0

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ // INSALATA DI ZUCCHINE CRUDE


ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΩΜΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ

Στις αρχές του 1990 είχα βρεθεί στο Μιλάνο, σε μία τρατορία κρυμμένη σε κάποιο δρομάκι κοντά στο Duomo, όπου μεταξύ των άλλων, μας έφεραν μία καταπληκτική σαλάτα, την οποία πρώτη φορά δοκίμαζα στην ζωή μου! Ηταν μία λιτή σαλάτα με ωμό κολοκυθάκι, τόσο νόστιμη, που δεν το πίστευα! Τα κολοκυθάκια ήταν κομμένα με το χέρι σε πολύ ψιλά ζουλιέν (σπιρτόξυλα), υπέροχα τραγανά, γαρνιρισμένα με καλής ποιότητας ελαιόλαδο, μέντα και λεμόνι. 
Από τότε, δεν έτυχε να την ξαναβρώ αυτή την σαλάτα. Την θυμήθηκα πριν λίγες ημέρες, ψάχνοντας συνταγές με κολοκυθάκια σε ιταλικά σάιτ μαγειρικής, την δοκίμασα και σας την παρουσιάζω σήμερα.
Το ιδανικό είναι τα κολοκυθάκια να κοπούν με το χέρι, σε πάρα πολύ λεπτό ζουλιέν, ώστε να παραμείνουν τραγανά. Αν δεν είναι εφικτό, τα περνάτε από την χοντρή πλευρά του τρίφτη. 
Σερβίρεται ως δροσερή σαλάτα αλλά και ως συνοδευτικό σε ψητά κρέατα, ομελέτες, τυριά ή επάνω σε μπρουσκέτες. 

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 2 τρυφερά κολοκυθάκια (300 gr περίπου)
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα καλής ποιότητας,
                χυμό λεμονιού,
                πιπέρι λευκό, 
                αλάτι,
                φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού.
Προετοιμασία : 
Πλύνετε τα κολοκυθάκια και τρίψτε τα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, μπορείτε να τα κόψετε με το χέρι σε πολύ λεπτά ζουλιέν, αλλά επίσης μπορείτε να τα περάσετε απο την μηχανή για σπαγκέτι λαχανικών ή να τα κόψετε σε πάρα πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο (αυτήν την εκδοχή θα την συναντήσετε και ως "κολοκυθάκια καρπάτσιο" αδόκιμος όρος, καθώς το καρπάτσο - carpaccio - αναφέρεται σε κρέας και όχι σε λαχανικά!).
Αλατίστε, πιπερώστε, προσθέστε χυμό λεμονιού και λάδι και αφήστε τα να μαριναριστούν για ένα μισάωρο. 
Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα μέντας ή βασιλικού και σερβίρετε. 



INSALATA DI ZUCCHINE CRUDE

L' insalata di zucchine crude, l' avevo assagiata per la prima volta nel lontano 1992, in una trattoria di Milano, e ne sono rimasta affascinata. Poi, non so perchè, non avevo mai cercato di prepararla a casa, fino qualche giorno fa, che cercavo ricette per smaltire 3 zucchine, comprate per sbaglio. 
Da quanto mi ricordavo, le zucchine erano tagliate a mano, in sottilissimo julienne; io non avevo la pasienza di tagliarle a mano, e così le ho grattugiato con una grattugia a fori larghi. 
Le zucchine crude marinate, vanno sevite come insalata ma anche come contorno, con carne arrostita, pesce, omelette o firttate, formaggi o con bruschette. 

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 zucchine teneri (300 gr ca.),
                            olio e.v.o.,
                            succo di limone,
                            pepe bianco macinato, 
                            sale,
                            fresche foglie di menta o basilico.
Preparazione : 
Lavate e spuntate le zucchine. Grattugiatele con una grattugia a fori larghi; come abbiano già detto alla premessa, in altrenativa potete tagliarle a julienne, passarle dalla apposita macchina per spaghetti di verdure, o tagliarle molto sottili con una mandolina.
Salate e pepate, condite con il succo di limone e l' olio, e lasciate marinare per mezz'oretta. 
Cospargete con foglie tritate di menta o basilico e servite. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.