KANELSNURRER :
ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Προτελευταίο ραντεβού μέσα στο 2015, με την ομάδα των Quanti Modi di Fare e Rifare. Τον επόμενο μήνα ετοιμάζομαι να υποδεχτώ την νόστιμη παρέα στην κουζίνα του laboratorio, για να φτιάξουμε μαζί την τριφτή βασιλόπιτα της γιαγιάς Ανδρομάχης (συνταγή εδώ).
Σήμερα θα ταξιδέψουμε βόρεια, και θα πάμε να συναντήσουμε την Ornella, η οποία ζεί πλέον στην Νορβηγία, όπου και μετέφερε την ευωδιαστή της κουζίνα (Il giardino dei sapori e dei colori). Ευκαιρία να γνωρίσουμε και μία νορβηγική συνταγή, από μία κουζίνα μάλλον άγνωστη εδώ στην Ελλάδα.
Τα kanelsnurrer (προσοχή μήπως βάλω κανένα σύμφωνο λιγότερο!) μοιάζουν πάρα πολύ με άλλα τσουρεκοειδή των Βορείων Χωρών, γενικά γνωστά ως cinnamon rolls αλλά με διαφορετικές τοπικές ονομασίες. Στα kanelsnurrer αλλάζει λίγο το σχήμα, καθώς η ζύμη τυλίγεται με διαφορετικό τρόπο και σχηματίζει περίτεχνο σχέδιο, σαν λουλούδι. Κοινά στοιχεία η ζύμη μπριός και η γέμιση ή γλασσάρισμα με μίγμα βουτύρου, ζάχαρης και κανέλας, το οποίο όταν ψήνεται στον φούρνο μετατρέπεται σε νόστιμη καραμέλλα βουτύρου.
Την συνταγή της Ornella μπορείτε να την δείτε εδώ. Δεν άλλαξα κάτι στα υλικά, δίπλωσα λίγο διαφορετικά την ζύμη, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τα δοκιμάσετε, η ζύμη είναι ωραία, απαλή και η γεύση τους φανταστική... από αυτά, που αν πάρεις το ταψί μπροστά σου, και να κάτσεις να τα φας όλα ...
Δόση : 18 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την προ-ζύμη poolish : 150 gr αλεύρι Π,
150 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
3 gr μαγιά μπύρας νωπή.
γιά την ζύμη : 420 gr αλεύρι δυνατό,
120 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
5 gr μαγιά μπύρας νωπή,
80 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
1 αυγό μεγάλο,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
80 gr βούτυρο αγελάδος,
6 gr αλάτι.
γιά το ψήσιμο : 90 gr βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου,
110 gr καστανή ζάχαρη demerara,
1 κ.σ. κανέλα.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, για να φτιάξετε πρώτα την προ-ζύμη. Αν θέλετε να μάθετε περισσοτερα για την προ-ζύμη poolish, διαβάστε και αυτήν εδώ την ανάρτηση.
Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα, προσθέστε το αλεύρι και αναμείξτε. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την προ-ζύμη να σταθεί όλο το βράδυ, σε θερμοκρασία δωματίου (20°C).
Την επόμενη ημέρα ετοιμάστε την ζύμη. Διαλύστε την μαγιά στο χλιαρό γάλα. Βάλτε την προ-ζύμη στο κάδο του μίξερ, προσθέστε το γάλα με την μαγιά και αναμείξτε. Προσθέστε την ζάχαρη, το αλεύρι σταδιακά, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας, και δουλέψτε την ζύμη για ένα δεκάλεπτο περίπου, μέχρι να γίνει ομοιογενής. Προσθέστε το βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, και το αλάτι και αφήστε και πάλι την ζύμη να δουλευτεί καλά, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να σχηματίζει μία κορδέλλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ.
Βάλτε την ζύμη σε ένα σκεύος, σκεπάστε σε καμπάνα, τοποθετήστε σε χλιαρό μέρος και αφήστε την μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (2-3 ώρες).
Αδειάστε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίξτε την σε ένα φύλλο με διαστάσεις περίπου 40x60 εκ.
Χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και την κανέλα, να γίνει σαν κρέμα. Αλείψτε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, προσέχοντας ιδιαίτερα να μην μείνουν ακάλυπτες οι άκρες του. Διπλώστε το φύλλο στα 3, κατά μήκος (δείτε και σε αυτήν εδώ την ανάρτηση πως γίνεται το δίπλωμα της ζύμης). Πιέστε λίγο με τον πλάστη, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Κόψτε το σε λωρίδες περίπου 1,5 εκ. Πλέξτε την κάθε λωρίδα σε κόμπο, γυρίστε και στερεώστε τις άκρες του προς το κέντρο; σας παραθέτω τις φωτογραφίες από παλαιότερη ανάρτηση (εδώ), όπου είχα φτιάξει κάτι παρόμοιο, αγνοώντας όμως τότε την ύπαρξη των kanelsnurrer!
Ψήστε τα kanelsnurrer σε φρούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μην τα παραψήσετε γιατί θα ξεραθούν.
Είναι πιό νόστιμα χλιαρά, μόλις βγούν από τον φούρνο ή ξαναζεσταμένα, καθώς περιέχουν αρκετό βούτυρο στην γέμιση τους, το οποίο όταν κρυώσει, σίγουρα χάνει λίγο από την νοστιμιά του.
Διατηρούνται πολύ καλά για 2-3 μέρες.
KANNELSNURRER :
BRIOCHES NORVEGHESI ALLA CANNELLA
Penultimo appuntamento dei Quanti, per il 2015.
Il mese prossimo, vi aspetto nella mia cucina, per preparare insieme la "vassilòpita", ossia la torta per il Capodanno, con la ricetta della mia nonna Andromaca!
Oggi siamo ospiti della cuochina Ornella, nella sua cucina profumata (blog Il giardino dei sapori e dei colori), trasferita ormai in Norvegia. Ornella ci presenta un dolcetto classico norveghese, chiamato kanelsnurrer (con tanti consonanti!). Dolcetti di questo tipo, preparati con un impasto brioche e glassati o farciti con una crema di burro, zucchero e tanta cannella, sono assai comuni nei paesi nordeuropei. Sono concosciuti come cinnamon rolls, prendono però nomi speciali nei diversi paesi. I kanelsnurrer sono un po' più particolari, siccome l' impasto viene intrecciato da risultare come fiore.
La ricetta di Ornella potete vederla qui. Non ho fatto grandi innovazioni, ho seguito le sue istruzioni per filo e per segno ... Volevo prepararli con il mio lievito madre, ma non avevo il tempo per rinfreschi e attesa di lievitazione.
Preparateli, sono ottimi, da quelli che l' uno tira l' altro...
Dosi : 18 kanelsnurrer
Difficoltà : media
Ingredienti
per il poolish : 150 gr di farina di forza 00,
150 gr latte fresco intero,
3 gr di lievito di birra fresco.
per l' impasto : 420 gr di farina di forza,
120 gr di latte fresco intero,
5 gr di lievito di birra fresco,
80 gr di zucchero semolato,
80 gr di burro,
1 uovo grande,
1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia,
6 gr di sale.
per la finitura : 90 gr di burro a temperatura ambiente,
110 gr di zucchero di canna demerara,
1 cucchiaio di cannella macinata.
Preparazione :
Si comincia dal poolish, la sera prima. Stemperate il lievito nel latte intiepidito. Aggiungete la farina e mescolate. Coprite a campana e lasciate lievitare a temperatura ambiente (20°C) per tutta la notte.
Il giorno seguente preparate l' impasto. Stemperate il lievito nel latte itiepidito. Ponete il lievitino nella bacinella della planetaria, aggiungete il latte col lievito e mescolate. Aggiungete lo zucchero, la farina gradatamente, l' uovo, l' estratto di vaniglia e lavorate l' impasto fino a diventare omogeneo (per una decina di minuti ca.). Aggiungete il burro a pomata ed il sale e lasciate lavorare nella planetaria fino ad incordare.
Ponete l' impasto entro una terrina, coprite a campana, posizionete in luogo tiepido e lasciate a lievitare fino al raddoppio.
Rovescite l' impasto sulla spianatoia infarinata. Col mattarello trirate una sfoglia di 40x60 cm ca.
Sbattete il burro a pomata con lo zucchero demerara e la cannella. Spalmate il composto su tutta la superficie della sfoglia; fate attenizone a spalme bene anche i bordi. Ripiegate la sfoglia a 3, per il senso della lunghezza. Passate col mattarello per appiatire. Tagliate a strisce di ca. 1,5 cm. Con ogni stirscia fate un nodo e passate poi i bordi liberi dal buco centrale. Sotto ho messo le foto da un post vecchio, quando avevo preparato qualcosa simile ai kanelsnurrer (fiorellini alla tahina e noci, ricetta qui), anche se allora ignoravo la loro esistenza!
Fate cuocere i kanelsnurrer in forno preriscaldato a 190°C, modalità statico, per 15 minuti ca., fino a dorare.
Sono più buoni tiepidi o riscaldati, siccome contengono parecchio burro, che una volta raffreddato certo perde un po' di gusto...
Si conservano benissimo per un paio di giorni.
Buona domenica carissima Marina ♥
ΑπάντησηΔιαγραφήMa che profumo delizioso di cannella si sente nell'aria oggi!! Ma certo, che sbadata..siamo tutti dalla Cuochina Ornella!
Cuochina, Anna e Ornella, ti ringraziano di cuore per la tua stupenda versione dei kanelsnurrer, buoni vero?
Domenica 13 dicembre saremo da te, a Salonicco, per preparare il dolce del capodanno greco di tua nonna: la Vassilopita, non vediamo l'ora di arrivare in Grecia!
Un abbraccio
Cuochina
Ciao Cuochina!
ΔιαγραφήBuonissimi i kanelsnurrer, e che profumino invitante di cannella ha invaso tutta la casa!
Vi aspetto nella mia cucina per il mese prossimo, a preparare la vassilopita! Sono curiosa a vedere chi sarà il fortunato a trovare la monetina!
Baci!
complimneti,grazie per le foto della preparazioni le copio perchè i miei non sono venuti così perfetti,buona domenica
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήTi aspetto alla mia cucina il mese prossimo!
Cara Marina, trasferita in Norvegia ma col ♥ in Grecia..Non vedo l'ora di fare la Vassilopita di nonna Andromaca il prossimo mese! Grazie mille cara per i tuoi stupendi kanelsnurrer. Baci e buon inizio settimana
ΑπάντησηΔιαγραφήBuonissimi i kanelsnurrer cara, e la ricetta perfetta, l' impasto era una meraviglia a lavorarlo ..
ΔιαγραφήTi aspetto alla mia cucina e ti raccomando di non dimenticare la monetina fortunata ;)
Baci!
Gustiamo uno dei tuoi golosi kanelsnurrer in attesa di venire da te il prossimo mese, prepara il caffè, arriviamo!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήCara Vittoria di aspetto senz' altro, preparo il caffè greco, se ci fosse nonna Andromaca, senz' altro avrebbe scrutato i fondi del caffè per predicare il futuro ...
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Μου αρέσουν πολύ τα Kanelsnurrer!!! Τα έχω φτιάξει κι εγώ...μοσχομύρισε το σπίτι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια σου έγιναν!!!
Πεπη μου θα πρεπει να ησουν η μονη που εχει φτιαξει αυτην την συνταγη στην Ελλαδα, δεν ετυχε να τα δω καπου αλλου μεχρι τωρα...
ΔιαγραφήΠολυ ωραια ηταν πραγματι, και η κανελιτσα με την καραμελα τελεια!
Φιλια!
Bellissimi i tuoi kanelsnurrer! sembrano tanti fiorellini ambrati, davvero perfetti!
ΑπάντησηΔιαγραφήCi vediamo da te il mese prossimo, non vedo l'ora di sperimentare una meravigliosa ricetta greca di famiglia!
Buon inizio settimana, a presto ...
Grazie cara Anisja, ti aspetto senz' altro a preparare la torta di Capodanno della nonna ...
ΔιαγραφήBaci!
molto utile il "passo passo" sull'intecciamento!! Un abbraccio SILVIA
ΑπάντησηΔιαγραφήMarina ma che meraviglia!!! Li hai realizzati ad opera d'arte! Utilissime le foto che spiegano passo passo come realizzare i Kanelsnurrer.
ΑπάντησηΔιαγραφήCi vediamo il mese prossimo nella tua cucina....non mancherò!!!
Είμαι σχεδόν σίγουρη, πως είναι μια από τις πιο ευωδιαστές ζύμες του είδους τους, Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το περίτεχνο τύλιγμα, σε κάνει να θέλεις να τα σκαρώσεις μόνον και μόνον για το σχήμα τους.
Καλό βράδυ σου εύχομαι.
bellissima ricetta ricca di gusto e profumo, ci si legge il prossimo mese con la tua torta speciale! un bacione!
ΑπάντησηΔιαγραφήChe buoni e che belli.valentina
ΑπάντησηΔιαγραφήciao Marina....
ΑπάντησηΔιαγραφήsono uno spettacolo!!!
Lasciati fare un applauso anche per la foto di copertina!
Complimentissimi!!
Ci vediamo nella tua cucina il mese prossimo ..intanto prepariamo la monetina fortunata
Un bacio dalle 4 apine