0

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ // FAGIOLI GIGANTI IN UMIDO CON KAVURM'A



ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΚΑΒΟΥΡΜΑ

Πλησιάζοντας στο τέλος του χειμώνα, δοκιμάσαμε μία φασολάδα με σπιτικό καβουρμά. Με την θαλπωρή που προσφέρει ένα ζεστό πιάτο σούπα αντιμετωπίσαμε τα καπρίτσια του Μάρτη, που μας επιφύλαξε αρκετές κρύες ημέρες ...

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr μεγαλόσπερμα φασόλια Καστοριάς,
                200 gr σπιτικό καβουρμά, κομμένο σε κομματάκια,
                50 gr ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο,
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                3 καρότα,
                1 φλ. σέλινο ψιλοκομμένο,
                1 κόκκινη πιπεριά,
                2 καυτερά πιπεράκια,
                2 κ.γ. πάπρικα,
                500 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι.
Προετοιμασία : 
Ξεκινήστε μουλιάζοντας τα φασόλια για 12 ώρες (ή όλη τη νύχτα). Βράστε τα φασόλια σε μπόλικο νερό, χωρίς να βάλετε αλάτι, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν; για τα όσπρια χρησιμοποιώ την χύτρα ταχύτητας και τα μεγαλόσπερμα φασόλια (γίγαντες ή ελέφαντες) συνήθως τα βράζω για 35 λεπτά στην υψηλή πίεση. 
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και στο σκόρδο και σοτάρετε τα με το λάδι, μέσα σε μία κατσαρόλα. Προσθέστε τον καβουρμά κομμένο σε κυβάκια και σοτάρετε ελαφρά. Προσθέστε τα καρότα, κομμένα σε ροδέλες, την πιπεριά κομμένη σε κυβάκια, τα πιπεράκια, το σέλινο και την πάπρικα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.  
Προσθέστε στην σύβραση την ντομάτα και κατόπιν τα βρασμένα φασόλια. Προσθέστε ζουμί από τα φασόλια, ανάλογα με το πόσο ζουμερή θέλετε την φασολάδα σας. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. 5 λεπτά πριν το κατεβάσετε από την φωτιά, προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήστε την φασολάδα να σταθεί ένα μισάωρο πριν την σερβίρετε.



FAGIOLI GIGANTI IN UMIDO CON KAVURM'A

Ultimi giorni freddi (spero) di questo lungo inverno, non abbiamo potuto resistere ad un piatto di zuppa di fagioli,anvora fumante ... Questa volta abiiamo arricchito la classica fassolàda (in greco significa zuppa di fagioli) con pezzettini di kavurma home made (cos' è il kavurmà, vedi qui).

Dosi : per 6 persone 
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr fagioli giganti,
                            200 gr di kavurmà a dadini,
                            50 gr oli e.v.o.,
                            1 cipolla grande,
                            1 spicchio d' aglio,
                            3 carote,
                            1 tazza di foglie trittate di sedano rapa,
                            1 peperone rosso,
                            2 peperoncini piccanti (facoltataivo),
                            2 cucchiaini di paprica,
                            500 gr passata di pomodoro fatta a casa,
                            pepe nero macinato q.b.,
                            sale q.b.
Preparazione : 
Prima di tutto mettete  fagioli in ammolo in acqua fredda per 12 ore o per tutta la notte. Fate lessare i fagioli fino a diventare teneri ma non del tutto cotti. Per la cottura dei legumi, di solito utilizzo la pentola a pressione; i fagioli grandi li faccio cuocere per 35 minuti a pressione alta.
Tritate la cipolla e l' aglio e fate spffrigere con l' olio entro una casseruola. Aggiungete il kavurmà tagliato a cubetti e lasciate soffrigere per un paio di minuti. Aggiungete le carote, tagliate a fettine, il peperone, tagliato a cubetti, i peperoncini, le foglie del sedano tritate e la paprica e soffrigete per un paio di minuti. 
Aggiungete la passata e i fagioli scolati. Aggiungete qb. dal bordo di cottura dei fagioli, coprite e lasciate cuocere a fuoco moderato. Salate e peppate a fine cottura. 
Lasciate riposare per mezz' oretta. Servite i fagioli caldi.




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.