ΜΠΟΛ ΜΠΟΥΡΙΤΟ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
(CHICKEN BURRITO BOWL)
Σήμερα θα απολαύσουμε μια όχι και τόσο συνηθισμένη μεξικάνικη συνταγή : αποδομημένο μπουρίτο με κοτόπουλο, chicken burrito bowl ή fahita chicken burrito bowl.
Τι είναι αυτό? Όπως λέει και η ονομασία του, είναι η γέμιση για μπουρίτο, συνήθως κοτόπουλο, ρύζι, φασόλια, σάλτσα και γκουακαμόλε, η οποία σερβίρεται μέσα σε μπολ ή πιάτο, χωρίς την τορτίγια.
Τι κερδίζουμε? λιγότερους υδατάνθρακες, ένα πιάτο χωρίς γλουτένη, ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία, και ευκολία στο μαγείρεμα, αφού μαγειρεύονται όλα διαδοχικά στο ίδιο σκεύος!
Σερβίρετε το μπουρίτο σε μπολ ως ένα πεντανόστιμο, γρήγορο, πλήρες γεύμα ή παρουσιάστε το σε ένα τραπέζι μαζί με άλλες λιχουδιές από την μεξικάνικη και Tex-Mex κουζίνα.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο,
1 κ.γ. πάπρικα,
1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο,
1-2 πρέζες μπούκοβο (αυξήστε την ποσότητα αν σας αρέσει το καυτερό),
1 κ.γ. κόλιαντρο,
1/2 κ.γ. κύμινο,
1/2 κ.γ. μπαχάρι,
1/3 κ.γ. κανέλα,
1/2 κ.γ. ρίγανη,
5 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
300 gr ρύζι parboiled,
1 κόκκινη πιπεριά,
1 κονσέρβα μαύρα μεξικάνικα φασόλια,
1 φλ. σπιτικό ζωμό κοτόπουλου,
αλάτι,
2 κ.σ. τριμμένο τυρί τσένταρ,
τον χυμό απο 1 μοσχολέμονο,
φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο.
Προετοιμασία :
Κόψετε τα φιλέτα σε κομμάτια.
Αναμείξτε όλα τα μπαχαρικά και αλείψτε με το μείγμα το κρέας. Αφήστε το να μαριναριστεί ένα δίωρο, τουλάχιστον.
Μέσα σε μία σοτέζα βάλτε τις 3 κουταλιές από λάδι, και αφού ζεσταθεί, ροδίστε τα κομμάτια του κρέατος. Βγάλτε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Προσθέστε στην σοτέζα το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε πρώτα το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε το σκόρδο και τις πιπεριές και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Προσθέστε το ρύζι, ανακατέψτε το μερικές φορές ώστε να σοταριστεί ελαφρά, και προσθέστε τον ζωμό κοτόπουλου και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. Τοποθετήστε από επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου, αλατίστε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε τα φασόλια, αφού τα αφήσετε να στραγγίσουν καλά από το ζουμί τους, και την πιπεριά ψιλοκομμένη.
Κατεβάστε το φαγητό από την φωτιά, προσθέστε τον χυμό του λάιμ και το τριμμένο τυρί και αναμείξτε. Αφήστε το να σταθεί ένα τεταρτάκι πριν σερβίρετε.
Σερβίρετε σε μπολ ή σε πιάτο, με φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο. Μπορείτε επίσης να γαρνίρετε με pico de gallo, γκουακαμόλε, αβοκάντο κομμένο σε κομματάκια, καλαμπόκι κονσέρβα ή sour cream.
Καλή σας όρεξη!
CIOTOLA DI BURRITO DI POLLO
Ciotola di burrito di pollo, una ricetta Tex-Mex che troverete con il nome di "chicken burrito bowl" o "fahita chicken burrito bowl".
La "ciotola di burrito" è la farcitura del burrito servita senza la tortilla. E un piatto che aprezzeranno molto quelli che desiderano una dieta low carb o senza glutine. E un pasto facile, versatile, di veloce perarazione, delizioso e salutare che sono sicura che vi piacerà! Certo potete variare la ricetta con altri ingredienti, p.e. mais, pico de gallo, salsa enchilada, guacamole.
Servitelo come piatto unico o presentatelo a tavola insieme ad altre preparazioni Tex-Mex!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 petti di pollo disossati e senza pelle,
1 cucchiaino paprica,
1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
1-2 pizzichi di fiochi di peperoncino piccante,
1 cucchiaino coriandolo macinato,
1/2 cucchiaino cumino macinato,
1/2 cucchiaino pimento macinato,
1/3 cucchiaino cannella macinata,
1/2 cucchiaino origano,
5 cucchiai olio e.v.o.,
1 piccola cipolla gialla tritata finemente,
4 spicchi d' aglio tritati finemente,
300 gr riso parboiled,
1 peperone rosso,
1 scatola di fagioli neri,
1 tazza brodo di pollo fatto a casa,
sale qb.,
2 cucchiai formaggio cheddar grattugiato,
il succo da 1 limetta,
qualche ciuffo di coriandolo fresco tritato.
Preparazione :
Tagliate il pollo a pezzi.
Mescolate tutte le spezie, aggiungete il pollo mescolate bene e lasciate marinare per un paio d' ore almeno (meglio per tutta la notte).
Scaldate 3 cucchiai d'olio in una padella capiente e fate rosolare i pezzi di pollo. Eliminateli dalla padella e tenete da parte.
Aggiungete l' olio restante, saltate la cipolla e aggiungete poi anche l' aglio. Versate il riso, fate rosolare, sfumate con il brodo di pollo e aggiungete anche 2 tazze di acqua calda. Aggiungete i pezzi di pollo, salate e lasciate cuocere per una decina di minuti, preferibilmente coperto. A fine cottura aggiungete i fagioli in scatola, scolati bene.
Ritirate dal fuoco, aggiungete il succo di limetta ed il formaggio e mescolate. Lasciate insaporirsi per una ventina di minuti.
Servite in ciotole e cospargete con il coriandolo fresco (se non vi piace, ovviamente potete anche ommeterlo!). Potete aggiungere a piacere : pico de gallo, guacamole, avocado tagliato a fettine, crema acida.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.