16

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΩΒ ΛΑΧΑΝΟ // RISOTTO AL CAVOLO VIOLA


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΩΒ ΛΑΧΑΝΟ

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που σε εντυπωσιάζει σε αυτό το ριζότο είναι το χρώμα του! Το μώβ λάχανο του δίνει ενα ωραίο λιλά χρώμα! Αλλά με την πρώτη πηρουνιά ενθουσιάζεσαι και με την γεύση του : ελαφρώς γλυκειά και υπέροχα αρωματισμένη απο την καπνιστή πάπρικα και το κύμινο. Η τριμμένη παρμεζάνα συμπληρώνει γευστικά το πιάτο. 
Μια συνταγή εύκολη και γρήγορη, όπως σχεδόν όλα τα ριζότα, μπορεί να αποτελέσει ενα πρώτο πιάτο έκπληξη ακόμη και σε ενα επίσημο τραπέζι!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : το 1/4 απο ενα μέτριο μώβ λάχανο (350 gr),
                1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι,
                1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί,
                2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                1 κούπα (220 gr) ρύζι arborio,
                1/2 κ.γ. κύμινο,
                1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή,
                3-4 γύρους με τον μύλο μαύρο πιπέρι,
                ζωμό λαχανικών (περίπου 1 λίτρο),
                αλάτι,
                1 κ.σ. βούτυρο,
                1/2 φλ. (100 gr) παρμεζάνα τριμμένη.
Προετοιμασία :
Βάλτε τον ζωμό των λαχανικών να ζεσταθεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο απο κύβο. 
Ψιλοκόψτε το λάχανο, αφαιρώντας το χοντρό κοτσάνι. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Βάλτε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το λάχανο και σωτάρετε μέχρι να μαραθεί. Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει, μέχρι να πιεί το ζουμάκι που θα βγάλει. Ανακατεύετε συχνά για να μην πιάσει στον πάτο. Αφαιρέστε το καπάκι της κατσαρόλας, δυναμώστε την φωτιά και προσθέστε το ρύζι και τα μπαχαρικά. Σωτάρετε για μερικά λεπτά, μεχρι να αρχίσει το ρύζι να αλλάζει χρώμα και σβύστε με το κρασί. Περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε μια κουτάλα του φαγητού ζεστό ζωμό λαχανικών. Προσθέστε 2-3 πρέζες αλάτι και συνεχίστε το μαγείρεμα του ριζότου σύμφωνα με την γνωστή διαδικασία, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Δοκιμάστε και ρυθμίστε στο αλάτι.
Οταν το ριζόττο είναι έτοιμο κατεβάστε το απο την φωτιά και περάστε στην mantecatura (χύλωμα), προσθέτοντας το βούτυρο και την παρμεζάνα. Αναμείξτε τα με το ριζόττο κατά προτίμηση χωρίς να χρησιμοποιήσετε κουτάλα, αλλά ανακινώντας την κατσαρόλα μπρός-πίσω με σύντομες και απότομες κινήσεις. 
Αφήστε το ριζότο να σταθεί 5-6 λεπτά να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη έξτρα παρμεζάνα.



RISOTTO AL CAVOLO VIOLA

Un risotto che è certo d'effetto, siccome il suo colore viola fa impressione! Ma non è solo il suo aspetto che l' ha fatto uno dei miei piatti preferiti. E saporitissimo, lievemente dolciastro e profumato, grazie alla paprica affumicata e al cumino, mentre il parmigiano lega il risotto e esalta il suo sapore. Ho letto che queste risotto quando si raffredda diventa blu. Intanto il mio è rimasto ostinatamente viola, forse in Italia viene utilizzata qualche altra varietà di cavolo cappuccio viola.
Una ricettina semplice e veloce, per un primo saporito.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : l' 1/4 da un cavolo cappuccio viola di media grandezza (350 gr),
                            1 piccola cipolla rossa,
                            1/2 tazza di vino bianco secco,
                            2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            1 tazza (220 gr) di riso arborio,
                            1/2 cucchiaino di cumino,
                            1/2 cucchiaino di paprica affumicata,
                            3-4 giri col mulino pepe nero macinato,
                            brodo di verdure (1 Lt ca.),
                            sale,
                           1 cucchiaio di burro,
                           1/2 tazza (100 gr) di parmigiano grattugiato.
Preparazione :
Fate scaldare il brodo di verdure o preparatelo da un dado. 
Tritate il cavolo (potete utilizzare il mandolino) eliminando però il suo torsolo che è abbastanza duro.
Tritate la cipolla.
Versate l' olio in una piccola pentola e portate sul fuoco. Appena scaldato versate la cipolla e saltate fino a "sudare", non lasciatela a prendere colore. Aggiungete il trito del cavolo e saltate fino ad appassire. Coprite la pentola col suo coperchio, abbassate il fuoco e lasciate cuocere fino ad assorbire tutto il suo liquido. Non dimenticate a mescolare ogni tanto per non attaccare sul fondo. Elminate il coperchio della pentola, rafforzate il fuoco e aggiungete nella pentola il riso e le spezie. Saltate per qualche minuto, fino che il riso comincia a diventare transparente. Sfumate col vino. Lasciate evaporare l' alcool e aggiungete un mestolo di brodo. Regolate di sale e continuate la cottura del risotto come al solito (istruzioni dettagliate troverete qui).
Quando il risotto sarà pronto, ritirate dal fuoco e procedete con la matecatura. Aggiungete il burro ed il parmigiano e mecolate, preferibilmente senza mettere dentro il cucchiaio.
Lasciate riposare per 5-6 minuti per insaporirsi.
Servite subito. Potete cospargere con un po' di parmigiano grattugiato.


16 σχόλια:

  1. Εντυπωσιακό χρώμα!!! Είμαι σίγουρη και η γεύση του θα είναι τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι, ειναι, αυτο το ριζοττο ηταν μια ευχαριστη εκπληξη!

      Διαγραφή
  2. Io sono una risottara nel senso che il riso mi piace da matti lo mangio anche scondito solo lesso. Questo deve essere buono. Dall'immagine ritengo che il cavolo qui o da te è lo stesso. Forse hanno messo una carota viola che effettivamente poi cambia un pò. Con questo colore lo mangio solo io a parte che maritozzo il riso non piace preferisce la pasta ma li fa impressione il colore come anche i risotti al nero di seppia. Buona settimana mia cara e buon carnevale un abbraccio bacione.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Per noi il risotto è il piatto che preferiamo per il pranzo di sabato, siccome è facile e veloce. Sabato è un giorno che in teoria non lavoro, ma siccome è dedicato alle spese e alla pulizia, raramente c'è il tempo per preparare qualcosa di più complicato. Ci piace anche la pasta un sacco, e la alterniamo col riso. Le ricette italiane erano con solo cavolo viola, niente carota, ma vermente quando si raffedava diventava blu. Il mio invece non ha cambiato è rimasto viola lo stesso ma è sempre abbastanza spettacolare!
      Anche noi abbiamo festeggiato il Carnevale il weekend scorso e da ieri (giorno festivo chiamato Lunedi Puro) comincia la Quaresima.
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφο χρώμα το ριζότο σου!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσει πολύ!
    Θυμίζει λαχανόρυζο σε πολύ εκλεπτυσμένη εκδοχή!
    Ωραία η ιδέα του μοβ λάχανου, τόσο αισθητικά όσο και γευστικά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, θα μπορουσες να το πεις και λαχανορυζο, δεν απεχει και πολυ!
      Χαιρομαι που σου αρεσε Ερμιονακι!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  5. Νοστιμότατο!!!!! Υπεροχη γεύση και χρώμα!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ εντυπωσιακό το χρώμα του! Παλιότερα δεν έτρωγα το κόκκινο λάχανο ούτε σαν σαλάτα! Τα τελευταία χρόνια το λατρεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιλια μου εγω τωρα τελευταια το δοκιμασα και μου αρεσε πολυ! Ειναι λιγο σκληρό στην σαλάτα αλλά κι εμένα μου άρεσε, μάλιστα ετοιμάζω και συνταγή...

      Διαγραφή
  7. Ιδιαίτερα πρωτότυπο κι εντυπωσιακό ριζότο! Φιλιά Μαρίνα!

    www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Οντως είναι εντυπωσιακό! Πολυ θα ηθελα να δοκιμασω και τα μωβ καροτα και πατατες που κυκολφορουν στην Ιταλια, να δεις εκεινα τι γουστοζικα που ειναι!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.