6

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΝΤΖΙΠΑΝ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΑ // CROSTATA DI AMARENE E CREMA FRANGIPANE


ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΝΤΖΙΠΑΝ ΚΑΙ ΒΥΣΣΙΝΑ

Υπέροχη τάρτα με πλούσια κρέμα φραντζιπάν (με αμύγδαλα και βούτυρο) και κομπόστα βύσσινο!
Τα γλυκόξινα βύσσινα "σπάνε" την γλυκύτητα της κρέμας, που η μαλακή υφή της κάνει ωραία αντίθεση με την τραγανή ζύμη και τα ψημένα αμύγδαλα.
Μπορείτε να την απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας, και ακόμη να την σερβίρετε ως επιδόρπιο μαζί με μία μπάλα παγωτό βανίλια!

Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά 
για την ζυμη της ταρτας : 350 gr αλεύρι γοχ,
                                               150 gr βούτυρο,
                                               100 gr ζάχαρη άχνη,
                                               1 αυγό + 1 κρόκο,
                                               5 gr baking powder,
                                               1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                                               1 πρέζα αλάτι.
γιά την κρέμα : 150 gr ζάχαρη άχνη,
                             150 gr βούτυρο μαλακό,
                             3 αυγά,
                             150 gr αλεύρι αμυγδάλων*,
                             30 gr. αλεύρι γοχ.
γιά την γέμιση : 350 gr βύσσινα σε ελαφρύ σιρόπι (στραγγισμένα)
γιά το σερβίρισμα : αμύγδαλα φιλέ.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε απο την ζύμη (πάστα φρόλα). Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Η προσθήκη του baking κανει την ζύμη πιό αφράτη και μαλακή. Τυλίξτε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο.
Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέστε σταδιακά τα αυγά, το αλεύρι αμυγδάλων και τέλος το αλεύρι. Αφήστε την κρέμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ωρίτσα.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία φόρμα γιά τάρτες με διάμετρο 24 εκ.
Ανοίξτε την ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ. Στρώστε το μέσα στην φόρμα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα της. Τρυπήστε την ζύμη παντού με ένα πηρούνι
Ρίξτε μέσα στην τάρτα τα βύσσινα, αφού τα έχετε αφήσει να στραγγίσουν καλά. Βάλτε την κρέμα σε ένα κορνέ και απλώστε την ομοιόμορφα μέσα στη τάρτα.
Με την λίγη ζύμη που περίσσεψε, φτιάξτε 3 κορδόνια και σχηματίστε 3 ομόκεντρους κύκλους στην επιφάνεια της τάρτας. Αλείψτε την ζύμη με κρόκο αυγού διαλυμένο σε λίγο νερό.
Ολοκληρώστε την διακόσμηση της τάρτας, τοποθετώντας στο κέντρο της ένα κερασάκι γλασέ και σκορπίζοντας φιλέ αμυγδάλου στα σημεία που είναι η κρέμα.
Ψήστε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, γιά περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Αφήστε την να κρυώσει τελείως πρίν την σερβίρετε.

* αν δεν έχετε έτοιμο αλεύρι αμυδάλων, μπορείτε να τρίψετε στο μούλτι ασπρισμένη αμυγδαλόψυχα, την οποία θα έχετε αφήσει στο ψυγείο γιά μία ωρίτσα, ώστε να μην υπερθερμανθεί και βγεί όλο της το έλαιο.




CROSTATA DI AMARENE E CREMA FRANGIPANE

Una crostata davvero buonissima, farcita con morbida crema frangipane e amarene in sciroppo leggero, tutto home made!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti 
per la frolla : 350 gr di farina 00,
                         150 gr di burro,
                         100 gr di zucchero a velo,
                         1 uovo + 1 tuorlo,
                         5 gr lievito chimico,
                         1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                         1 pizzico di sale.
per la crema frangipane : 150 gr di zucchero a velo
                                                 150 gr di burro a pommata,
                                                 3 uova intere,
                                                 30 gr  di farina 00.
per il ripieno : 350 gr  di amarene in sciroppo leggero (scolate).
per la finitura : mandorle lamellate.
Preparazione :
Cominciate dalla frolla. Istruzioni dettagliate troverete qui. L' aggiunta del lievito rende la frolla più morbida. Avvolgete in pellicola transparente e lasciate riposare per un' oretta nel frigo.
Preparate la crema frangipane. Sbattete il burro con lo zucchero a velo, fino a prendere una crema chiara. Aggiungete gradatamente le uova, la farina di mandorle e la farina. Ponete la crema nel frigo e lasciate riposare per mezz' oretta.
Spenellate con il composto antiaderente una terrina per crostate da 24 cm. 
Su una superficie leggermente infarinata, stendete la frolla col mattarello, allo spessore di ca. 0,5 cm. Rivestite la terrina, coprendo anche le pareti. Eliminate la frolla che avanza. Buccherellate tutta con le rebbi di una forchetta.
Disponete sulla frolla le amarene scolate. Ponete la crema frangipane in un sac-a-poche e farcite la crostata. 
Con l' impasto avanzato fate dei cordoncini, con i quali formerete 3 cerchi concentrici alla superficie della crostata. Spenellate la frolla con tuorlo d' uovo stemperato in poca acqua. Ricoprite le parti con la crema con lamelle di mandorle.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 45 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate la torta e lasciatela raffreddare prima di servire.



6 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο φαίνεται. Παρόμοια συνταγή μου βγάζει το φράντζιπαν σαν κεκάκι αφράτο και όχι κρεμώδες... Τι να φταίει; Καμμιά ιδέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. mperdevtika ligo poia zymi ftiaxno tis pasta flora ?I aytin pou exete dosei se aytin tin syntagi? eyxaristo polu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τις δοσεις που δινω εδω βγαινει λιγο πιο αφρατη ... για την διαδικασια αναλυτικα δες στον συνδεσμο...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.