17

ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΨΗΤΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // ZUCCA SCIROPPATA COTTA AL FORNO


ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΨΗΤΗ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
(KABAK TATLISI)

Ακόμη ενα γλυκάκι που μας έρχεται απο την παραδοσιακή τουρκική κουζίνα. Kabak tatlisi, ή με λίγα λόγια κίτρινη κολοκύθα, ψημένη στον φούρνο μέσα σε μελωμένο σιροπάκι και πασπαλισμένη με καρύδια. 
Απλούστατη συνταγή με μόνο τρία υλικά, δεν θα πιστεύετε το πόσο νόστιμη είναι!

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : κίτρινη κολοκύθα,
                ζάχαρη,
                λίγο χυμό λεμονιού,
                μερικά μοσχοκάρφια,
                ξυλάκι κανέλας,
                καρύδια.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε την φλούδα και τα σπόρια της κολοκύθας και κόψτε την σε μεγαλούτσια κομμάτια (μήκους περίπου 6 εκ.).
Βάλτε τα κομμάτια της κολοκύθας μέσα σε ενα πυρεξάκι ή ταψάκι, προσθέστε λίγα μοσχοκάρφια και ξυλάκι κανέλας και καλύψτε με την ζάχαρη. Η αναλογία κολοκύθα / ζάχαρη είναι 2:1. Μπορείτε να βάλετε και λιγότερη ζάχαρη, 250gr στο 1 κιλό κολοκύθας, αλλά θα αργήσει να καραμελλώσει το σιρόπι. Χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη demerara. Αφήστε να σταθεί για 3-4 ώρες, ή ακόμη καλύτερα για όλη την νύχτα, ώστε η κολοκύθα να βγάλει τα υγρά της.
Βάλτε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και αφήστε να ψηθεί στις αντιστάσεις, μέχρι να μελώσει το σιρόπι, για 40 λεπτά περίπου. Ανακατέψτε κανα-δυό φορές, ώστε να μην ξεραθούν τα κομμάτια που είναι εκτεθειμένα στην επιφάνεια.
Βγάλτε το ταψάκι απο τον φούρνο και αφήστε το γλυκό να κρυώσει.
Γαρνίρετε με χοντροσπασμένα καρύδια ή ινδοκάρυδο και σερβίρετε.
Διατηρείται για αρκετές ημέρες και εκτός ψυγείου.


ZUCCA SCIROPPATA COTTA AL FORNO
(KABAK TATLISI)

Un dolce tradizionale della cucina turca. Kabak tatlisi, cioè zucca cotta al forno in sciroppo di zucchero e condita di noci tritate grossolanemente. Semplicissima ricetta e molto ma molto deliziosa!

Difficoltà : facile
Ingredienti : zucca,
                            zucchero semolato,
                            succo di limone,
                            qualche chiodo di garofano,
                            qualche pezzetto di stecca di cannella,
                            noci tritate grossolanemente.
Preparazione :
Eliminate la buccia e i semi della zucca. Tagliate a pezzi, di ca 6 cm.
Ponete i pezzi della zucca in una pirofila o teglia fonda. Aggiungete qualche chiodo di garofano, qualche pezzetto di stecca di cannella e coprite con lo zucchero.  Il peso dello zucchero deve essere metà di quello della zucca. Certo potete anche aggiungere di meno (fino a 250gr al chilo) ma lo sciroppo ottenuto sarà troppo rado. Ho utilizzato dello zucchero di canna demerara. Lasciate riposare per 3-4 ore o ancora meglio per tutta la notte. La zucca espellerà la sua acqua di vegetazione.
Preriscaldate il forno a 180°C. Infornate e lasciate cuocere per 40 minuti ca., fino che lo sciroppo riuslterà abbastanza consistente. Mescolate un paio di volte, per non lasciare seccare troppo i pezzi di zucca che sono alla superficie.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Prima di servire cospargete di noci tritate grossolanemente o cocco rapè.
Si conserva fuori frigo per parecchi giorni.


17 σχόλια:

  1. Κάθε χρόνο μου φέρνουν πάρα πολλές κολοκύθες....φέτος ούτε μια, θα πάρω όμως γιατί το γλυκάκι σου είναι σούπερ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Λιλα μου! Απλο και πολυ νοστιμο!
      Οσο παει εκτιμω ολο και περισσοτερο την κουζινα της γειτονος χωρας....

      Διαγραφή
  2. Kαλημέρα Μαρίνα μου!
    Κρίμα που δεν μπήκε δυο-τρεις μέρες; πιο μπροστά αυτή η ανάρτηση!!!!!!Έψηνα ατελείωτα-τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε!-ταψιά με κολοκύθα για πουρέ.Εικοσάκιλη βλέπεις και έπρεπε να τακτοποιηθεί κάπως για την εκμετάλλευσή της!
    Μία διαφορετική και πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία γλυκού με το αγαπημένο μου υλικό,την κίτρινη κολοκύθα!Μοιάζει με γλυκό του κουταλιού ή κάνω λάθος?Ότι και αν είναι πάντως, αποτελεί μία ευπαρουσίαστη και πολύ πολύ νόστιμη εκδοχή ελαφρού γλυκίσματος με άριστα οπτικά και είμαι σίγουρη γευστικά αποτελέσματα!Η επόμενη κολοκύθα του χωριού ,τουλάχιστον ένα μέρος της.θα γίνει τούρκικο γλυκάκι!!!!!Ευχαριστούμε Μαρίνα μου!!!!!!!
    Να έχεις μία όμορφη μέρα!!!!Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Τι να πρωτοαναρτησω, αλλα εχω προγραμματισει και καθως μαγειρευω ασταματητα, ολο μου βγαινουν πιο επικαιρες συνταγες, οι οποιες παιρνουν την προτεραιοτητα, για να μην μεινουν εκτος εποχης...
      Εικοσακιλη κολοκυθα, ουαου! Για το halloween ηταν αυτη! Ενα μερος θα γινοταν ανετα νοστιμο γλυκακι!
      Ναι, μοιαζει πολυ με γλυκο κουταλιου. Εχει αλλη νοστιμια ομως, να φανταστεις εφαγε και ο Δ. που οταν την ειδε στην αρχη μου ειπε "εμενα δεν μου αρεσει η κολοκυθα και δεν μου αρεσουν τετοιου ειδους γλυκα" .... μετα ομως κυνηγουσε και τα μελωμενα καρυδακια μεσα στο πιατο, για να μην του ξεφυγει κανενα! Αν το σκεφτεις καλα, κι εμεις ψηνουμε τα κυδωνια στον φουρνο, κατι αναλογο ειναι και αυτη η συνταγη με την ψητη κολοκυθα....
      Πολλα φιλια και καλη σου μερα!

      Διαγραφή
  3. Μια αδυναμία στην κολοκύθα την έχουμε, Μαρίνα. Με τον τρόπο που μας την έφτιαξες σήμερα, σαν γλυκό στον φούρνο, τα κομμάτια της, διατηρούνται ολόκληρα και αποκτούν πολύ ωραίο χρώμα. Σαν τα ψητά κυδώνια. Τι θα έλεγες και για λίγο παγωτάκι κρέμα από δίπλα;; Καλοφάγωτη.
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι Ειρηνη μου, τα κομματια της κολοκυθας διατηρουνται ολοκληρα, δεν ειναι ουτε πολυ σκληρα ουτε πολυ μαλακα και εχουν υπεροχη γευση! Και τους παει και το καρυδακι!!!! Ωραια ιδεα και το παγωτο κρεμα, θα την υλοποιησω αμεσα!

      Διαγραφή
  4. Γιατί όχι και σκέτη κολοκύθα ψητή, αφού την κάνουμε γλυκιά πίτα! Τη λατρεύπυμε!
    Εγώ την ΄ψήνω για σαλάτα μαζί με γλυκοπατάτες! Γίνονται υπέροχες!
    Ευχαριστούμε, Μαρίνα μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γλυκεια και αλμυρη τελικα η κολοκυθα ειναι ενα πολυ ωραιο υλικο που σιγα σιγα ανακαλυπτω τις δυνατοτητες του!
      Φιλακια Ελενη μου!

      Διαγραφή
  5. Λοιπόν σαν γλυκό του κουταλιού δεν την έχω δοκιμάσει. Έτσι όπως τη βλέπω όμως θα ήθελα να τη δοκιμάσω! Σε ευχαριστούμε Μαρινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη ειναι και σαν γλυκο Λιλια μου, αλλα με την διαδικασια με την ασβεστη ειναι μπελαλιδικο. Αυτη η συνταγη ειναι πολυ απλη και το αποτελεσμα αριστο.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό!!!!
    Τόσο απλό γλυκάκι μα τόσο πολύ νόστιμο!!!!
    Ευχαριστούμε για την ιδέα Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Non ho capito se il mio commento è stato registrato o meno
    Volevo farti i complimenti per questa ricetta. E' una idea super!
    A me e al cucciolo la zucca piace molto e quindi questa ricetta è nella mia wish list.
    A rileggerci presto sempre tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Col greco c'è una certa confusione, hai ragione! :)
      Cara Fabiana anche se la ricetta è abbastanza dolce il sapore è veramente squisito! Pensa che il mio uomo, che a vederla ha dichiarato che non gli piacce la zucca e ancora di più con tanto sciroppo, quando l' ha assagiata l' ha spazzolata in un batter d' occhio!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  8. Μαρίνα μου υπέροχη ιδέα, θέλω πολύ να δοκιμάσω!Γίνεται και εύκολα!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ νοστιμο γλυκακι Ελενη μου και η συνταγη απλουστατη!
      Φιλια, καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  9. Νοστιμότατο και ελαφρύ γλυκάκι που το λατρεύω Μαρίνα μου! Σου έγινε καταπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.