1

ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ // ZUPPA DI FAGIOLI CON PORRI E PAPRICA


ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Μακεδονίτικη φασολάδα με πράσα, μπόλικη πάπρικα και μπούκοβο! Μία παραδοσιακή συνταγή από την περιοχή της Καστοριάς, που ξεφεύγει λίγο από την κλασσική φασολάδα. Ιδανική πρόταση comfort food, τώρα που άρχισε και πέφτει η θερμοκρασία και ψάχνουμε φαγάκια χουχουλιάρικα!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 500 gr μεγαλόσπερμα φασόλια Καστοριάς,
                3 πιπεριές Φλωρίνης,
                2 μεγάλα πράσα,
                1/2 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                1 γεμάτο κ.γ. πάπρικα,
                αλάτι,
                1 κ.γ. δυόσμο,
                μπούκοβο.
Προετοιμασία :
Μουλιάστε τα φασόλια αποβραδύς ή για 12 ώρες και βάλτε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (40 λεπτά στην χύτρα ταχύτητας, στην υψηλή πίεση).
Ψήστε τις πιπεριές, αφαιρέστε την φλούδα και τα σπόρια και πολτοποιήστε τες στο μούλτι.
Κόψτε τα πράσα σε ροδέλες και σοτάρετε τα με το ελαιόλαδο, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τις λιωμένες πιπεριές και την πάπρικα.
Προσθέστε τα σοταρισμένα πράσα στα φασόλια. Αλατίστε, προσθέστε και το δυόσμο και βάλτε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις.
Σερβίρετε την φασολάδα ζεστή. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μην παραλείψετε να προσθέστε μπούκοβο στο πιάτο σας!



ZUPPA DI FAGIOLI CON PORRI E PAPRICA

Una zuppa di fagioli contadina, ricetta proveniente dalla zona di Kastorià, bellissima citadina della Macedonia Ovest. I fagioli di Kastorià sono famosi in tutta la Grecia, siccome l' irrigazione dei campi della zona dall' omonimo lago, favorisce la loro coltivazione. 
Oltre ai fagioli, anche gli altri ingredienti della ricetta sono prodotti locali, come i peperoni rossi carnosi, chiamati peperoni di Florina, altra cittadina della zona, e i porri. A chi piace il piccante, non omette di aggiungere al suo piatto una generosa spolverata di peperoncino piccante tirtato, chiamato bukovo nel dialetto locale.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr fagioli bianchi di pezzatura grande (tipo bianchi di Spagna o Lima bianchi),
                            3 peperoni rossi carnosi,
                            2 porri,
                            1/2 tazza olio e.v.o.,
                            1 cucchiaino colmo di paprica,
                            sale qb.,
                            1 cucchiaino mentuccia romana essicata e tritata,
                            peperoncino piccante tritato (facoltativo).
Preparazione : 
Mettete i fagioli in ammollo per tutta la notte o per 12 ore. Cuoceteli (nella pentola a pressione 40 minuti a pressione alta) e teneteli da parte.
Cuocete i peperoni alla brace o al grill. Sbucciate, eliminate i semi e i filamenti e frullate per ridurli a purea. 
Tagliate i porri a rondelle e saltateli con l' olio, entro una padella capiente, fino a diventare teneri. Aggiungete il purea di peperoni e la paprica.
Trasferite i porri nella casseruola con i fagioli lessati. Salate a piacere, aggiungete la mentuccia e lasciate cuocere per una decina di minuti, per insaporirsi.
Servite la zuppa di fagioli calda e cospargete con peperoncino tritato a piacere.









1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.