostri gusti.
Il boujourdi non manca mai dalle nostre grigliate con amici, alla casa di campagna. In questo caso lo cuciniamo pure alla brace, sempre nella sua terrina chiusa a coperchio. Non dimenticherò mai che un amico voleva prepararlo da solo, gli ho fornito l' occorente, lui voleva farlo piccantino e ci ha messo ben 8 peperoncini piccanti (italiani, li avevo acquistati durante un recente viaggio al Lago di Garda)... non vi dico quanto piccante ne è risultato, solo lui è riuscito a mangiarlo e questo per dispetto, siccome insisteva che gli è venuto una meraviglia!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr di formaggio fèta, preferibilmente in una sola fetta,
80 gr di Parmigiano Reggiano a grosse scaglie,
6 pomodorini ciliegia,
1/2 peperone verde piccante,
1 biccherino (30ml) di olio extravergine di oliva,
1/2 cucchiaino di bukovo,
origano.
Preparazione :
Prendete una piccola terrina. Disponete dentro la feta e il Parmigiano Reggiano a scaglie, aggiungete i pomodorini tagliati in due ed il peperone piccante, tagliato a rondelle sottili. Versateci l’ olio a filo. Cospargete con i fiocchi di peperoncino e l’ origano.
Coprite la terrina col suo coperchio e infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. Lasciate cuocere per mezz’ oretta, eliminate il coperchio e lasciate cuocere per ca. 15 minuti ancora, fino a cominciare a dorare la superficie.
Servite il boujourdi ben caldo!
Με αυτήν την συνταγή παίρνω μέρος στον διαγωνισμό του Parmigiano Reggiano (εδώ)
Con questa ricetta partecipo al concorso internazionale del Parmigiano Reggiano
Καλή επιτυχία ξανά λοιπόν και η συνταγή είναι εξαιρετική! Απλή μεν αλλά υλικά και γεύσεις παντρεμένες άψογα μεταξύ τους! Καλοδεχούμενο σε κάθε τραπέζωμα ^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιλια μου!
ΔιαγραφήΕιναι απο τα αγαπημενα μου!
τελεια,τελεια ιδεα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω!!!!!
ΔιαγραφήΑχ πολύ λατρεμένο μπυγιουρντι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε που πάντρεψες την φέτα με το parmigiano reggiano !Τα λιωμένα τυράκια με την καλοψημένη ντομάτα ίσως είναι από τα πιο εύγευστα ορεκτικά!
Η πικάντικη πινελιά της καυτερής πιπεριάς,απαραίτητο γευστικό συμπλήρωμα για την πλήρη απογείωση της γεύσης!
Μου αρέσει που η εβδομαδιαία καταχώριση των συνταγών σου έχει να κάνει με τυριά!
Για μια ακόμα φορά καλή επιτυχία,αν και προσωπικά την θεωρώ δεδομένη!
Ευχαριστω Φωτεινη μου, μακαρι, γιατι το Parmigiano ειναι απο τα πολυ αγαπημενα μου τυρια και απο τις μικρες απολαυσεις που επιτρεπω στον εαυτο μου ακομη και σε καιρους κρισης...
ΔιαγραφήΑυριο ακολουθει νοστιμο φαγακι, ενω την Πεμπτη παλι θα γευτουμε τυρομεζεδακι!
Φιλια!
Από τα αγαπημένα μου ορεκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολο, σπιρτόζικο και πάρα πολύ νόστιμο!
Και η προσθήκη παρμεζάνας το κάνει ακόμα πιο νόστιμο!
Φιλιά!
Ετσι ειναι Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΚαλη επιτυχια και στις δικες σου συμμετοχες!