ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ
Οπως είχα γράψει και πέρισυ που είχα φτιάξει το λικέρ φραγκόσυκο, τα φραγκόσυκα στα μέρη μας δεν είναι πολύ συνηθισμένα. Πέρισυ τα ανακάλυψα σε σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας, που εισάγει αρκετά προϊόντα απο Ιταλία, τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να βρώ κάπου αλλού. Και φέτος τα ξαναβρήκα στο ίδιο σούπερ μάρκετ, και μάλιστα σε προσφορά, όποτε ήταν ευκαιρία να δοκιμάσω να φτιάξω και μαρμελάδα.
Ιδιόμορφη μαρμελάδα, αφού τα φραγκόσυκα είναι γεμάτα σποράκια τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ επίσης περιέχουν πολλή πηκτίνη με αποτέλεσμα η μαρμελάδα να παίρνει μια σύσταση παχύρρευστη, σαν μέλι. Αρώματα συνήθως δεν βάζουν και η μαρμελάδα έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση απο το φρούτο, στην σιτσιλίανικη εκδοχή της όμως, όπως σας την παρουσιάζω σήμερα, προσθέτουν ένα κομματάκι κανέλα. Η απόδοση του φρούτου δεν είναι πολύ μεγάλη, το 1 κιλό καθαρισμένου φρούτου δίνει λιγότερο απο μισό λίτρο μαρμελάδα....
Η γεύση της μαρμελάδας φραγκόσυκο συνδυάζεται ιδιαίτερα επιτυχώς με τα τυριά.
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια εύκολο
Υλικά : 1 Kg φραγκόσυκα καθαρισμένα,
350 gr ζάχαρη καστανή demerara,
250 ml νερό (1 ποτήρι),
χυμό από 1 λεμόνι,
1 ξυλάκι κανέλα.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα φραγκόσυκα μέσα σε μία λεκανίτσα, σκεπάστε τα με νερό από την βρύση και αφήστε τα να σταθούν τουλάχιστον για μία ώρα. Φορέστε γάντια λάτεξ και τρίψτε τα φραγκόσυκα, αφαιρώντας τα μαλακωμένα κομπάκια με τα αγαθάκια.
Με ένα μαχαιράκι αφαιρέστε την φλούδα και κόψτε την σάρκα σε κομματάκια. Μπορείτε επίσης να τα κόψετε στα δύο και να σκάψετε την σάρκα με ένα κουταλάκι. Βάλτε τα κομματάκια μέσα σε μία κατσαρόλα, προσθέστε το νερό και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και περάστε τον πολτό απο μία σίτα ή τον μύλο των λαχανικών, ώστε να αφαιρέστε τα σποράκια. Τα σποράκια είναι σκληρά και δεν τρώγονται, αν μείνουν μέσα στην μαρμελάδα είναι ενοχλητικά.
Βάλτε τον πολτό μέσα στην κατσαρόλα, προσθέστε την ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού και την κανέλα. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε την μαρμελάδα να βράσει μέχρι να δέσει, περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε την κανέλα.
Οσο είναι ακόμη καυτή γεμίστε βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Σφραγίστε με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Η μαρμελάδα φραγκόσυκο διατηρήθηκε ιδιαίτερα καλά, ακόμη και όταν ανοίχτηκε και στάθηκε εκτός ψυγείου.
CONFETTURA DI FICHI D' INDIA
Come avevo scritto nel post per il liquore ai fichi d' India, che avevo preparato l' anno scorso, questo frutto non è poi comunissimo dalle nostre parti. L' anno scorso li avevo trovati in un supermercato di firma internazionale che ogni tanto porta prodotti italiani, che purtroppo non posso trovare altrove... Anche quest' anno li ho trovati nello stesso supermercato, sono stata fortunata a trovarli in offerta (sconto 30%) e ho pensato di preparare anche la confettura.
Questa confettura è a dir poco particolare, prima di tutto si deve eliminare i numerosi semini che danno fastidio se rimangano, e poi il frutto è ricchissimo in pectina con il risultato che la confettura diventa abbastanza consistene, e ha un' aspetto simile miele. Ho seguito la ricetta siciliana che ci vuole anche un pezzettino di cannella per aromatizzare. La resa del frutto è piccola, da 1 Kg di polpa netta ho ricavato meno di 500ml di confettura...
La confettura di fichi d'India, si abbina meravigliosamente ai formaggi.
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 Kg di polpa di fichi d'India
350 gr di zucchero di canna demerara,
250 ml di acqua (1 bicchiere),
succo da 1 limone piccolo,
1 stecchino di cannella.
Preparazione :
Per ottenere 1 Kg di polpa ci vuole 1750 gr ca. di fichi d'India. Ponete i frutti entro una bacinella, coprite con acqua dal rubinetto e lasciate riposare per almeno un' ora. Mettete dei guanti di latex e sfregate i frutti per eliminare i nodini portanti le spine.
Con un coltello affilato eliminate la sbuccia e tagliate la polpa a pezzettini. Potete anche tagliare il frutto a due e scavare la polpa con un cucchiaino.
Ponete in una casseruola, aggiungete l' acqua e portate sul fuoco. Lasciate cucore fino a spappolare (20 minuti ca.). Ritirate dal fuoco e passate la polpa da un settaccio o utilizzate il passaverdure, per eliminare i semini.
Trasferite la polpa nella pentola, aggiungete lo zucchero, la cannella ed il succo del limone e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 15-20 minuti fino a rapprendere. Schiumate se necessario. Eliminate lo stecchino di cannella.
Per quano la confettura sia ancora scottente, versatela in barattoli precedentemente sterilizzati. Chiudeteli bene, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti per formare il sottovuoto.
Διαφορετική μαρμελάδα! Φαντάζομαι θα έχει και ιδιαίτερη γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Καλη εβδομαδα Μαρια μου!
ΔιαγραφήΝαι ειναι οντως διαφορετικη, μοιαζει πιο πολυ με ζελε... η γευση της ειναι η γευση του φραγκοσυκου, πολυ ιδιαιτερη, εμενα παντως μου αρεσε...