14

ΛΙΚΕΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ // LIQUORE DI ROSA (ROSOLIO)


ΛΙΚΕΡ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Ενα αρωματικότατο λικεράκι, που φτιάχνεται με τα πέταλα απο τα τριαντάφυλλα. Και βέβαια τα πιο κατάλληλα είναι τα πέταλα της εκατόφυλλης τριανταφυλλιάς, που ανθίζει αυτήν ακριβώς την εποχή, τα οποία είναι τα πιο αρωματικά, και τα χρησιμοποιούμε και για να φτιάξουμε το τριαντάφυλλο γλυκό.  
Στην Ιταλία θα το συναντήσετε και ως rosolio (ροζόλιο), αν και ο όρος είναι μάλλον γενικός και δεν υποδηλώνει πάντα το λικέρ τριαντάφυλλο (ροζολί φτιάχνουν και στην Λευκάδα με πορτοκάλι και κανέλα). 

Δόση : περίπου 1 lt 
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 10 τριαντάφυλλα εκατόφυλλα,
                 600 ml βότκα 40°,
                 240 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 360 ml νερό μεταλλικό.
Προετοιμασία :
Μαζέψτε τα τριαντάφυλλα το πρωί με την δροσιά, πρίν τα χτυπήσει ο ήλιος. Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι αράντιστα. Βάλτε τα πέταλα τους μέσα σε ένα βάζο με ερμητικό κλείσιμο και σκεπάστε τα με την βότκα. Βάλτε το βάζο σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και αφήστε το να σταθεί για 10 μέρες, ανακινώντας περιοδικά.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, φιλτράρετε την αρωματισμένη βότκα, πρώτα με σουρωτήρι και έπειτα με χάρτινο φίλτρο του καφέ. 
Ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας το νερό με την ζάχαρη να βράσουν για 5 λεπτά. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. 
Αναμείξτε το σιρόπι με την αρωματισμένη βότκα. Βάλτε το λικέρ σε μπουκάλια. Βάλτε τα μπουκάλια σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και αφήστε τα να σταθούν για 15 ημέρες τουλάχιστον, ώστε το λικέρ να ωριμάσει.


LIQUORE DI ROSA
(ROSOLIO)

Per rosòlio di solito si dà il liquore preparato dai petali delle rose. La parola rosolio però, non viene utilizzata esclusivamente per il liquore alle rose. Zingarelli afferma che proviene da ros solis, cioè ruggiada di sole, e da un liquore proveniente da Dalmazia, preparato per fini curativi dalla pianta di dorsera. La parola ros solis si sviluppò in rosolio, interpertato come un liquore fatto con i petali delle rose. E diffuso sopratutto in Nord Italia e particolarente a Piemonte. In Sicilia, secondo alla tradizione veniva offerto agli ospiti per darli il benvenuto. 

Dosi : 1 lt ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 10 rose centifoglie,
                              600 ml di vodka a 40°,
                              240 gr di zucchero semolato,
                              360 ml di acqua naturale minerale senza gas.
Preparazione :
Raccogliete le rose la mattina presto con la ruggiada, prima che il sole le batesse. Certo le rose non devono essere trattate con pesiticidi. La varietà di rose migliore, per preparare questo liquore, è la rosa centifoglia, che è la più odorosa; in Grecia, con i petali della rosa centifoglia si prepara un dolce al cucchiaio allo sciroppo (ricetta qui). 
Mettete i petali in un vaso a chiusura ermetica e coprite con la vodka. Ponete in un posto fresco e buio e lasciate in macerazione per 10 giorni. Non dimenticare di agitare ogni tanto.
Trascorso il tempo necessario, filtrate il liquidi aromatizzato, facendolo passare prima da un colino e dopo da un filtro di carta (per il caffè). 
Preparate lo sciroppo mettendo a bollire lo zucchero con l' acqua per 5 minuti. Lasciate lo sciroppo raffreddare completamente. 
Mescolate lo sciroppo con la vodka aromatizzata e agitate. Imbottigliate. Ponete le bottiglie in posto fresco e buio. Lasciate stagionare per 15 giorni al minimo.


14 σχόλια:

  1. Μμμμμμμμμμ!!!!!!!!! Νοστιμότατο και πολύ αρωματικό!!!! Γεια στα χέρια σου Μαρίνα μου!!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω φτιάξει και το θέλω! Σε ευχαριστούμε Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεμένο λικεράκι!!!!
    Αρωματικό και ντελικάτο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παν ειναι τα καταλληλα τριανταφυλλα Ελενα μου!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Che meraviglia il rosolio! Ne ho una bottiglia a casa.... Ma comprato! :) Bellissima ricetta!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara! Il segreto sta nelle rose, quelle della rosa centifoglia sono le migliori per utilizzarli in cucina.

      Διαγραφή
  5. Με βάλατε σε πειρασμό να το φτιάξω! Μια ερώτηση όμως: στην Κρήτη χρησιμοποιούμε ρακη σαν βάση για τα λικέρ, την θεωρείτε εξίσου κατάλληλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και με ρακή, νομίζω οτι και η ρακή δεν έχει κάποιο άρωμα, δεν ξέρω όμως πόσο αλκοόλ περιέχει...

      Διαγραφή
  6. Ανυπομονώ να φτιάξω τη συνταγή, ευχαριστούμε πολύ!
    Ερώτηση: Δε χρειάζεται αφαίρεση του άσπρου μέρους από τα πέταλα όπως γίνεται στο γλυκό τριαντάφυλλο για να μην πικρίσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι δεν χρειαζεται. Δεν τα αφαιρεσα και δεν υπηρχε κανενα προβλημα με την γευση.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.