ΠΙΚΑΝΤΙΚΟΣ ΡΙΓΑΝΑΤΟΣ ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Ο γαύρος με ριγανίτσα και λεμόνι είναι απο τα αγαπημένα φαγάκια του πατέρα μου! Συνήθιζε μάλιστα να τους ετοιμάζει μόνος του και τους έψηνε συνήθως στον φούρνο, αλλά και όταν δεν είχε πολύ χρόνο στην διάθεση του τους έβαζε και στο σαγανάκι.
Απλό, απλούστατο φαγάκι με ελάχιστα υλικά και απίστευτη νοστιμιά! Εμάς που μας αρέσουν τα πιό πικάντικα, προσθέσαμε επίσης καυτερά πιπεράκια και λίγο σκορδάκι.
Σερβίρεται ως μεζεδάκι, απαραιτήτως με ουζάκι ή τσίπουρο για τους πιό μερακλήδες!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg γαύρο φρέσκο,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
2 λεμόνια ακέρωτα,
1 σκελίδα σκόρδο,
3 καυτερά πιπεράκια,
1 γεμάτο κουταλάκι ρίγανη,
αλάτι χοντρό.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε το κεφάλι του γαύρου μαζί με τα εντόσθια. Πλύντε τον καλά, βάλτε το σε ένα τρυπητό και πασπαλίστε τον με χοντρό αλάτι. Αφήστε τον να σταθεί μισή ωρίτσα.
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Κόψτε την σκελίδα το σκόρδο στα δύο και τρίψτε την καλά μέσα στο ταψάκι. Αν θέλετε τον γαύρο πιό σκορδάτο, μπορείτε να ψιλοκόψετε το σκόρδο, να το περάσετε απο την πρέσσα ή να βάλετε και περισσότερο. Στρώστε απο επάνω τον γαύρο. Στίψτε το ένα από τα λεμόνια και περιχύστε τον γαύρο. Ρίξε απο επάνω και το λαδάκι και ένα φλ. καφέ νερό. Κόψτε το δεύτερο λεμόνι σε φετούλες και βάλτε τες ανάμεσα στον γαύρο. Σκορπίστε και τα πιπεράκια. Πασπαλίστε τέλος με την ρίγανη.
Βάλτε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο, στούς 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα.
Βγάλτε το ταψάκι απο τον φούρνο και αφήστε να σταθεί τουλάχιστον μισή ωρίτσα, να χλιαρίνει αρκετά.
Σερβίρεται κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
ALICI AL FORNO
Le alici al forno, con origano e limone, è un piatto che mio padre amava tanto, e spesso lo preparava anche da solo. Se non aveva poi tanto tempo alla sua disposizione, le cuoceva anche in padella, ma certo al forno sono più saporite.
Ricettina semplicissima, preparata con pochissimi ingredienti, ma molto saporita. A mio padre piacevano i sapori semplici, a noi intanto picciono quelli più piccanti e così abbiamo aggiunto anche del peperoncino piccante e aglio.
Viene servito come antipasto, ma anche come piatto unico accompagnato da insalata verde o pomodoro. A noi piace tanto anche come mezè, per accompagnare cioè un biccherino di ouzo o tsìpouro (abbastanza simile a ouzo ma di gusto più deciso) ...
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di alici,
1 tazzina da caffè (60ml) olio extravergine di oliva,
2 limoni non trattati,
1 spicchio d' aglio,
3 peperoncini piccanti,
1 cucchiaino colmo di origano,
sale grosso.
Preparazione :
Eliminate la testa delle alici, insieme alle interiora. Lavate sotto acqua corrente, ponete in un colapasta e cospargete di sale grosso. Lasciate sgocciolare per mezz' oretta.
Versate un filo d'olio entro una teglia o pirofila. Tagliate lo spicchio d' aglio in due e sfregatelo bene su tutta la superficie della pirofila. Se volete che la presenza dell' aglio sia più accentuata, potete aggiungerlo passato dallo spermigalio o aggiungere anche qualche spicchio di più. Disponete le alici con ordine. Irrorate con il succo di uno dei limoni, l' olio e una tazzina da caffè acqua. Tagliate il secondo limone a fettine e disponetele tra le alici. Aggiungete i peperoncini. Cospargete di origano.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per un' oretta.
Sfornate e lasciate intiepidire.
Le alici al forno vengono servite preferibilmente a temperatura ambiente.
Potete conservarle nel frigo per un paio di giorni.
Τι σπιρτάδα κρύβει αυτός ο υπέροχος ουζομεζές!Και τι καλή παρέα κάνει στα καλοκαιρινά μας τραπέζια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχε άδικο ο πατέρας σου Μαρίνα μου που τιμούσε το πικάντικο γαυράκι!Και σε εμάς αρέσει πολυ και όποτε βρίσκω φρέσκο ,τον μαγειρεύω με παρόμοιο τρόπο και τον απολαμβάνουμε με δροσερή σαλάτα.
Ωραίος ο τρόπος παρουσίασης!Συμβάλλει στην τέρψη των οφθαλμών,για να ακολουθήσει και η τέρψη του ουρανίσκου!
Φιλιά πολλά,πολλα!
Νομιζω οτι ειναι κλασσικη συνταγη Φωτεινη μου! Καιρο ειχα να φτιαξω και εγινε ωραιος, λιγο πικαντικος, και τον ευχαριστηθηκαμε πολυ με το ουζακι μας!
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ!
Φιλια πολλα!
bellissima ricetta che valorizza il buonissimo e sano pesce azzurro ! Buon weekend, un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήRicetta classica della famiglia, semplice e buona!
ΔιαγραφήBuon weekend cara!
Baci!
Τρέλα η παρουσίαση του! Τώρα σαν φαγητό δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα καλύτερο καλοκαιριάτικα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιλια μου!
ΔιαγραφήΚαλο ΣΚ!
Πολύ καλός ουζομεζές! Κάτι ήξερε ο πατέρας σου Μαρίνα μου. Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ο μπαμπας το αγαπουσε πολυ αυτο το φαγακι, και τοτε εμεις το περιφρονουσαμε, γιατι οπως πολλα παιδια δεν ειχαμε καλες σχεσεις με τα ψαρακια...
ΔιαγραφήΔεν υπάρχει καλύτερη καλοκαιρινή πρόταση! Υπέροχο! Η πρώτη φωτογραφία με κάνει να θέλω να το φτιάξω τώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Μαρια μου! Αντε, πανε να παρεις γαυρο, γινεται και ευκολα!
ΔιαγραφήΚαταπληκτικός μεζές ή και κυρίως πιάτο δεν θα με χαλούσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ έτσι όπως τις έστρωσες με τη σειρά και τις στόλισες με τις φέτες λεμονιού.
Φιλιά
Την επομενη το εκανα κυριως μαζι με μια ωραια σαλατουλα, και κρυος απο το ψυγειο παλι τελειος ηταν!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα Μινα μου!
Υπέροχες μεζές αλλά πιστεύω ότι 30΄είναι αρκετά για το ψήσιμο του γαύρου ώστε να μην στεγνώσει.Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην μιση ωρα εχει ακομη αρκετο ζουμι και εμας μας αρεσει πιο στεγνος ... Νομιζω ομως οτι οι περισσοτεροι τον κανουν με ζουμι, γουστα ειναι αυτα!
Διαγραφή