3

ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ ΜΕ PARMIGIANO REGGIANO // TIROKAFTERI AL PARMIGIANO REGGIANO


ΤΥΡΟΚΑΥΤΕΡΗ ΜΕ PARMIGIANO REGGIANO

Η αγαπημένη μας τυροακαυτερή, ενισχυμένη με την υπέροχη γεύση του Parmigiano Reggiano!
Ομολογώ ότι την τυροκαυτερή την φτιάχνω με το μάτι. Εδώ βέβαια έπρεπε να δώσω ακριβείς δόσεις για την συνταγή. Η φέτα που θα χρησιμοποιήσετε καλύτερα να είναι μαλακή. Το γιαούρτι "κόβει" λίγο την αλμύρα της φέτας, αλλά μην βάλετε πολύ, γιατί μετά γίνεται πολύ έντονη η παρουσία του. Την πιπεριά μπορείτε να την βάλετε και ωμή, αλλά προτιμώτερο είναι να την ψήσετε για να είναι μαλακή και να ενσωματωθεί στη κρεμώδη υφή της τυροσαλάτας. Το λάδι το βάζω συνήθως με το μάτι, μέχρι το μίγμα να πάρει αλοιφώδη υφή. Για να φτιάξετε την τυροκαυτερή δεν είναι απαραίτητο το μίξερ. Μπορείτε να λιώσετε τα υλικά και με ένα πηρούνι, αλλά βέβαια η υφή της θα είναι πιο τραχειά, πράγμα που δεν είναι βέβαια κακό, αποκτά μία πιό ρουστίκ όψη!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 καυτερή πιπεριά,
                 300 gr φέτα μαλακή,
                 100 gr γιαούρτι στραγγιστό,
                 75 gr Parmigiano Reggiano τριμμένο,
                 120 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 1 κ.σ. λευκό ξύδι.
Προετοιμασία :
Ψήστε την καυτερή πιπεριά στο γκρίλ ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα. Τυλίξτε την μέσα σε ένα σακκουλάκι τροφίμων και μόλις χλιαρίνει ξεφλουδίστε την και αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους. Εννοείται ότι πάντα φοράμε γαντάκια όταν πιάνουμε την καυτερή πιπεριά.
Κόψτε την φέτα σε κομματάκια. Βάλτε την φέτα, το γιαούρτι και τη πιπεριά στο μούλτι και χτυπήστε με διαλείμματα, ώστε να μην γίνουν τα υλικά εντελώς αλοιφή. Προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπήστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί. Ελαιόλαδο θα βάλετε τόσο, μέχρι να γίνει το μίγμα αρκετά κρεμώδες. Προσθέστε το ξύδι και το Parmigiano Reggiano και αναμείξτε.
Διατηρείται στο ψυγείο για κανα-δυό μέρες, κλεισμένη σε ένα αεροστεγές βαζάκι για να μην στεγνώσει.



TIRKAFETRI AL PARMIGIANO REGGIANO

Tirokafterì da τυρί + καυτερό, significa : al formaggio e piccante! E una salsa spalmabile, stuzziccante, grande classico della cucina greca, preparata con l’ immancabile feta e peperone piccante fresco. I peperoni piccanti comunemente coltivati in Grecia, rassomigliano al peperone verde sigaretta lombardo, solo che sono piccanti assai. La tirokafteri può accompagnare piatti di carne arrostita, pe. ghiros, kebab, ma viene servita anche come antipasto su fettine di pane o crostini ed è ottima per accompagnare l’ ouzo, l’ aperitivo greco per antonomasia!
Ammetto che preparo la tirokafteri ad occhio e croce, ma qui dovevo riportare le dosi degli ingredienti... Non è necessario amalgamare gli ingredienti nel tritatutto, potete pure shiacciare il feta ad il peperone con un forchetta. In questo modo la tirokafteri avrà un aspetto più rustico!

Ingredienti : 1 peperone verde piccante,
                              300 gr di formaggio feta molle,
                              100 gr di yogurt greco colato,
                              75 gr di Parmigiano Reggiano grattugiato,
                              120 ml di olio extravergine di oliva,
                              1 cucchiaio di aceto bianco.
Preparazione :
Cuocete il peperone piccante alla griglia. Mettete in un sacchetino per alimenti, lasciate intiepidire ed eliminate la pellicina abbrustolita, il picciolo e i semi. Attenzione, per trattare il peperone piccante indossate sempre dei guanti in lattice! 
Tagliate il feta a pezzettini. Ponete il feta, lo yogurt ed il peperone nel tritatutto e frullate a scatti. Aggiungete gradatamente l’ olio e frullate per un paio di minuti fino ad emulsionare il tutto. Aggiungete tanto olio fino a rendere la tirkaferi cremosa abbastanza. Aggiungete l' aceto ed il Parmigiano Reggiano grattugiato e mescolate. 
Si conserva nel frigo per un paio di giorni, chiusa in un barattolo.



Με αυτήν την συνταγή παίρνω μέρος στον διαγωνισμό του Parmigiano Reggiano (εδώ)
Con questa ricetta partecipo al concorso internazionale del  Parmigiano Reggiano
http://crosscooking.parmigianoreggiano.com/

3 σχόλια:

  1. Η τυροκαυτερή είναι κάτι που δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μας. Τη φτιάχνουμε κάθε φορά τέλος καλοκαιριού με δικές μας πιπερίτσες και κρατάνε όλο το χειμώνα! Και η δική σου πρέπει να είναι υπέροχη. Εύχομαι τα καλύτερα στον διαγωνισμό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρότασή σου δείχνει εξαιρετική Μαρίνα μου.
    Νομίζω ότι θα μου αρέσει πάρα πολύ.
    Η προσθήκη της παρμεζάνας ενισχύει τη γεύση αλλά δίνει και ενδιαφέρον στην υφή.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. έφτιαξα την δικιά σου και τηντυροκαυτερη για μερακλήδες που διάβασα τις προάλλες και πράγματι δεν μπορώ να αποφασίσω ποια να φτιάχνω τις θέλω όλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.