0

ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΑΣΙ // TARO STUFATO CON SPALLA DI MAIALE



ΧΟΙΡΙΝΟ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΚΟΛΟΚΑΣΙ

Πάντα είχα την περιέργεια να δοκιμάσω και το κολοκάσι, για το οποίο είχα ακούσει ενθουσιώδη σχόλια από τους κύπριους φίλους μου! Δυσεύρετο στην Ελλάδα, ίσως το πετύχετε σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ ή μανάβικα που φέρνουν είδη εισαγωγής.
Η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι μάλλον η πιο κλασσική της κυπριακής κουζίνας για το κολοκάσι και μου την παραχώρησε η φίλη Γιάννα Λοϊζου. Άλλαξα λίγο τον τρόπο μαγειρέματος και προτίμησα να βράσω πρώτα το κρέας ξεχωριστά, από φόβο να μην παραβράσει το κολοκάσι. Η συνταγή αναφέρει χυμό ντομάτας και όχι σάλτσα, έτσι χρησιμοποίησα το ζουμί που είχε περισσέψει από την φετινή παραγωγή μου για κονσέρβα σάλτσα πίτσας (δες εδώ) και το οποίο είχα επίσης κονσερβοποιήσει μέσα σε βάζα, ώστε να το χρησιμοποιήσω αργότερα σε κάποιο φαγητό.
Το κολοκάσι μαγειρεμένο θυμίζει αρκετά την πατάτα και αυτό το γιαχνί είναι πραγματικά πολύ νόστιμο, το δε σέλινο μαζί με το λεμόνι, ως γνωστόν ταιριάζουν απίστευτα με το χοιρινό και απογειώνουν την γεύση!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 500 gr χοιρινή σπάλα σε μερίδες,
                1 φλ. καφέ (50 ml) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1/2 φλ. κόκκινο κρασί,
                3 κολοκάσια μάππες (περίπου 1,5 kg),
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
                1 μικρό σέλινο,
                2 φύλλα δάφνης,
                1 φλ. χυμό ντομάτας,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμένο,
                αλάτι,
                τον χυμό από 1 λεμόνι.
Προετοιμασία :
Σοτάρετε το κρέας με το μισό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσει. Σβήστε με το κρασί, περιμένετε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέστε 1 φλ. ζεστό νερό. Βράστε το κρέας μέχρι να μαλακώσει; εγώ χρησιμοποίησα την χύτρα ταχύτητας και το μαγείρεψα στην υψηλή πίεση για 20 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάστε το κολοκάσι. Οπως έχουμε πει, το κολοκάσι δεν το πλένουμε, γιατί όταν έρθει σε επαφή με το νερό απελευθερώνει μία κολλώδη ουσία. Φορέστε γάντια και σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας. Αφαιρέστε την φλούδα και τυχόν κοτσάνια από τα φύλλα και "σπάστε" το σε κομμάτια με ένα γερό μαχαίρι (προσοχή, όχι με κεραμικό, γιατί μπορεί να σπάσει και το μαχαίρι!).
Ψιλοκόψετε το κρεμμύδι και σοτάρετε το με το υπόλοιπο λάδι, μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε το κολοκάσι και σοτάρετε μέχρι να κρυσταλλώσει.
Ρίξτε το περιεχόμενο του τηγανιού μέσα στην κατσαρόλα με το ήδη βρασμένο κρέας. Προσθέστε τον χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα και το σέλινο ψιλοκομμένο. Αλατίστε και πιπερώστε. Αφήστε το φαγητό να σιγορβράσει για περίπου 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Προσθέστε τέλος και τον χυμό του λεμονιού (σταδιακά και δοκιμάζοντας πόσο ξινό το θέλετε, σύμφωνα με το γούστο σας).
Αφήστε το φαγητό να σταθεί μισή ωρίτσα, να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρετε το ζεστό.



TARO STUFATO CON SPALLA DI MAIALE

Taro stufato con carne di maiale, una ricetta tipica della cucina cipriota, che rappresenda il modo più comune per cucinare il taro.
Il taro è piuttosto difficilmente reperibile in Grecia, ma quest' anno l' ho trovato in ben due supermercati, e non ho lasciato sfuggire l' occasione di assagiarlo. Il taro cucinato ricorda la patata, e abbinato con la carne, il sedano (rapa) ed il succo di limone, dà un piatto unico completo e saziante.
La ricetta me l' ha cortesemente fornita l' amica cipriota Johanna Loizou.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 500 gr spalla di maiale tagliata a pezzi ,            
                            1 tazzina da caffè (50 ml) olio e.v.o.,
                            1/2 tazza di vino rosso secco,
                            3 tuberi di taro, di media grandezza (1,5 kg ca.),
                            1 cipolla grande,
                            1 sedano rapa piccolo,
                            2 foglie di alloro,
                            1 tazza succo di pomodoro,
                            pepe nero macinato al momento,
                            sale qb.,
                            da 1 limone, il succo.
Preparazione : 
Asciugate i pezzi di carne con carta assorbente e fateli rosolare con metà dell' olio. Sfumate col vino, lasciate evaporare l' alcool e aggiungete 1 tazza di acqua calda. Cuocete la carne a fuoco dolce fino a diventare tenera; io ho utilizzato la pentola a pressione e l' ho fatto cuocere a pressione alta per 20 minuti.
Nel frattempo preparate il taro. Come abbiamo accenato, il taro non viene lavato, perchè a contatto con l' acqua rilascia una sostanza vischiosa. Per eliminare ventuali residui di terricio, strofinate i tuberi con carta assorbente. Poi sbucciateli e con un coltello frangeteli a pezzi irregolari. 
Saltate la cipolla tritata finemente con il resto dell' olio. Aggiungete il taro e saltate. 
Versate il taro saltato nella casseruola col carne già cotto. Aggiungete il succo di pomodoro, le foglie di alloro ed il sedano (gambi e foglie) tritato. Salate e pepate a piacere. Coprite la casseruola e lasciate cuocere per una ventina di minuti, fino a restringere il suo fondo di cottura. Aggiungete il succo di limone, assagiando l' acidità del sugo.
Ritirate dal fuoco e lsciate riposare per mezz' oretta.
Servitelo caldo, come piatto unico.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.