4

ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ // POLLO CON POLPETTINE ALL' AGLIO, AL CARTOCCIO


ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Γκιούλμπασι, κλέφτικο ή εξοχικό αγαπημένο κυριακάτικο και γιορτινό φαγάκι! Το έχω ξαναπαρουσιάσει στο blog στην κλασσική του εκδοχή (εδώ) και ως κλέφτικο με Parmigiano reggiano (εδώ). Σήμερα έχω ετοιμάσει μία πιο ελαφριά εκδοχή με κοτόπουλο και σκορδάτα κεφτεδάκια, που κλείστηκαν στην λαδόκολλα μαζί με μανιτάρια, πιπεριές και ιταλικό τυρί προβολόνε. Μικρό μυστικό νοστιμιάς το μαρινάρισμα του κοτόπουλου απο βραδύς.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για το κοτόπουλο : 1 κοτόπουλο περίπου 2 Kg,
             (μαρινάτα)  1 κ.σ. μουστάρδα Dijon,
                                    1 κ.σ. σάλτσα σόγιας,
                                    4 κ.σ. ελαιόλαδο,
                                    χυμό από 1/2 λεμόνι,
                                    2 κλωναράκια δεντρολίβανο,
                                    1 κοφτό κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                                    μαύρο πιπέρι.      
για τα κεφτεδάκια : 300 gr  κιμά μοσχαρίσιο άπαχο περασμένο μία φορά,
                                      2 σκελίδες σκόρδο,
                                      1 φέτα μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα,
                                      1 φλ. καφέ γάλα ζεστό,
                                      1 κ.σ. ελαιόλαδο,
                                      1 κ.γ. κοφτό μπούκοβο γλυκό,
                                      2 πρέζες κύμινο,
                                      1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
                                      2-3 πρέζες αλάτι.           
γιά την λαδόκολλα : 3 κόκκινες πιπεριές,
                                      2 πράσινες πιπεριές,
                                      3 μεγάλα μανιτάρια agaricus,
                                      6 μικρά ντοματάκια πομοντόρια,
                                      1 εσαλότ,
                                      100 gr τυρί provolone,
                                      1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί,
                                      1 κ.σ. βούτυρο,
                                      1 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε την πέτσα και το ορατό λίπος από το κοτόπουλο και κόψτε το σε μερίδες (12 κομμάτια). Ετοιμάστε την μαρινάτα αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Περιχύστε το κοτόπουλο με την μαρινάτα και αναμείξτε καλά. Σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Αφήστε το να μαριναριστεί για ένα δίωρο ή καλύτερα για όλη την νύχτα.
Ετοιμάστε τα κεφτεδάκια. Τρίψτε την ψύχα του ψωμιού μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος και προσθέστε το ζεστό γάλα. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το σκόρδο περασμένο από την πρέσσα. Αναμείξτε καλά. Αφήστε το μίγμα για τα κεφτεδάκια να σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα σε δροσερό μέρος. Πλάστε μικρά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ. Καθαρίστε τις πιπεριές από τα κοτσάνια και τα σπόρια και κόψτε τες σε λωρίδες. Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και κόψτε τα σε χοντρές φέτες. Κόψτε το provolone σε κύβους.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
Πάρτε 3 μεγάλες λαδόκολλες και τοποθετήστε τες σταυρωτά. Ρίξτε μεσα το κοτόπουλο με το ζουμάκι και τα υλικά της μαρινάτας του, τα κεφτεδάκια, το εσαλότ, τις πιπεριές, τα ντοματάκια ολόκληρα, τα μανιτάρια  και το τυρί. Πασπαλίστε με το αλάτι και περιχύστε με το κρασί. Προσθέστε τέλος και  το βούτυρο σε κομματάκια. Κλείστε καλά τις λαδόκολλες, τυλίξτε το πακετάκι μέσα σε μία τέταρτη λαδόκολλα και βάλτε το  μέσα σε ένα ταψί.
Βάλτε το ταψί μέσα στον προθερμασμένο φούρνο. Μετά από 45 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία  στους 170°C και αφήστε το να ψηθεί για ακόμη 2 ώρες.
Βγάλτε το γκιούλμπασι από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί μισή ώρα πρίν ανοίξετε τις λαδόκολλες.
Σερβίρετε το ζεστό. Συνοδέψτε με απλό ρύζι πιλάφι, πατάτες φούρνου ή τηγανητές πατάτες και μία ωραία πράσινη σαλάτα.


POLLO CON POLPETTINE ALL' AGLIO, AL CARTOCCIO

Il ghiùlbassi è un piatto di carne mista al cartoccio. Non è la prima volta che lo presento in questo blog, abbiamo già visto la versione classica (qui) e una versione più raffinata al Parmigiano reggiano (qui). Oggi vi presento una terza versione, più leggera, con pollo marinato, polpettine di carne di manzo all' aglio, funghi e peperoni. Molto saporito, scelta ideale per il pranzo di domenica!

Dosi : per 8 persone
Diffcoltà : media
Ingredienti
per il pollo : 1 pollo da 2 Kg.
  (marinata)  1 cucchiaio di salsa alla senape,
                        1 cucchiaio di salsa di soia,
                        4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                        succo da 1/2  limone,
                        2 rametti di rosmarino, 
                        1 cucchiaino raso di paprica dolce,
                        pepe macinato. 
per le polpettine : 300 gr di carne di manzo trita,
                                   2 spicchi d' aglio,
                                   1 fetta di pane raffermo,
                                   1 tazzina del caffè di latte caldo,
                                   1 cucchiaino di fiocchi di peperoni rossi dolci,
                                   cumino macinato,
                                   pepe macinato,
                                   sale.
per la cottura : 3 peperoni rossi,
                              2 peperoni verdi,
                              3 funghi agaricus grossi,
                              6 pomodorini cilegia,
                              1 scalogno,
                              100 gr di provolone,
                              1/2 tazza di vino bianco,
                              1 cucchiaio di sale.
Preparazione :  
Spellate il pollo, eliminate il grasso visibile e tagliatelo a pezzi (12 in totale). Preparate la marinata mescolando tutti gli ingredienti. Versatela sul pollo e mesclate bene. Coprite con pellicola transparente e posizionate nel frigo. Lasciate marinare per almeno un paio d' ore, o per tutta la notte. 
Preparate le polpettine. Sbriciolate la mollica di pane entro un recipiente capiente e aggiungete il latte caldo. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e l' aglio passato dallo spremiaglio. Mescolate bene. Lasciate riposare per almeno mezz' oretta, in luogo fresco. Formate delle polpettine alla grandezza di una noce.
Tritate lo scalogno. Mondate e lavate i peperoni, eliminate il picciolo, i semi e i filamente e tagliate a listarelle. Pulite i funghi con un panno umido e tagliate a fette spesse. Tagliate il provolone a cubetti.
Preriscaldate il forno a 220°C.
Prendete 3 grossi fogli oleati o pezzi di carta forno e posizionate incrociati entro una rostiera. Nel centro ponete i pezzi del pollo con la marinata, le polpettine, lo scalogno, i peperoni i pomodori ciliegia interi, i funghi ed il provolone. Salate, irrorate col vino e aggiungete il burro a pezzettini. Chiudete bene i fogli di carta, infagottando la carne con le verdure. 
Infornate. Trascorsi 45 minuti, abbassate la temeratura sui 170°C e lasciate cuocere per un paio d' ore ancora. 
Sfornate e lasciate riposare per mezz' oretta. 
Servite il ghiulbassi caldo. Proposte di contorno : riso pilaf semplice, patate arrostite, patatine fritte, insalata di verdure.


4 σχόλια:

  1. Εκπληκτική πρόταση!!!
    Συναρπαστικός ο συνδυασμός του κοτόπουλου με τα κεφτεδάκια!!!Δεν υπάρχει νομίζω άτομο που να μην τα αγαπά και τα δύο...Πόσο περισσότερο όταν συμπορεύονται οι γεύσεις τους!!!
    Τα υλικά της μαρινάτας είναι προφανώς αυτά που δίνονται με το κοτόπουλο...
    Το σχήμα από τα κεφτεδάκια δεν χαλά όταν κλείνονται με τα υπόλοιπα υλικά του φαγητού,αφού είναι εύπλαστη η ζύμη τους?
    Και τέλος το κρασί που προστίθεται στην λαδόκολλα..΄΄.συμμαζεύεται΄΄ μέσα στις κόλλες ,δεν χύνεται?
    Αυτά!
    Πάντως είναι υπέροχα παρουσιασμένο και η όψη τους είναι ξεσηκωτική!!!!!!!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα Φωτεινη μου, συμπληρωσα στην συνταγη οτι οντως, τα υλικα της μαρινατας δινονται μαζι με το κοτοπουλο.
      Τα κεφτεδακια δεν χαλασαν καθολου στο ψησιμο, βγηκαν οπως ακριβως φαινονται στην φωτογραφια, μαλλον επειδη δεν εβαλα αυγο και η ζυμη εσφιξε, χωρις ομως να γινουν πετρες.
      Τις λαδοκολλες τις φτιαχνω σαν φωλιτσα, τις βαζω μεσα σε μια μικρη γαστρα, επειτα βαζω μεσα ολα τα υλικα και πακεταρω ... μαλλον δεν το διατυπωσα καλα στην αναρτηση... αν οι λαδοκολλες ειναι μεγαλες και φαρδειες συνηθως δεν εχει διαρροες, με το χαρτι φουρνου ειναι λιγο πιο δυσκολα τα πραγματα γιατι ειναι στενο, πρεπει να βαλεις 4 κομματια για να συγκρατησει το ζουμακι.
      Καλο βραδυ! Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχο πιάτο Μαρινάκι! Οι προτάσεις σου πάντα με ενθουσιάζουν. Μια μέρα πρέπει να κάτσω και να ψάξω αναλυτικά όλο το site σου! Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά είναι φαγητά! Δεν ξέρω ποιο από τα τρία θα επέλεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.