ΠΙΤΑ ΑΠΟ "ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ" ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ
Μια αλμυρη εκδοχη της τουρτας με τα "τριανταφυλλα".
Υλικα
για την ζυμη : 250 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
15 gr μαγια μπυρας νωπη,
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι,
125 ml χλιαρο γαλα.
για τη γεμιση : 250 gr φρεσκα σπανακια (καθαρισμενα και πλυμενα),
1/2 κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
1 κουταλακι του γλυκου μεντα ψιλοκομμενη,
2 κουταλιες της σουπας ανηθο ψιλοκομμενο,
2 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1 αυγο,
αλατι και πιπερι.
Επι το εργον :
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα, προσθεστε την ζαχαρη και αφηστε το να σταθει για μιση ωρα.
Σχηματιστε ενα βουναλακι με το αλευρι, επανω στην επιφανεια εργασιας, και καντε στο κεντρο του μια λακκουβιτσα. Ριξτε μεσα ολα τα υλικα εκτος απο το αλατι. Αρχιστε να σχηματιζετε την ζυμη. Οταν ενσωματωθουν ολα τα υλικα, προσθεστε και το αλατι. Η ζυμη πρεπει να ειναι ελαστικη και να μην κολλαει. Δουλεψτε την για 10 λεπτα. Σκεπαστε την σε "καμπανα" και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (1-1 1/2 ωρα).
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε την γεμιση : βαλτε το ελαιολαδο σε ενα βαθυ τηγανι και σωταρετε ελαφρα το κερμμυδι. Προσθεστε το σπανακι και τα μυρωδικα και σωταρετε τα σε μετρια φωτια, μεχρι να πιουν ολα τα υγρα τους. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και αφηστε τα να κρυωσουν. Προσθεστε αλατι και πιπερι, το αυγο, χτυπημενο ελαφρα, και ανακατεψτε.
Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας και ανοιξτε τη ζυμη σε ενα παραλληλογραμμο φυλλο, 20x60 εκ, με παχος 1 εκ. Σκορπιστε την γεμιση επανω στο φυλλο, αφηνοντας 2 εκ περιθωριο απο την μια φαρδια του πλευρα. Τυλιξτε το σε ρολο, απο την αντιθετη πλευρα, και στερεωστε τη ακρη του, αλειβοντας την με λιγο νερο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι κοψτε απο το ρολο 5 ροδελες με παχος 3 εκ. Το υπολοιπο ρολο, κοψτε το διαγωνιως σε 16 ασσυμετρες ροδελες, με την μεγαλυτερη πλευρα 3 εκ και την μικροτερη 1,5 εκ .
Εγω χρησιμοποιησα ενα τετραγωνο ταψακι σιλικονης 30x30 εκ; μπορειτε να χρησιμοποιησετε και στρογγυλο ταψακι ή να σχηματισετε το "μουκετο" σας στο κεντρο ενος μεγαλου ταψιου φουρνου, καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι. Βαλτε στο κεντρο της συνθεσης τις 5 ροδελες, αφηνοντας περιπου 1εκ. κενο αναμεσα τους. Τοποθετειστε με τον ιδιο τροπο τα ασυμμετρα κοματια, περιμετρικα απο το κεντρο, με την φαρδια πλευρα προς τα εξω. Αλειψτε την επιφανεια της πιτας με λιγο γαλα και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Ψηστε την σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C μεχρι να ροδισει (30 λεπτα περιπου). Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει.
Διαλυστε την μαγια στο χλιαρο γαλα, προσθεστε την ζαχαρη και αφηστε το να σταθει για μιση ωρα.
Σχηματιστε ενα βουναλακι με το αλευρι, επανω στην επιφανεια εργασιας, και καντε στο κεντρο του μια λακκουβιτσα. Ριξτε μεσα ολα τα υλικα εκτος απο το αλατι. Αρχιστε να σχηματιζετε την ζυμη. Οταν ενσωματωθουν ολα τα υλικα, προσθεστε και το αλατι. Η ζυμη πρεπει να ειναι ελαστικη και να μην κολλαει. Δουλεψτε την για 10 λεπτα. Σκεπαστε την σε "καμπανα" και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (1-1 1/2 ωρα).
Στο εν τω μεταξυ, ετοιμαστε την γεμιση : βαλτε το ελαιολαδο σε ενα βαθυ τηγανι και σωταρετε ελαφρα το κερμμυδι. Προσθεστε το σπανακι και τα μυρωδικα και σωταρετε τα σε μετρια φωτια, μεχρι να πιουν ολα τα υγρα τους. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και αφηστε τα να κρυωσουν. Προσθεστε αλατι και πιπερι, το αυγο, χτυπημενο ελαφρα, και ανακατεψτε.
Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας και ανοιξτε τη ζυμη σε ενα παραλληλογραμμο φυλλο, 20x60 εκ, με παχος 1 εκ. Σκορπιστε την γεμιση επανω στο φυλλο, αφηνοντας 2 εκ περιθωριο απο την μια φαρδια του πλευρα. Τυλιξτε το σε ρολο, απο την αντιθετη πλευρα, και στερεωστε τη ακρη του, αλειβοντας την με λιγο νερο. Με ενα κοφτερο μαχαιρι κοψτε απο το ρολο 5 ροδελες με παχος 3 εκ. Το υπολοιπο ρολο, κοψτε το διαγωνιως σε 16 ασσυμετρες ροδελες, με την μεγαλυτερη πλευρα 3 εκ και την μικροτερη 1,5 εκ .
Εγω χρησιμοποιησα ενα τετραγωνο ταψακι σιλικονης 30x30 εκ; μπορειτε να χρησιμοποιησετε και στρογγυλο ταψακι ή να σχηματισετε το "μουκετο" σας στο κεντρο ενος μεγαλου ταψιου φουρνου, καλυμμενο με αντικολλητικο χαρτι. Βαλτε στο κεντρο της συνθεσης τις 5 ροδελες, αφηνοντας περιπου 1εκ. κενο αναμεσα τους. Τοποθετειστε με τον ιδιο τροπο τα ασυμμετρα κοματια, περιμετρικα απο το κεντρο, με την φαρδια πλευρα προς τα εξω. Αλειψτε την επιφανεια της πιτας με λιγο γαλα και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο.
Ψηστε την σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C μεχρι να ροδισει (30 λεπτα περιπου). Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει.
TORTA DELLE ROSE AGLI SPINACI
Una versione della torta delle rose, salata .
Ingredienti
per l'impasto : 250 gr di farina 00,
15 gr di lievito di birra fresco,
1 cucchiaino di zucchero,
2 cucchiai di olio di oliva,
1/2 cucchiaino di sale,
125 ml di latte tiepido.
per il ripieno : 250 gr di spinaci freschi (mondati e lavati),
1/2 cipolla tritata,
1 cucchiaino di mentuccia tritata,
2 cucchiai di aneto tritato,
2 cucchiai di olio di oliva,
1 uovo,
sale e pepe.
All'opera :
Stemperate il lievito nell latte tiepido. Aggiungete lo zucchero e mescolate. Lasciate a lievitare per mezz'oretta.
Con la farina, formate la fontanella sul piano del lavoro. Versate nella conca tutti gli ingredienti tranne il sale. Impastate e quando sarà incorporato tutto il lievito, aggiungete anche il sale. L'impasto deve risultare elastico e non appiccicoso. Lavoratelo per 10 minuti. Poi, copritelo a campanna e lasciatelo lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (ca 1 ora).
Nel frattempo, preparate il ripieno : mettete l'olio in una padella e fate imbiondire la cipolla. Aggiungete gli spinaci, ben scolati, la mentuccia e l'aneto. Lasciate soffriggere a fuoco moderato, fino ad evaporare tutto il loro liquido. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Aggiungete un po' di sale e pepe, l'uovo, leggermente sbattuto, e amalgamate il tutto.
Infarinate il piano del lavoro e tirate l'impasto in una foglia rettangolare di 20x60 cm di lunghezza e 1cm di spessore. Disponete sopra il ripieno, lasciando un bordo di 2 cm da uno dei lati lunghi. Arrotolatelo, dal lato opposto, e sigilate il bordo, imumidendolo con un po' di acqua. Con un coltello affilato, a lama liscia, tagliate 5 rondelle di 3 cm di spessore. Il resto del rotolo, tagliatelo a rondelle triangolari, con il lato più largo di 3 cm e quello più stretto 1,5 cm.
Ho usato un stampo quadrato a silicone, dimensioni 30x30 cm. Potete usare anche un stampo rotondo o formare la torta nel centro di una teglia da forno, rivestita di carta da forno antiaderente. Mettete nel centro le 5 rondelle regolari, lasciando ca 1 cm di spazio tra di loro, perchè cresceranno durante la lievitazione. Diponete le rondelle triangolari attorno, lasciando sempre spazio tra di loro, con il lato più alto all'infuori. Spennellate la superficie della torta con un po' di latte e lasciatela lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (ca 1 oretta).
Cuocete in forno preriscaldato ai 170°C per ca 30 minuti, fino a dorare. Sfornate e lasciatela raffreddare.
Stemperate il lievito nell latte tiepido. Aggiungete lo zucchero e mescolate. Lasciate a lievitare per mezz'oretta.
Con la farina, formate la fontanella sul piano del lavoro. Versate nella conca tutti gli ingredienti tranne il sale. Impastate e quando sarà incorporato tutto il lievito, aggiungete anche il sale. L'impasto deve risultare elastico e non appiccicoso. Lavoratelo per 10 minuti. Poi, copritelo a campanna e lasciatelo lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (ca 1 ora).
Nel frattempo, preparate il ripieno : mettete l'olio in una padella e fate imbiondire la cipolla. Aggiungete gli spinaci, ben scolati, la mentuccia e l'aneto. Lasciate soffriggere a fuoco moderato, fino ad evaporare tutto il loro liquido. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Aggiungete un po' di sale e pepe, l'uovo, leggermente sbattuto, e amalgamate il tutto.
Infarinate il piano del lavoro e tirate l'impasto in una foglia rettangolare di 20x60 cm di lunghezza e 1cm di spessore. Disponete sopra il ripieno, lasciando un bordo di 2 cm da uno dei lati lunghi. Arrotolatelo, dal lato opposto, e sigilate il bordo, imumidendolo con un po' di acqua. Con un coltello affilato, a lama liscia, tagliate 5 rondelle di 3 cm di spessore. Il resto del rotolo, tagliatelo a rondelle triangolari, con il lato più largo di 3 cm e quello più stretto 1,5 cm.
Ho usato un stampo quadrato a silicone, dimensioni 30x30 cm. Potete usare anche un stampo rotondo o formare la torta nel centro di una teglia da forno, rivestita di carta da forno antiaderente. Mettete nel centro le 5 rondelle regolari, lasciando ca 1 cm di spazio tra di loro, perchè cresceranno durante la lievitazione. Diponete le rondelle triangolari attorno, lasciando sempre spazio tra di loro, con il lato più alto all'infuori. Spennellate la superficie della torta con un po' di latte e lasciatela lievitare in luogo tiepido, fino al raddoppio (ca 1 oretta).
Cuocete in forno preriscaldato ai 170°C per ca 30 minuti, fino a dorare. Sfornate e lasciatela raffreddare.
Ma che stupenda! E sicuramente ottima in versione salata! Buon inizio settimana :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από νόστιμη, είναι και πανέμορφη η τριανταφυλλένια πίτα σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια, καλή βδομάδα!
Καλημέρα και καλό μήνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ ευπαρουσίαστη πίτα! Είναι θαυμάσια ιδέα για ένα γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ καθώς αναμφίβολα θα κλέψει τις εντυπώσεις!!
Φιλάκια, καλή συνέχεια!
Καλημέρα Μαρίνα είναι απίθανη σαν έργο τέχνης, καταπληκτική ιδέα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή**Πέρασε να παραλάβεις το βραβείο σου!!!
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!!!
@ornella
ΑπάντησηΔιαγραφήRingrazio e buona giornata! Anche se non e venuta proprio come imaginavo, perche lo stampo era piccolo, ha impressionato!
@ΕΛΕΝΑ
Ευχαριστω Ελενα μου! Λουλουδιασμενη για να υποδεχτουμε τον Απριλη...
@Ερμιονη
Επισης, καλο μηνα! Αν και το ταψακι της επσε λιγο στεναχωρο, και δεν ... ανθισε οπως επρεπε, οντως κερδισε τις εντυπωσεις!
@ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστω Ελενη μου για το βραβειο! Πολλε φιλια, καλη εβδομαδα και καλο μηνα κι απο μενα!
Τι βλέπουν τα ματάκια μου, φανταστική πιτούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα!
@Eri
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Ερη μου! Καλο μηνα!
Μαρινάκι τρέλα η πιτούλα σου! Άντε βρε ευχαριστούμε που φροντίζεις για το καλλίγραμμο κορμί μας ...τώρα που θα βγάλουμε και τα επανοφόρια μας...θα φανούν τα αποτελέσματα των,.....συνταγών σου....χα χα χα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η πιτούλα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και οπτικά....γευστικά θα σου πω μόλις την κάνω και φυσικά την ΦΑΩ.....Πολλά φιλιά!
Μαρίνα μου εννοείται πως δικαιούσαι το βραβείο είσαι το κερασάκι στην τούρτα μου γλυκιά μου...Πέρνα να το πάρεις Θα κάνω την πίτα σου και με γλυκιά γεύση...η λιγούρα συνεχίζεται....
ΑπάντησηΔιαγραφή@jenny
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω για το βραβειο! Θα το ... κορνιζωσω και θα το αναρτησω συντομα! Οσο για την πιτα, μην ξεχνας οτι πρωτα χορταινει το ματι! Απο γευση ηταν πολυ καλη, μπορεις να βαλεις και λιγο τυρακι στην γεμιση, εγω το αποφευγω γιατι δεν το τρωεει ο καλος μου...
Καλησπέρα Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικός πίνακας αφηρημένης τέχνης! Αυτό το έντονο πορτοκαλί! Τέλειο:)
Από νοστιμιά δεν το συζητώ, είμαι σίγουρη.
Καλό γιορτινό μήνα!
Ζ.
@Kitchen Stories
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα Ζαμπια!
Ευχαριστω για τα καλα σου λογια.
Καλο μηνα και σε σενα!