1

ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ // CHIMICHANGA DI POLLO


ΤΣΙΜΙΤΣΑΝΓΚΑ (ΜΠΟΥΡΙΤΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΑ) ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Τσιμιτσάνγκα ή πιό απλά μπουρίτο τηγανητό με γέμιση και γαρνιτούρα που ποικίλλουν, ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα της μεξικάνικης κουζίνας, που μπορείτε εύκολα να ετοιμάσετε και μόνοι σας!
Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι ξεκαθαρισμένη, αφού δεν είναι σαφές αν προέρχεται από την μεξικάνικη ή την Tex-Mex κουζίνα. Σύμφωνα με μία άποψη, το τσιμιτσάνγκα ήταν ήδη γνωστό στην Μεξικό και πέρασε στην Tex-Mex κουζίνα της Αριζόνα, από μεξικανούς αποίκους. Μία πιο αμερικάνικη εκδοχή, τοποθετεί την δημιουργία του από ένα λάθος μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου στο Tucson της Αριζόνα, το 1922. Η ιστορία έχει ως εξής : η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και μαγείρισσα, ετοίμαζε τις τορτίγιες, και κατά λάθος της έπεσαν μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίστηκαν; τότε της ξέφυγε αυθόρμητα μία βρισιά από την οποία προήλθε και η ονομασία chimichanga (chimi, από το ισπανικό chamuscado που σημαίνει καμένο και changa, από το chinga επίσης ισπανική λέξη που παραπέμπει σε γνωστή βρισιά). Το τσιμιτσάνγκα (chimichanga) μπορεί επίσης να το συναντήσετε και ως chivichanga ή chimmy chonga.
Όπως και με τα μπουρίτος, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στην γέμιση των τσιμιτσάνγκας και μπορεί κάποιος να επιλέξει μεταξύ κοτόπουλου, μοσχαριού, χοιρινού, του παραδοσιακού machaca (αποξηραμένο κρέας με μπαχαρικά, το οποίο ενυδατώνεται πριν χρησιμοποιηθεί) μαζί με τυρί (συνήθως τσένταρ), πουρέ φασολιών (frijoles refritos), ρύζι ή λαχανικά. Υπάρχει βέβαια και η χορτοφαγική εκδοχή με μανιτάρια, πατάτα και λαχανικά. Σερβίρονται γαρνιρισμένα συνήθως με κάποια σος : γκουακαμόλε, sour cream, σάλτσα ντομάτας, λιγότερο ή περισσότερο καυτερή αλλά και την λιγότερο γνωστή μαγιονέζα με πιπεριά chipotle.
Στην πρώτη μας δοκιμή για τσιμιτσάνγκα, επιλέξαμε το κοτόπουλο, γαρνιρισμένο με μπαχαρικά της μεξικάνικης κουζίνας, και το συνοδέψαμε με λαχανικά, τυρί τσένταρ και γκουακαμόλε. Για μία πιο light παραλλαγή, μπορείτε να βράσετε το κοτόπουλο σε λίγο αλατισμένο νερό, αλλά σίγουρα με το σοτάρισμα γίνεται πιο νόστιμο! Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνετα και το ψητό ή βραστό κρέας κοτόπουλου που σας περίσσεψε και να φτιάξετε ένα νοστιμότατο πιάτο ανακύκλωσης!

Δόση : για 3 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για την γέμιση : 1 στήθος κοτόπουλο φιλέτο,
                              1 κρεμμύδι,
                              1 σκελίδα σκόρδο,
                              3 κ.σ. καλαμποκέλαιο,
                              1/2 κ.γ. κόλιαντρο,
                              1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο,
                              1/2 κ.γ. πάπρικα,
                              1/3 κ.γ. κύμινο,
                              1/2 κ.γ. ρίγανη,
                              αλάτι.
για τα τσιμιτσάνγκα : 6 μεγάλες σταρένιες τορτίγιες,
                                        2 πράσινες πιπεριές,
                                        1 ντομάτα ή 4-5 ντοματίνια,
                                        γκουακαμόλε,
                                        τυρί τσένταρ,
                                        φρέσκο κόλιαντρο,
                                        καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε με το καλαμποκέλαιο. Προσθέστε το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά και 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Μην το αφήσετε να στεγνώνει πολύ, αν χρειαστεί, προσθέστε ελάχιστο ζεστό νερό. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και μόλις χλιαρίνει το κοτόπουλο, "μαδήστε" το με τα χέρια σε μικρά κομματάκια.
Κόψτε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε μικρά κυβάκια.
Ζεστάνετε τις τορτίγιες στον μικροκυματικό, ώστε να μαλακώσουν και να μπορέσετε να τις διπλώσετε χωρίς να σπάσουν.
Πάρτε μία τορτίγια, βάλτε στο κέντρο 2 γεμάτες κουταλιές από το κοτόπουλο, λίγη πιπεριά, λίγη ντομάτα, λίγο φρέσκο κόλιαντρο (αν σας αρέσει), 1 κουταλιά γκουακαμόλε και 1-2 κουταλιές τριμμένο τσένταρ. Διπλώστε τις 2 άκρες της τορτίγιας προς τα μέσα και τυλίξτε σε ρολό.
Ζεστάνετε το καλαμποκέλαιο (περίπου 1 δάχτυλο) μέσα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίστε τα τσιμιτσάνγκας, βάζοντας μέχρι 2 κάθε φορά, για μερικά δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετήστε τα μέσα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίσει το περίσσιο λάδι.
Σερβίρετε τα τσιμιτσάνγκας ζεστά. Μπορείτε να συνοδέψετε με δροσερό γκουακαμόλε ή sour cream.



CHIMICHANGA DI POLLO

Chimichanga : un piatto tipico della cucina Tex-Mex e messicana, purtroppo poco noto in Grecia ma anche in Italia. Ho scritto "purtroppo" perchè sono gustosissimi e facili da preparare a casa.
I chimichangas, conosciuti anche come chivichanga o chimmy chonga, sono burritos, cioè fagottini di tortilla, con ripieno di carne che varia, fritti in olio di semi, e in versione light cotti al forno (secondo me, quelli fritti sono più saporiti!). Le origini del piatto non sono poi tanto chiare. Secondo un' ipotesi, i chimichangas sono diventati noti nei stati di Sud America dagli immigranti messicani. Più accreditata però pare l'ipotesi americana, che vuole la scoperta della ricetta per caso : nel 1922, nella cucina di un ristorante a Tuscon, Arizona, la proprietaria e cuoca, accidentamente fece cadere l' impasto nell' olio bollente; le fugì mezza imprecazione, che diventò poi proprio il nome di questi burritos fritti. Il nome chimichanga pare che viene dalle parole spagnole chimi (da chamuscado che significa bruciato) e changa (dalla parola chinga che riassume una serie di volgarità). 
Il tipo di tortilla utilizzato per i chimichangas, è quella di frumento, tipica del Nord del Messico. Per la farcitura si può scegliere tra pollo, manzo, suino, il tradizionale machaca (carne speziata essiccata, che viene reidratata prima dell' utilizzo), purè di fagioli (frijoles refritos), guacamole, riso, verdure varie (peperoni, pomodoro), mais e formaggio, di solito cheddar. Non manca certo la versione vegetariana con funghi, patate e verdure. Vengono serviti accompagnati da varie salse come guacamole, panna acida o maionese con peperoncino chipotle.
Per il mio primo approccio alla ricetta, ho scelto di fare i chimichangas di pollo, con peperone, pomodoro, coriandolo fresco, guacamole e formaggio cheddar. Sono venuti veramente gustosissimi e ben presto assiagiamo anche farciture diverse! Per una preparazione meno calorica, potete cuocere il petto di pollo in acqua salata. Potete ancora utilizzare il pollo cotto o bollito che vi è avanzato e preparare un buonissimo piatto di riciclo!

Dosi : per 3 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per il ripeno : 1 petto di pollo disossato,
                          1 cipolla piuttosto piccola,
                          1 spicchio d' aglio,
                          3 cucchiai olio di semi di mais,
                          1/2 cucchiaino coriandolo macinato,
                          1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
                          1/2 cucchiaino paprica,
                          1/3 cucchiaino cumino macinato,
                          1/2 cucchiaino origano,
                          sale qb.
per i fagottini : 6 tortillas di frumento grandi,
                             2 peperoni verdi,
                             1 pomodoro o 4-5 pomodorini,
                             guacamole,
                             formaggio cheddar,
                             qualche ciuffo di coriandolo fresco.
per friggere : olio di semi.
Preparazione :
Tagliate la carne a pezzi.
Tritate la cipolla e l' agio e soffrigere entro una padella con l' olio di semi (di mais). Aggiungete il pollo, le spezie e sale qb. e cuocete in fuoco moderato fino che il pollo verrà tenero e sarà quasi evaporato il suo liquido di cottura (non lasciare asciugare troppo, se necessario aggiungete qualche cucchiaio di acqua).
Ritirate dal fuoco e quando sarà intiepidito, sfilacciate il pollo con le mani.
Tagliate i peperoni e i pomodori a cubetti.
Scaldate le tortillas al microonde, per farle ammorbidire.
Mettete 2 buone cucchiaite di pollo nel centro della tortilla e aggiungete peperoni, pomodori, formaggio a piacere, 1 cucchiaio di guacamole e se vi piace, qualche foglia fresca di coriandolo. Piegate le due estremità della tortilla sopra il ripieno, quindi avvolgete la tortilla per chiuderla e fate che entrambe le estremità della tortilla piegata si sovrappongono.
In una padella riscaldate l' olio di semi e friggete i chimichangas, maximum due alla volta, per pochi secondi e da entrambi i lati, fino a dorare. Trasferitele su di un piatto foderato con carta paglia per eliminare l'eccesso di olio.
Servite i chimichangas caldi. Potete accompagnare con guacamole o panna acida.



1 σχόλιο:

  1. Ciao Marina, mamma mia quante cose buone che prepari sempre!
    Volevamo avvisarti che abbiamo inviato al tuo indirizzo e-mail il pdf del Menù 2019 con anche alcune tue versioni, ci auguriamo che ti faccia piacere.
    Un grande abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.