ΜΕΙΓΜΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
Το "μείγμα 4 μπαχαρικών" προέρχεται από την γαλλική κουζίνα όπου είναι γνωστό ως quatre épices. Αρχικά η ονομασία υπονοούσε ένα μόνο μπαχαρικό, αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε μπαχάρι (Pimenta dioica), το οποίο ώς γνωστόν, συνδυάζει τα αρώματα από το πιπέρι, τα μοσχοκάρφια, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο. Σήμερα όμως όταν λέμε 4 μπαχαρικά, εννοούμε το μείγμα των εξής μπαχαρικών : πιπέρι, μοσχοκάρφια, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ ή κανέλας. Το πιπέρι μπορεί να είναι μαύρο ή λευκό ή μίξη τω δύο, ενώ στην πιο ήπια παραλλαγή του μίγματος μπορεί να αντικατασταθεί με το μπαχάρι. Το τζίντζερ δίνει πιο έντονη, μπαχαρένια γεύση από την κανέλα.
Το μείγμα των 4 μπαχαρικών συναντάται στην γαλλική κουζίνα ήδη από τον Μεσαίωνα και σίγουρα πριν την Γαλλική Επανάσταση. Το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν και να συντηρούν πιάτα με κρέας και σαλάμια. Συνήθως αντικαθιστά το πιπέρι σε μία συνταγή, προσθέτοντας βέβαια αρώματα αλλά και γεύση. Απαραίτητο σε τερίνες με κρέας, σε πατέ κυνηγιού και στην γέμιση για πουλερικά ή κομμάτια κρέατος. Προστίθεται επίσης σε σούπες, σε ραγκού, μαγειρευτά φαγητά με κρέας και σε μαρινάτες. Ταιριάζει ιδιαίτερα με το χοιρινό, τα πουλερικά και τα μανιτάρια. Χρησιμοποιείται όμως και σε γλυκιές συνταγές με φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, σε κρέμες αλλά και σε ζύμες μπισκότων ή κέικ, όπως το περίφημο χριστουγεννιάτικο "ψωμί με μπαχαρικά".
Βέβαια το μείγμα των 4 μπαχαρικών υπάρχει έτοιμο στο εμπόριο, μπορούμε όμως πολύ εύκολα να το παρασκευάσουμε και μόνοι μας, προσαρμόζοντας το μάλιστα στα δικά μας γούστα. Συνήθως το πιπέρι υπερισχύει των άλλων μπαχαρικών.
Θα σας δώσω 2 αναλογίες υλικών, η πρώτη προορίζεται για αλμυρές συνταγές και η δεύτερη, με μειωμένη ποσότητα πιπεριού, για γλυκιές. Οι ποσότητες είναι για αλεσμένα μπαχαρικά.
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για αλμυρές συνταγές : 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι,
1 κ.σ. λευκό πιπέρι,
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο,
1 κ.σ. πιπερόριζα (τζίνζτερ),
1 κ. καφέ μοσχοκάρφια.
για γλυκιές συνταγές : 1 κ.καφέ λευκό πιπέρι,
1 κ.γ. μπαχάρι,
1 κ.σ. μοσχοκάρυδο,
1 κ.σ. κανέλα ή τζίντζερ,
1 κ.σ. κοφτό μοσχοκάρφια.
Προετοιμασία :
Τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι φρεσκοαλεσμένα. Το ιδανικό είναι να τα αλέσετε εσείς.
Αναμείξτε τα μπαχαρικά και βάλτε τα μέσα σε ένα βάζο, κατά προτίμηση σκουρόχρωμο, με αεροστεγές πώμα.
Διατηρείστε το μείγμα των 4 μπαχαρικών σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και χρησιμοποιήστε το μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
QUATTRO SPEZIE
La miscella di 4 spezie viene dalla cucina francese (quatre épices in lingua francese). All' inizio indicava una spezia sola, il pimento (Pimenta dioica), che come è noto combina gli aromi di pepe, chiodi di garofano, zensero e noce moscata. Oggi però per 4 spezie si intende una miscella di 4 o 5 spezie : pepe (nero o bianco), chiodi di garofano, moce moscata e zenzero oppure cannella. Nella variazione meno piccante, i pepe viene sostiutito dal pimento. Lo zenzero rende la miscella più intesa e leggermente piccante.
La miscella di 4 spezie era presente nella cucina francese già nel Medioevo e certo prima della Rivoluzione Francese. Viene utilizzata per condire e conservare piatti con carne o salumi. Indispensabile in terrine, patè di selvaggina, ragù, zuppe, stufati, abbinata alla carne di maiale, al pollame e ai funghi. Viene utilizzata però anche in ricette dolci, a base di frutta fresca o secca, in dolci cremosi, biscotti e torte (tra l' altro il famoso pan di spezie).
La miscella di 4 spezie esiste già pronta al mercato, ma si può prepararla facilemente anche a casa, adattandola ai nostri gusti personali. Di solito la quantità di pepe è maggiore rispetto agli altri ingredienti.
Vi darò ben 2 ricette, la prima è più adatta per piatti salati, metre la seconda è migliore per utilizzarla in dolci. Le dosi sono per spezie già macinate.
Difficoltà dela ricetta : facile
Ingredienti :
per ricette salate : 1 cucchiai pepe nero,
1 cucchiaio pepe bianco,
1 cucchiaio noce moscata,
1 cucchiaio zenzero,
1 cucchiaino da caffè chiodi di garofano.
per ricette dolci : 1 cucchiaino da caffè pepe bianco,
1 cucchiaino pimento,
1 cucchiaio noce moscata,
1 cucchiaio cannella o zenzero,
1 cucchiaio chiodi di garofano.
Preparazione :
Tutte le spezie devono essere macinate al momento.
Mescolate le polveri e ponete in un barattolo, preferibilmente di vetro scuro, a chiusura ermetica.
La miscella viene conservata in luogo fresco e asciutto. Deve essere consumata entro breve tempo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.