ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ Ή ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΙΑ
Τι υπέροχο άρωμα έχει αυτή η μαρμελάδα που μπορεί να φτιαχτεί με μανταρίνια ή κλημεντίνια ή και ανάμεικτα! Οπως σας έχω ξαναπεί, στην αυλή μας έχουμε μία μανταρινιά και μία κλημεντινιά. Ιδίως η κλημεντινιά, πολλές φορές δίνει πολύ μικρά φρούτα, τα οποία είναι λίγο εκνευριστικό να κάτσει κάποιος και να τα καθαρίσει γιά να τα φάει. Συνήθως τα κάνω γλυκό του κουταλιού, αυτή ήταν μάλιστα και η πρώτη ανάρτηση στο laboratorio, πριν 5 χρόνια (εδώ).
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, φτιάχνω και μαρμελάδα, συνταγή που γιά διάφορους λόγους δεν σας έχω παρουσιάσει ακόμη. Τα μανταρίνια μας πλέον τελείωσαν, αφού αναγκάστηκα να τα μαζέψω εσπευσμένα, λόγω της πρόβλεψης γιά απότομη αλλαγή του καιρού. Ευτυχώς που πρόλαβα και τα αξιοποίησα, καθώς οι προβλέψεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν και αυτές τις μέρες έχουμε πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες, -7°C το Σάββατο το βράδυ και ολικός παγετός την ημέρα, με αποτέλεσμα να μαραθούν ακόμη και τα φύλλα από τις μανταρινιές! Δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί τέτοια κακοκαιρία και μάλιστα αρχές Ιανουαρίου.
Την μαρμελάδα μανταρίνι ή κλημεντίνι την φτιάχνουμε με ολόκληρο το φρούτο, γιά να εκμεταλλευτούμε και την ωραία αρωματική του φλούδα. Ούτως ή άλλως το μανταρίνι δεν έχει πολύ λευκό κάτω από την φλούδα του (μεσοκάρπιο albedo) και δεν πικρίζει πολύ, όπως το λεμόνι ή το προτοκάλι.
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 2 kg μανταρίνια ή κλημεντίνια,
1 kg ζάχαρη κρυσταλλική,
τον χυμό από 1/2 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε φρούτα αράντιστα. Αφαιρέστε τυχόν κοτσάνια και πλύντε τα καλά.
Ζεματίστε τα γιά 5-6 λεπτά μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό που ήδη κοχλάζει. Στραγγίστε τα και αφήστε τα να χλιαρίνουν.
Κόψτε τα στα 4 και αφαιρέστε τα κουκούτσια και τα άσπρα νήματα που έχουν στο κέντρο τους, αν αυτά είναι πολύ χοντρά. Βάλτε τα ξανά μέσα στην κατσαρόλα, προσθέστε τον χυμό του λεμονιού και την ζάχαρη και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά γιά να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το μίγμα ξεκινάει να βράζει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε ένα γυάλινο μπώλ, αφήστε να κρυώσει και σκεπάστε το με ένα κομμάτι χαρτί φούρνου. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου γιά 12 ώρες.
Μεταγγίστε και πάλι στην κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να βράσει περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα μανταρίνια. Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφ΄στε την μαρμελάδα να βράσει γιά 2-3 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει (105°C με το θερμόμετρο).
Γεμίστε αμέσως τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δείτε εδώ διάφορους τρόπους γιά να αποστειρώνετε τα βάζα). Καπακώστε, αναποδογυρίστε και αφήστε τα να κρυώσουν ανάποδα.
Η μαρμελάδα διατηρείται σε μέρος δροσερό και σκοτεινό για αρκετούς μήνες.
MARMELLATA DI CLEMENTINE E MANDARINI
Nel piccolo giardino della nostra casa di campagna, abbiamo tanti agrumi, tra questi un madarino e un clementino, che contano una ventina di anni di vita e che tutti gli anni sono stracarichi di frutta. Soprattuto il clementino, spesso fa dei frutti troppo piccoli, che è una seccatura sbucciarli per mangiarli. Di solito li faccio dolce sotto sciroppo (ricetta qui), ma gli utlimi 2-3 anni preparo anche la confettura, una ricetta che non ho ancora pubblicata nel laboratorio.
La settimana scorsa avevo raccolto tutti i frutti, siccome c'era la previsione meteo per tanto freddo, cosa che è stata putroppo confermata, con temperature precipitate sotto al zero e gelo per tutta la giornata... Queste sono situazioni molto rare per noi che siamo abituati ad un clima mite. Allora, con tutti questi clementini e mandarini ho preparato anche qualche barattolo di confettura.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 kg mandarini o clemenini,
1 kg zucchero semolato,
il succo da 1/2 limone.
Preparazione :
Scegliete dei frutti non trattati. Eliminate eventuali piccioli e lavate bene.
Sbollentate i frutti per 5-6 minuti, entro una casseruola con acqua che già bolle. Scolate e lasciate intiepidire.
Tagliate poii frutti a 4 ed eliminate eventuali semi e grossi filamenti nel centro. Ponete nella casseruola, aggiungete il succo di limone e lo zucchero e portate su fuoco moderato. Mescolate ogni tanto per far sciogliere lo zucchero. Quando il contenuto arrivi sul punto di ebbollizione, ritirate dal fuoco.
Trasferite in una ciotola di vetro, lasciate raffreddare e coprite con un pezzo di carta forno. Lasciate riposare per 12 ore o per tutta la notte.
Trasferite di nuovo nella pentola e portate ad ebbollizione. Lasciate cuocere per una decina di minuti, fino a cominciare a rapprendere. Ritirate dal fuoco e frullate il tutto con un frullatore ad immersione. Portate sul fuoco e lasciate cuocere per qualche minuto ancora, fino a rapprendere (105°C con il termometro).
Versate subito entro barattoli precedentemente sanificati (vedete qui per scoprire vari modi per sterilizzare i barattoli). Chiudete i barattoli coi rispettivi coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conservano per parecchi mesi in luogo fresco e buio.
Είναι σαφώς από τις πιο αρωματικές μαρμελάδες Μαρίνα μου, χωρίς καμία αμφιβολία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά εύχομαι (με καθυστέρηση λίγων ημερών) και δύναμη εκεί στα βόρεια και πιο παγωμένα μέρη της χώρας.
Ολες οι μαρμελαδες με εσπεριδοειδη Πηνελοπη μου, νομιζω οτι ειναι πολυ αρωματικες. Ειναι και τα αγαπημενα μου φρουτα, τα περισσοτερα δεντρα που εχω στον κηπο μου εινα ξυνοδεντρα!
ΔιαγραφήΚαλη Χρονια και σ΄εσενα και την οικογενεια σου Πηνελοπη μου!
Σήμερα βγήκαμε λίγο απο την ... κατάψυξη εδω στα βόρεια, απίστευτες καιρικές συνθήκες, μία φορά στα 50 χρόνια συμβαίνει κάτι παρόμοιο...
Ottima ricetta cara Marina.
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie Dani!
Διαγραφή