0

ΜΠΑΜΠΑΓΚΑΝΟΥΣ : ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ // BABA GANOUSH

 
ΜΠΑΜΠΑ ΓΚΑΝΟΥΣ : 
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Το μπάμπα γκανούς (baba ghanoush) ή μπαμπαγκανούς, όπως συνήθως προφέρεται στα ελληνικά, γνωστό και ως "χαβιάρι μελιτζάνας" είναι ένα ντιπ (τρεντυ ορισμός!) ή αλοιφή, όπως θα λέγαμε εμείς οι βορειοελλαδίτες! Κλασσικό πιάτο της ανατολίτικης κουζίνας, συναντάται σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και στην Βόρεια Αφρική, με μικρές παραλλαγές. Η ονομασία προέρχεται απο τα αραβικά; το baba φυσικά σημαίνει πατέρας, μπαμπάς, το ghanoush, μπορεί να είναι κύριο όνομα, αλλά σημαίνει και ανεκτικός, κακομαθημένος ή ακόμη και κορτάκιας, σαγηνευτικός, έτσι η συνηθισμένη απόδωση της λέξης σε άλλη γλώσσα είναι : κακομαθημένος μπαμπάς. Κάποιοι αναφέρουν ότι η λέξη μπαμπάς μπορεί να υποδηλώνει την μελιτζάνα, πολύ αγαπημένο υλικό της ανατολίτικης κουζίνας, όποτε το νόημα της λέξης μπορεί να είναι και "σαγηνευτική μελιτζάνα"! 
Βασικά υλικά στο μπαμπαγκανούς η μελιτζάνα, το ταχίνι, το σκόρδο και ο χυμός λεμονιού. Αρτύματα χρησιμοποιούν διάφορα : απο τα πρασινα μυρωδικά μέντα, κόλιαντρο ή μαϊντανό, πάπρικα, pul biber για όσους το προτιμούν πικάντικο, κύμινο, σουμάκ, ζατάρ, σουσάμι.
Παραδοσιακά σερβίρεται ως ορεκτικό, συχνά μαζί με χούμος απο ρεβύθια, με αραβική πίτα ή ψωμί νααν. Επίσης συχνά σερβίρεται ως συνοδευτικό στα φαλάφελ.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 4 μελιτζάνες Λαγκαδά (περίπου 900gr ),
                1 σκελίδα σκόρδο,
                4 κ.σ. ταχίνι,
                2 κ.σ. σησαμέλαιο,
                τον χυμό απο 1/2 λεμόνι,
                αλάτι,
                1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα,
                1 κλωναράκι φρέσκια μέντα.
για το γαρνίρισμα : 2 κ.σ. ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                                    1 κ.γ. σουσάμι,
                                    καπνιστή πάπρικα,
                                    φρέσκα φύλλα μέντας.
Προετοιμασία : 
Ψήστε τις μελιτζάνες κατά προτίμηση στα κάρβουνα. Καθαρίστε τες, βάλτε την ψίχα τους σε ένα τρυπητό και αφήστε την ενα μισάωρο να στραγγίσει από τα υγρά της. 
Προσθέστε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, και το αλάτι. Προσθέστε τα υγρά (ταχίνι, σησαμέλαιο και χυμό από το λεμόνι) δουλεύοντας καλά το μείγμα με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνει σαν αλοιφή. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε όλα τα υλικά στο μούλτι. Δοκιμάστε και αν χρειάζεται διορθώστε την γεύση με αλάτι ή λεμόνι. Προσθέστε τα φύλλα της μέντας ψιλοκομμένα και την καπνιστή πάπρικα και αναμείξτε. 
Σερβίρετε με ελαιόλαδο, και πασπαλίστε με σουσάμι, καπνιστή πάπρικα και φρέσκα φύλλα μέντας.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου, διατηρήστε το όμως στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.


BABA GANOUSH

Baba ganoush, ghannouj o caviale di melanzane, è la salsa di melanzane più famosa del medioriente! 
Il nome viene dall' arabo e significa "padre viziato". La ricetta è diffusa in tanti paesi  del Medio Oriente ma anche nel Nord Africa, in diverse varianti. 
Ricettina facilissima, che si prepara in poco tempo e con pochi ingredienti ed è perfetta per l' estate. Ingredienti di base le melanzane, la tahina (crema di sesamo), aglio e succo di limone; per il condimento si mette menta, coriandolo o prezzemolo, paprica, pul biber, cumino, sommacco, zatar, semi di sesamo. 
Viene consumato come antipasto, spesso accompagnato con il hummus di ceci, assieme ai tipici pani arabi, come pita o naan. o per accompagnare i falafel.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 melanzane lunghe e scure (900 gr ca)
                             1 spicchio d' aglio,
                             4 cucchiai tahina,
                             2 cucchiai olio di semi di sesamo,
                             succo da 1/2 limone,
                             sale qb., 
                             1/2 cucchiaino paprica affumicata,
                             1 rametto di menta.
per la finitura : 2 cucchiai olio e.v.o.,
                              1 cucchiaino semi di sesamo,
                              qualche pizzico di paprica affumicata. 
Preparazione : 
Cuocete le melanzane, preferibilmente alla brace (così la polpa assumerà una bella sumatura di affumicato!). Sbucciate e mettete la polpa a scolare entro un colino, per mezz' oretta. 
Ponete la polpa in una ciotola, aggiungete l' aglio, passato dallo spremiaglio e sale qb.; aggiungete i liquidi (la tahina, l' olio di semi di sesamo ed il succo di limone) lavorando energicamente con una forchetta, fino a prendere una crema. In alternativa potete lavorare il tutto nel frullatore. Se necessario correggete con sale o succo di limone. 
Aggiungete la paprica e le foglie di mentuccia tritate e mescolate.
Prima di servire irrorate con 2 giri di olio di oliva e cospargete con qualche pizzico di paprica, semi di sesamo e foglie di mentuccia. 
Viene servito a temperatura ambiente.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.