28

ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΥΤΕΛΑ // TORTA NUA


TORTA NUA
ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΥΤΕΛΑ

Η συνταγή της torta Nua (τόρτα νούα), κυκλοφόρησε πάρα πολύ στο διαδύκτιο στην γειτονική μας Ιταλία, ανάμεσα σε ομάδεςτου Facebook, blog και forum μαγειρικής. Οι περισσότερες προτάσεις ήταν για παρασκευή με το περίφημο Bimby, φημισμένη θαυματουργή κουζινομηχανή που τα κάνει όλα, κάτι σαν το δικό μας Thermomix. Τα σχόλια όλων ενθουσιώδη και δεν χρειάστηκε πολύ για να πεισθώ να την δοκιμάσω κι εγώ. 
Δεν είναι επακριβώς γνωστό απο που πήρε το όνομα της, και αν το "Nua" είναι όντως ενα κύριο όνομα ή έχει κάποια άλλη σημασία ... Φυσικα το "γκούγκλαρα" αλλά το μόνο που κατάφερα να ανακαλύψω ήταν ενα ειδικό αλεύρι χωρίς γλουτένη απο την Αγγλία με την ονομασία Bia Nua, το οποίο όμως δεν είναι και σίγουρο οτι έχει κάποια σχέση με το συγκεκριμένο γλυκό.
Αλλά τι είναι αυτη η περίφημη τόρτα Nua? Πρόκειται ουσιαστικά για ενα κέϊκ, μέσα στο οποίο βυθίζονται κουταλιές λαχταριστής κρέμας ζαχαροπλαστικής. Οι παραλλαγές της αρκετές, καθώς  ο καθένας την φτιάχνει με την δικιά του συνταγή για κρέμα ζαχαροπλαστικής, την οποία αρωματίζει κατά τα γούστα του (συνήθως βανίλια ή σοκολάτα αλλά και φουντούκι, φυστίκι ή gianduja), ενώ οι πιο λιχούδηδες (όπως κι εγώ!!) την μπερδεύουν και με μερικές γενναίες κουταλιές nutella!
Θα κάνετε υπομονή και θα την αφήσετε να κρυώσει καλά, δεν θα της ορμήξετε μόλις βγεί απο τον φούρνο, όσο και αν σας δελεάσει τόσο η όψη, όσο και το άρωμα της! Είναι πραγματικά πάρα πολυ νόστιμο γλυκό!
Εκανα κι εγώ τις δικιές μου μικρές αλλαγές στην συνταγή και χρησιμοποίησα μόνο τους κρόκους για την κρέμα ζαχαροπλαστικής, ενώ τα ασπράδια τα προσέθεσα στην ζύμη.  Στην κρέμα χρησιμοποίησα άμυλο πατάτας (fecola) αντί για αλεύρι και την αρωμάτισα με πραγματική βανίλια, ενώ την ζύμη με ξύσμα πορτοκαλιού.  Αντί για κάποιο ουδέτερο σπορέλαιο χρησιμοποίησα σησαμέλαιο, που το προτιμώ στα γλυκά μου. Στην nutella ήμουν λίγο φειδωλή, αλλά την επόμενη φορά δεν θα είμαι τόσο συγκρατημένη!

Δόση : 10 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την κρέμα : 3  κρόκους αυγών,
                              500 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                              120 gr ζάχαρη κρυσταλλική (6 κ.σ.),
                              60 gR fecola ή άμυλο καλαμποκιού (3 κ.σ.),
                              1/2 λουβί βανίλιας,
για το κέϊκ : 300 gr αλεύρι γοχ.,
                        200 gr ζάχαρη καστανή demerara,
                        3 αυγά + 3 ασπράδια αυγών,
                        40 ml σησαμέλαιο,
                        100 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
                        12 gr χημική μαγιά (ή baking powder),
                        1 κ.τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλλίνη,
                        ξύσμα απο ενα πορτοκάλι ακέρωτο.
επίσης : 200 gr nutella.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Καλύψτε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά και τα ασπράδια με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε την βανιλλίνη, και το σησαμέλαιο και χτυπήστε για λίγα λεπτά ακόμη. Προσθέστε το ξύσμα του προτοκαλιού και το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με την χημική μαγιά, εναλλάξ με το γάλα. Αναμείξτε καλά μέχρι να πάρετε ενα ομοιογενές μίγμα.
Αλείψτε με λίγο λαδάκι μια στρογγυλή φόρμα, διαμέτρου 26 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα. Πάρτε μεγάλες κουταλιές απο την κρέμα ζαχαροπλαστικής και σκορπίστε τες στην επιφάνεια του μίγματος, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Κάντε το ίδιο με την nutella, την οποία καλό είναι να την ζεστάνετε λίγο στον μικροκυματικό, ώστε να γίνει ρευστή. Μπορείτε να ρίξετε τις δυο κρέμες εναλλάξ.
Ψήστε την τόρτα Nua σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου. Πριν την βγάλετε κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα.
Βγάλτε το γλυκό απο τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει καλά πρίν το δοκιμάσετε.
Διατηρείται κατά προτίμηση στο ψυγείο.


TORTA NUA

La ricetta della tοrta alla crema di Nua è apparsa nel web durante la primavera scorsa e le sue versioni hanno invaso Facebook, blog e forum di cucina! Molti l' hanno preparata con l' aiuto dell' immancabile Bimby. Tutti i commenti furono più che entursiasti e in combinazione al suo aspetto goloso mi hanno convinta di provarla anch' io!
Non si sa di preciso da dove deriva il suo nome! Nua è un nome di persona ho assume qualche altro significato - boh! chilossa! Mettendo Goggle a cercare le origini, ho scoperto che in Gran Bretagna Bia Nua è una farina per celiaci, ma non so se proprio questa farina c' entra con la torta....
Ma che cos' è questa famosa torta? Si tratta di una torta semplice, dove si lasciano affondare cucchiaiate di crema pasticcera e certo il tutto viene cotto nel forno. Il gusto della crema pasticcera può variare, dalla crema alla vaniglia, al cioccolato, ai pistacchi, mentre i più golosi (come me!) aggiungono anche qualche buona cucchiaiata di nutella....
Una volta sfornata la torta, si deve essere pazienti e aspettare che si raffredda completamente, per quanto invitante sarà sia suo aspetto che il profumo, per poter assaporarla in pieno...E veramente molto buona!
Ho fatto anch' io le mie piccole modifiche, rispetto alla ricetta che circola per il web. Per la crema pasticcera ho preferito utilizzare la fecola e solo i tuorli d' uovo, mentre gli  albumi li ho aggiunti nell' impasto. Ho aromatizzato la crema con la bacca di vaniglia, mentre l' impasto con la scorza d' arancia. Nel posto dell' olio di semi, ho utilizzato l' olio di semi di sesamo, che lo preferisco sempre per miei dolci. Ho aggiunto la nutella con parsimonia ma giuro che la prossima volta sarò veramente scatenata!

Dosi : 10 porzioni
Difficoltà : media
Ingredienti
per la crema pasticcera : 3 tuorli d' uova,
                                                 500 ml di latte fresco intero,
                                                 120 gr di zucchero semolato (6 cucchiai),
                                                 60 gr di fecola (3 cucchiai),
                                                 1/2 bacca di vaniglia.
per l' impasto : 300 gr di farina 00,
                              200 gr di zucchero di canna demerara,
                              3 uova + 3 albumi,
                              40 ml di olio di semi di sesamo,
                              100 ml di latte fresco intero,
                              12 gr di lievito chimico autoprodotto o confezionato,
                              1 cucchiaino del caffè estratto di vaniglia o 1 vanillina,
                              scorza grattugiata da un' arancia non trattata.
per la finitura : 200 gr di nutella.
Preparazione :
Preparate la crema pasticcera con le istruzioni che troverete qui. Coprite la sua superficie con pellicola transparente, per impedire di formare la crosticina, e lasciate ad intiepidire.
Sbattete le uova con lo zucchero fino a diventare spumose. Aggiungete la vanillina e l' olio e sbattete per qualche minuto ancora. Aggiungete la farina settacciata con il lievito, alternata con il latte. Mescolate bene fino a prendere un composto omogeneo.
Spenellate con qualche goccia d' olio uno stampo rotondo di 26cm di diametro. Versateci il composto. Distribuite alla superficie della torta la crema pasticcera a cucchiaiate, distanziate tra di loro. Scaldate un po' la nutella, per renderla fluida, e distribuitela pure alla superficie della torta. Potete altrenare crema pasticcera e nutella.
Fate cuocere a forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, per 45 minuti ca. Fate la prova stecchino prima di sfornare.
Sfornate e lasciate la torta Nua a raffreddare prima di gustarla.
Si conserva preferibilmente nel frigo.
 


28 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Νομιζω οτι περναει και για το κεϊκ της Δευτερας Γιωτα μου!

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα εξαιρετική...Την κράτησα για τα προσεχώς...Καλημέρες....-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απανταω λιγο καθυστερημενα για να πω κι εγω καλημερα!
      Καλη εβδομαδα λοιπον Βιβη μου!

      Διαγραφή
  3. Πολύ λαχταριστή και εντυπωσιακή τη βρίσκω, Μαρίνα μου!
    Τέτοιο κέικ δεν έχω φτιάξει και θα πρέπει να το δοκιμάσω.
    Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δοκιμασεις Ελενη μου, κι εγω πρωτη φορα φτιαχνω κατι παρομοιο. Ειναι παρα πολυ νοστιμο και η εναλλαγη της ζυμης με την κρεμα ειναι μια ευχαριστη εκπληξη στον ουρανισκο!
      Φιλια Πολλα!

      Διαγραφή
  4. Ωραίο το "οπτικό" της αποτέλεσμα Μαρίνα μου.
    Την χάζευα κι' εγώ κάποια στιγμή, αλλά μέχρι τώρα δεν την έχω προβάρει...
    Στο άμεσο μέλλον λοιπόν, την βλέπω σίγουρα.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεψε με Πηνελοπη μου, το γευστικο αποτελεσμα θα σε εντυπωσιασει πιο πολυ! Κι εγω ελεγα οτι ειναι εφετζιδικη πιο πολυ αλλα ειναι και πολυ γευστικη! Να φανταστεις αυτην την εβδομαδα εφτιαξα ενα κεϊκ του Μοντερσινο και οι δοκιμαστες ειπαν οτι η τορτα Νουα που ειχα φτιαξει την προηγουμενη εβδομαδα ηταν κλασεις ανωτερη!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα μου, μας κακομαθαίνεις! Τι αριστούργημα έκανες ξανά? Υπέροχο κέικ!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικα εχουν δικιο! Το διαδυκτιο ειναι γεματο απο πειρασμους! Καθε εβδομαδα ανακαλυπτω 5-6 συνταγες που αξιζει τον κοπο να φτιαξει κανεις, αλλα που να τις προλαβει ολες! Πολυ αξιολογο και αυτο το κεϊκ!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Μαρίνα τι να πω πια! Ό,τι έχω δει εδώ μέσα είναι υπέροχο! Θα τη δοκιμάσουμε λίαν προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Βαγγελιω μου!
      Περιμενω εντυπωσεις!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  7. Με την πρώτη ματιά της φωτογραφίας μου φάνηκε δύσκολο αλλά αυτό είναι πολύ εύκολο.
    Αν δεν βάλω νουτέλα πειράζει;;
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει καποια ιδιαιτερη δυσκολια Ξανθη μου. Το πιο μπελαλιδικο ειναι μαλλον το να ετοιμασεις την κρεμα ζαχαροπλαστικης. Και βεβαια δεν πειραζει αν δεν βαλεις nutella, η βασικη συνταγη ειναι μονο με κρεμα ζαχαροπλασιτκης βανιλλια. Μπορεις να βαλεις και κρεμα ζαχαροπλαστικης σοκολατενια, ενω αλλοι παλι την φτιαχνουν μονο με nutella, ειναι θεμα γουστου!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  8. Αμάν... δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένω να κρυώσει αυτό το υπέροχο καλούδι!
    Είναι απλά φοβερό, νομίζω ότι μπορώ να το φάω όλο και να μην το μοιραστώ με κανέναν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρεπει να κανεις λιγο υπομονη Ερμιονη μου, σου το λεει καποια που δεν αντεξε και την δοκιμασε ακομη ζεστη!!! Ειναι σαφως καλυτερη οταν κρυωσει...
      Λοιπον, κι εγω θα μπορουσα να καθησω και να την φαω ολη μονη μου, το ομολογω!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  9. Εγώ λέω να της ορμήξω τώρα, δεν κρατιέμαι!!! Πανέμορφη είναι Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με πέθανες Μαρίνα μου...τί υπέροχο κέικ ... τα έχει όλα!!!! Καταγράφεται!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φοβερό και ζουμερό το κεικ αυτό!!!!!!!!!!!!!!
    Πω πω πω!!! Τέλειο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως Χρυσαυγη μου ειναι ενα απο τα πιο νοστιμο κεϊκ που εχω δοκιμασει!

      Διαγραφή
  12. Με ξελίγωσες πρωί πρωί λέμε..........πίνω και καφεδάκι και θα ήθελα μια γενναία δόση από το κέικ το λαχταριστό!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φανταστικό το κέικ Μαρίνα, πολύ πρωτότυπο θα δοκιμαστεί σίγουρα!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγουρα αξιζει να το δοκιμασεις Μινα μου!
      Περιμενω εντυπωσεις!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.