ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ
Μια υπέροχη συνταγή που δημιουργήθηκε από την έμπνευση της στιγμής! Ένα μεγάλο χταπόδι περίμενε υπομονετικά μέσα στον καταψύκτη ... Είχε αγοραστεί για ένα τραπέζι, το οποίο λόγω της αναπάντεχης πανδημίας του κορονοϊού, δεν έγινε ποτέ! Οι μήνες όμως περνούσαν και το υπομονετικό χταπόδι κάπως έπρεπε να μαγειρευτεί! Στην αρχή σκέφτηκα να το κάνω ραγκού, αλλά ένα διχτάκι με κρεμμυδάκια στιφάδου μου έκλεισε συνωμοτικά το μάτι! Και το χταποδάκι έγινε ένα στιφάδο μούρλια! Συνταγή που άρεσε σε όλους, καταχωρήθηκε στις αγαπημένες μας και την έχω επαναλάβει αρκετές φορές ...
Σερβίρετε το με ρύζι πιλάφι. Συνδυάζεται εξαιρετικά και με κοφτό μακαρονάκι, πολύ καλύτερο από το κλασσικό χταπόδι με κοφτό μακαρόνι!
Δόση : για 4-5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 μεγάλο χταπόδι (1200 gr καθαρισμένο),
1 φλ. κόκκινο κρασί ημίγλυκο,
2 φύλλα δάφνης,
1200 gr κρεμμυδάκια για στιφάδο,
50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
750 ml πασσάτα ντομάτας,
1 κ.γ. πάπρικα,
1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
2 μοσχοκάρφια,
1 κομματάκι ξύλο κανέλας,
1 κ.γ. ζάχαρη,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τα κρεμμυδάκια και κρατήστε τα στην άκρη.
Καθαρίστε το χταπόδι και κόψτε το σε κομμάτια. Μπορείτε βέβαια αυτό το φαγητό να το κάνετε και με μικρά χταπόδια, ακόμη και με μοσχιούς. Αν το χταπόδι είναι μεγάλο και φρέσκο, βεβαιωθείτε ότι είναι "χτυπημένο". Ένας άλλος τρόπος για να είναι μαλακό το κρέας του χταποδιού, είναι να το καταψύξετε μερικές ημέρες.
Βάλτε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί και τα δαφνόφυλλα, χωρίς να προσθέσετε επιπλέον νερό, και αφήστε το να σιγοβράσει σκεπασμένο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει .
Παράλληλα σοτάρετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι και την ζάχαρη, μέχρι να καραμελώσουν.
Όταν είναι έτοιμο το χταπόδι, αφαιρέστε τα φύλλα της δάφνης και κόψτε το σε κομμάτια. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, την ντομάτα, τα μπαχαρικά και το ανάλογο αλάτι (1 κ.γ.) και αφήστε να σιγοβράσουν ένα δεκάλεπτο. Κατεβάστε το φαγητό από την φωτιά και αφήστε το να σταθεί 20 λεπτά, να αναμειχθούν τα αρώματα.
Σερβίρετε το στιφάδο χταποδιού ζεστό.
POLPO STUFATO CON LE CIPOLLINE
Un piatto preparato secondo all' ispirazione del momento! Un polpo destinato per un banchetto con amici che poi non è realizzato mai, causa il covid. Un secondo piano lo vorebbe al ragù, ma è finito stufato con le cipolline. Ricettina che è stata inserita a pieni voti all' elenco delle preferite di famiglia ed è realizzata più volte.
Servitelo come secondo di pesce, ma se preferige i piatti unici, come noi in Grecia, accompagnatelo con un semplice riso pilaf o condite un piatto di pastasciutta, preferibilmente corta.
Dosi : per 4-5 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 polpo 1200 gr pulito,
1 tazza di vino rosso semidolce,
2 foglie di alloro,
1200 gr cipolline,
50 ml olio e.v.o.,
750 ml passata di pomodoro fatta a casa,
1 cucchiaino di paprica,
1/2 cucchiaino di pepe nero macinato,
1 pezzettino di cannella,
1 cucchiaino di zucchero,
sale marino qb.
Preparazione :
Sbucciate le cipolline privandole dello strato più esterno, lavatele con cura e tenetele da parte.
Pulite e lavate il polpo. Certo potete preparare questo piatto anche con polpi piccoli o con i moscardini.
Ponete il polpo in una casseruola insieme al vino e alle foglie di alloro. Portate sul fuoco e lasciate cuocere coperto per una ventina di minuti. Tagliate il polpo a pezzi.
Fate soffrigere le cipolline con l' olio. Aggiungete lo zucchero e lasciate cuocere fino a dorare.
Aggiungete le cipolline glassate al polpo, insieme alla passata, le spezie e il sale (1 cucchiaino) e lascate cuocere per un quarto d' ora.
Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una ventina di minuti, per insaporire.
Servite il polpo stufato caldo, come secondo di pesce.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.