2

ΦΤΙΑΧΝΩ CAKE FLOUR // FARINA PER DOLCI FATTA A CASA


ΦΤΙΑΧΝΩ CAKE FLOUR

Σε αρκετές, αγγλόφωνες κυρίως συνταγές, θα συναντήσετε ως συστατικό το cake flour. Είναι ενα προϊόν πολύ συνηθισμένο κυρίως στην Μεγάλη Βρεττανία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην ελληνική αγορά, και προορίζεται γιά την παρασκευή κέϊκ.
Στα κέϊκ και στα μπισκότα, γιά να πετύχουμε μία ανάλαφρη υφή, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα αλεύρι λευκό, με όσο το δυνατόν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πίτουρο, και αδύνατο, δηλαδή με μειωμένη περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες (γλουτένη). Γιά να τον επιτύχουν λοιπόν αυτό, προσθέτουν καθαρό άμυλο, αραιώνοντας κατά κάποιον τρόπο το αλεύρι με ένα ουδέτερο υλικό.
Το cake flour δεν είναι απαραίτητο να το αναζητήσουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ, αφού μπορούμε να το φτιάξουμε πολύ εύκολα και μόνοι μας! Εγώ το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα, διαπίστωσα ότι όντως δίνει καλύτερο αποτέλεσμα  και πλέον παρασκευάζω μία ποσότητα, ώστε να το έχω έτοιμο όποτε θελήσω να φτιάξω κέϊκ ή μπισκότα.
Πριν σας δώσω τις αναλογίες γιά να φτιάξετε κι εσείς το cake flour, σημειώνω ότι σε πολλά αγγλόφωνα site, υπάρχει ένας εύκολος, αν και όχι ακριβής τρόπος παρασκευής. Επειδή προτιμώ πλέον να μετράω τα υλικά μου με ακρίβεια και όχι στο περίπου, με κούπες και κουτάλια, θα σας τον αναφέρω, αν και προσωπικά δεν τον προτιμώ. Ετσι λοιπόν, γιά να φτιάξετε το cake flour μετρήστε μία κούπα αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις (γοχ.), από αυτό αφαιρέστε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή νισεστέ).
Τελευταία σημείωση, μην ξεχνάτε πάντα να κοσκινίζετε το cake flour πριν το χρησιμοποιήσετε.

Δόση : 1 kg cake flour
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολο
Υλικά : 700 gr αλεύρι γοχ. καλής ποιότητας,
                200 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour ή νισεστέ),
                100 gr άμυλο πατάτας*.
Προετοιμασία :
Αναμείξτε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Φυλάξτε το cake flour μέσα σε ένα βάζο, σε μέρος στεγνό και δροσερό.

* επειδή στην Ελλάδα δεν είναι πολύ εύκολο να βρείτε το άμυλο πατάτας, αντικαταστήστε το και αυτό με άμυλο καλαμποκιού.



FARINA PER DOLCI FATTA A CASA

In parecchie ricette di torte dolci, in lingua inglese, troverete tra gli ingredienti il cake flour. In italiano è stato tradotto come "farina per dolci" o "farina per dolci soffici" e lo troverete anhche già pronto ai supermercati come "farina speciale per torte". 
Si tratta di una miscella speciale di farina con amido. Per preparare una torta dolce o dei biscoti, di solito si vuole una farina debole; mescolando la farina 00 con amido, si ottiene una farina con ridotto contenuto in proteine (glutine). La farina per dolci dà un' impasto più soffice, leggero ed omogeneo.
Qui devo notare che in tanti blog e siti di lingua inglese, imbattete su un metodo approssimativo, per preparare il cake flour. Io preferisco pesare il tutto con la bilancia, eppure vi do le proporzioni, per chi misura ancora con tazze e cucchiai. Allora, per preparare il cake flour, misurate una tazza di farina, estraette 2 cuccchiai di farina e aggiungete 2 cucchiai di maizena. Semplicissmo - no?
La farina per dolci l' ho scoperta recentemente, dall' amica Vittoria, quando ho preparato o suoi biscotti allo zenzero (ricetta qui),  l' ho utilizzata e mi è piaciuto il risultato; ormai preparo una quantità per averla pronta per l' uso. Non dimenticare di settacciarla prima dell' utilizzo.

Dosi : 1 kg cake flour (farina per dolci)
Difficolta della preparazione : facilissima
Ingredienti :  700 gr farina 00 di buona qualità,
                              200 gr amido di mais (maizena),
                              100 gr fecola.
Preparazione :
Mescolate bene tutti gli ingredienti.
Conservate il cake flour entro un contenitore, in luogo fresco e asciutto.


2 σχόλια:

  1. Ottimo questo mix vero? Sono contenta che ti sia segnata le dosi (come hai detto nel post dei Biscotti allo zenzero) e che tu la stia usando.
    Da anni ormai noi la utilizziamo per i nostri dolci, è fantastica!
    Un abbraccio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Si è stata una scoperta, siccome io pensavo che esisteva solo pronta... Ho fatto il plum cake di Montersino con il cake flour, anche perchè in Grecia non esiste la farina debole, e mi è piaciuta di più ... Ho preparato 2 kili, la prov anche in biscotti!
      Grazie per la ricetta!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.