ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ
Δευτερη προσπαθεια φετος για να βαψω αυγα με φυσικες χρωστικες, μετα απο τους περσινους πειραματισμους με τα φλουδια απο τα κρεμμυδια και το ριζαρι (εδώ). Φετος χρησιμοποιησα παντζαρια, σπανακια και κουρκουμα και τα αποτελεσματα τα βλεπετε στη φωτογραφια.
Βασικα βηματα για την βαφη των αυγων :
- Διαλεξτε κατα προτιμηση λευκα αυγα, ωστε να εχετε μια ουδετερη βαση και να παρετε πιο λαμπερα χρωματα.
- Επισης προσεξτε τα αυγα που θα χρησιμοποιησετε να μην εχουν λεπτο κελυφος και ειναι ευαισθητα σε χειρισμους.
- Αφηστε τα αυγα εκτος ψυγειου για 3-4 ωρες, ωστε να ερθουν σε θερμοκρασια δωματιου.
- Πλυντε τα αυγα με χλιαρο νερο και καθαριστε τυχον ακαθαρσιες στο κελυφος τους.
- Βαλτε τα αυγα μαζι με τις αντιστοιχες χρωστικες μεσα σε ενα σκευος και προσθεστε 1 ποτηρι δυνατο ξυδι. Συμπληρωστε με χλιαρο νερο μεχρι να σκεπαστουν και αφηστε τα να σταθουν για μιση ωρα.
- Μεταφερετε τα αυγα με το υγρο τους σε μια κατσαρολα που να τα χωραει ακριβως. Αν το σκευος που θα τα βρασετε ειναι πολυ ευρυχωρο, τα αυγα, θα χτυπανε μεταξυ τους κατα το βρασιμο και ειναι πολυ πιθανο να ραγισουν.
- Βαλτε τα να βρασουν για 15 λεπτα.
- Οταν ειναι ετοιμα, κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και αφηστε τα να κρυωσουν μεσα στο νερο που εβρασαν. Σουρωστε το νερο και αφαιρεστε τα τυχον στερεα υλικα. Βαλτε παλι τα αυγα μεσα σε ενα σκευος, καλυψτε τα με το υγρο μεσα στο οποιο εβρασαν και αφηστε τα να σταθουν για ολη τη νυχτα.
- Το επομενο πρωι, βγαλτε τα αυγα απο το υγρο τους και σκουπιστε τα με ενα απορροφητικο πανι.
- Ριξτε λιγο λαδι σε ενα βαμβακερο πανι και περαστε με αυτο τα αυγα για να γυαλισουν.
Κοκκινα αυγα με παντζαρια : Για 10 αυγα, θα χρειαστειτε 3 μεγαλα παντζαρια, κομμενα σε μεγαλα κομματια.
Πρασινα αυγα με σπανακι : Για 10 αυγα, θα χρειαστειτε 1/2 κιλο σπανακι.
Κιτρινα αυγα με κουρκουμα και κροκο : Για 10 αυγα, θα χρειαστειτε 1 γεματη κουταλια της σουπας κουρκουμα και 0,5 gr σκονη κροκου.
Κοκκινο-καφε αυγα με φλουδια απο κρεμμυδια : για να πετυχετε μια αποχρωση πιο κοντα στο κοκκινο, διαλεξτε φλουδια απο κοκκινα κρεμμυδια - προσοχη οχι τα συνηθισμενα μωβ, υπαρχουν και κοκκινα κρεμμυδια εισαγωγης. Για 10 αυγα θα χρειαστειτε φλουδια απο 10-12 κρεμμυδια. Επισης καλυτερα να χρησιμοποιησετε σκουρα αυγα και οχι ασπρα.
Κοκκινο-καφε αυγα με φλουδια απο κρεμμυδια : για να πετυχετε μια αποχρωση πιο κοντα στο κοκκινο, διαλεξτε φλουδια απο κοκκινα κρεμμυδια - προσοχη οχι τα συνηθισμενα μωβ, υπαρχουν και κοκκινα κρεμμυδια εισαγωγης. Για 10 αυγα θα χρειαστειτε φλουδια απο 10-12 κρεμμυδια. Επισης καλυτερα να χρησιμοποιησετε σκουρα αυγα και οχι ασπρα.
Μια ακομη "οικολογικη" λυση για μεγαλυτερη χρωματικη ποικιλια και πιο λαμπερα χρωματα, ειναι τα χρωματα ζαχαροπλαστικης. Χρησιμοποιηστε κατα προτιμηση υγρα χρωματα ή αν χρησιμοποιησετε χρωμα σε σκονη, φροντιστε να διαλυθει πληρως πριν το χρησιμοποιησετε. Οδηγιες για τις διαφορες αποχρωσεις, θα βρειτε επανω στις συσκευασιες τους.
* Ενημερωση 2014
επειδη καθε χρονια συνηθως τα μισα αυγα μου εσπαγαν στο βρασιμο, πριν προλαβουν να βαφουν, φετος δοκιμασα μια διαφορετικη μεθοδο. Πριν βαλω τα αυγα να βρασουν στην κατσαρολα, τα εβαλα για 3 λεπτα στον μικροκυματικο, στην μεγιστη ενταση. Μετα τα μετεφερα στην κατσαρολα, την εβαλα στην φωτια και συνεχισα την διαδικασια οπως περιγραφω παραπανω. Δεν εσπασε ουτε ενα!
* Ενημερωση 2014
επειδη καθε χρονια συνηθως τα μισα αυγα μου εσπαγαν στο βρασιμο, πριν προλαβουν να βαφουν, φετος δοκιμασα μια διαφορετικη μεθοδο. Πριν βαλω τα αυγα να βρασουν στην κατσαρολα, τα εβαλα για 3 λεπτα στον μικροκυματικο, στην μεγιστη ενταση. Μετα τα μετεφερα στην κατσαρολα, την εβαλα στην φωτια και συνεχισα την διαδικασια οπως περιγραφω παραπανω. Δεν εσπασε ουτε ενα!
UOVA DI PASQUA COLORATE CON I COLORI NATURALI
In Grecia, una delle tradizioni di Pasqua è di preparare delle uova bollite colorate. Il colore dominante è il rosso che simbolegia anche il sangue versato da Cristo. Le uova vengono colorate il Giovedì Sacro, cioè il giorno del martirio e della crocefissione. Non vengono mangiate subito, ma vengono salvate fino alla messa di mezzanotte di Sabato Sacro. Subito dopo che il prete annuncia che "Cristo è risorto", i fedeli cozzano le estremita delle uova, tenendole impugnate. E segno di fortuna se l'uovo resiste e non si rompe subito! Siccome le uova della faraona sono le più resistenti, sono ricercatissime, ma anche difficilmente reperibili... Certo, con il passare degli anni e con il miscuglio delle religioni e delle tradizioni, oggi si colorano le uova anche di altri colori, come il verde, il giallo ed il blu. Di solito si usa dei colori chimici, peparati apposta per colorare le uova. Ma dirante gli ultimi anni, si cerca di trovare soluzioni più naturali, evitando di usare questi prodotti chimici che si ritengono (e credo che lo sono) nocivi.
Questo è il secondo tentativo di colorare le uova di Pasqua con colori vegetali. L' anno scorso avevo provato con le buccie delle cipolle e una radice tintoria (vedi qui). Invece quest' anno ho fatto i miei esperimenti usando la barbabietola, i spinaci e la curcuma con i risulati che potete vedere nelle foto.
Procedura generale per colorare le uova usando colori vegetali :
- Scegliendo delle uova al guscio di colore biancho, avrete dei colori più chiari e più brillanti.
- Fate attenzione a non utitlizzare delle uova a guscio molto sottile che non sono molto resistenti.
- Lasciate le uova fuori frigo per almeno 3-4 ore, cossichè vengano a temperatura ambiente.
- Lavate accuratemente le uova prima di utilizzarle, eliminando accuratamente le impuirtà dal guscio.
- Ponete le uova insieme alle verdure che contengono la tintura in un recipiente e aggiungete un bicchiere di aceto forte, preferibilmente bianco. Riempite con acqua calda, fino a coprirle competamente. Lasciate riposare per mezz'oretta.
- Trasferite le uova ed il loro liquido di bagna in una pentola che li contenga esattamente. Se la pentola sarà molto grossa, c'è pericolo che le uova si rompano traballando durante la cottura.
- Accendete il fuoco e lasciatele cuocere per 15 minuti.
- Quando saranno pronte, ritirate dal fuoco e lasciatele raffreddare dentro il loro liquido di cottura. Trasferitele in un recipiente e aggiungete il loro liquido di cottura filtrato, passandolo da un colino. Assicuratevi che sono completamente immerse nel liquido. Lasicatele riposare per tutta la notte.
- La mattina dopo, toglietele dal liquido e asciugatele con carta assorbente.
- Irrorate un pezzo di panno morbido con olio di oliva e passatele senza strofinarle, per farle lucidare.
Uova rosse con la barbabietola : Per tingere 10 uova ho usato 3 radici di barbabietola, freschi (non già cotti) tagliati a pezzi.
Uova verdi con i spinaci : Per tingere 10 uova, ho usato 1/2 Kgr di spinaci.
Uova gialle con la curcuma ed il zafferano : per tingere 10 uova, ho usato 1 cucchiaio colmo di curcuma e 0,5 gr di zafferano in polvere.
Uova rosso-marrone con le bucce di cipolle : per una colorazione più rossa possibile, scegliete le bucce da cipolle rosse. Per 10 uova, occorrono 10-12 cipolle. Meglio scegliere delle uova scure.
Uova rosso-marrone con le bucce di cipolle : per una colorazione più rossa possibile, scegliete le bucce da cipolle rosse. Per 10 uova, occorrono 10-12 cipolle. Meglio scegliere delle uova scure.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.