0

ΤΟΥΡΣΙ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ // ORTAGGI MISTI SOTTACETO


ΤΟΥΡΣΙ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που συνήθως φτιάχνουμε και το τουρσί μας για τον χειμώνα. Στα τέλη του φθινόπωρου "ξεπατώνουν" τους μπαξέδες, οπότε μπορεί κανείς να βρεί πράσινες ντομάτες, μελιτζάνες baby και φυσικά καυτερές πιπεριές.
Η γιαγιά Ανδρομάχη έφτιαχνε τουρσί παραδοσιακό, με την άλμη. Εγώ δοκίμασα και την συνταγή των ιταλών με την οξάλμη και μου άρεσε μάλλον περισσότερο! Από λαχανικά διάλεξα και πάλι αυτά που προτιμώ, αφού είμαι μάλλον η μόνη στην οικογένεια που αγαπάει το τουρσί : ντομάτες, καρότα, κουνουπίδι, πιπεριές, καυτερές πιπερίτσες από τον κήπο μου και σέλινο για το άρωμα. Προσοχή οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε, πρέπει να είναι εντελώς άγουρες και να μην έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν! Μπορείτε να βάλετε ακόμη μελιτζανάκια, κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο, ρεπανάκια, λάχανο, αγγουράκια baby, λαχανάκια Βρυξελλών ή ότι άλλο σας αρέσει.

Δόση : για βαζο 5 λίτρων
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg πράσινες ντομάτες,
                1 μικρό κουνουπίδι,
                4 καρότα,
                1 σέλινο,
                2 πράσινες πιπεριές,
                2 κόκκινες πιπεριές,
                10 καυτερά πιπεράκια.
για την οξάλμη : 750 ml λευκό ξύδι από κρασί,
                               1,5 lt νερό,
                               75 gr ζάχαρη,
                               75 gr αλάτι χοντρό,
                               50 gr ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Πλύνετε όλα τα λαχανικά και αφήστε τα να στραγγίσουν. Κόψτε τα σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά. Τις καυτερές πιπεριές τις βάζουμε ολόκληρες. Το κουνουπίδι το χωρίζουμε σε μπουκετάκια.
Βάλτε όλα τα λαχανικά μέσα σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι με λάστιχο, χωρητικότητας 5 λίτρων.
Ετοιμάστε την οξάλμη. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν 1-2 λεπτά. Ρίξτε την οξάλμη μέσα στο βάζο, μέχρι να καλύψει τελείως τα λαχανικά (μπορεί να περισσέψει λίγη). Ανακινήστε το βάζο, ώστε να απελευθερωθούν οι φυσαλίδες του αέρα, που συνήθως εγκλωβίζονται ανάμεσα στα λαχανικά; αν χρειαστεί συμπληρώστε το υγρό, πάντα μέχρι να καλύψει τελείως τα λαχανικά. Για να είμαι σίγουρη ότι τα λαχανικά θα μείνουν βυθισμένα μέσα στην οξάλμη, σφηνώνω στον λαιμό του βάζου ένα πλαστικό εύκαμπτο καπάκι από συσκευασία τροφίμων (γιαούρτι, τυρί κρέμα). Όταν κρυώσει τελείως ρίξτε και λίγο ελαιόλαδο μέσα στο βάζο.
Τοποθετήστε το τουρσί σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 15 μέρες πριν το δοκιμάσετε.
Διατηρείται για αρκετές εβδομάδες σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

         

ORTAGGI MISTI SOTTACETO

Le verdure miste in salamoia in Grecia vengono chiamate "tourssì", parola adottata dalla lingua turca (turşu). Il tourssi è simile alla giardiniera italina, anche se di solito contiene meno aceto e più sale. 
Mia nonna preparava il tourssi con la salamoia tradizionale. Io però ha assaggiato anche la giardiniera italiana e preferisco il suo gusto meno salato e più pungente, per via dell' aceto. 
Per quanto riguarda poi gli ortaggio utilzzati, a fine ottombre si trova al mercato anche dei pomodori verdi e delle melanzane piccoli, siccome è il periodo che si ripulise l' orto estivo per lasciare il terreno riposare durante l' inverno. E essenziale che i pomodori siano del tutto acerbi, se cominciano ad arrossire meglio a non utilizzarli. Oltre ai pomodori verdi, ho utlizzato anche altri otraggi che mi piacciono, come carota, peperoni, peperoni piccanti, cavolfiore ed il sedano per il suo profumo. Potete aggiungere anche cipolline, cavolo cappuccio, cavoletti di Bruxeles, melanzane piccole, certriolini e ravanelli.

Dosi : per un barattolo da 5 lt
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg di pomodori verdi,
                            1 cavolfiore piccolo,
                            4 carote,
                            1 sedano,
                            2 peperoni verdi,
                            2 peperoni rossi,
                            10 peperoncini piccanti.
per la marinata : 750 ml aceto di vino bianco,
                                 1,5 lt acqua,
                                 75 gr zucchero,
                                 75 gr sale grosso,
                                 50 gr olio e.v.o.
Preparazione :
Lavate tutti gli ortaggi e asciugate. Tagliateli a pezzi, non troppo piccoli. Dividete il cavolfiore a cimette. I peperoni piccanti veranno messi interi.
Traferite tutti gli ortaggi in un barattolo di vetro a chiusura ermetica, da 5 lt.
Mettete tutti gli ingredienti della marinata in una casseruola e portate ad ebbolizione. Riempite il barattolo con la marinata bollente, fino a coprire tutti gli ortaggi. Scuotete il barattolo per far sprigionare eventuali bolle d' aria e aggiungete altro liquido di marinata, se necessario. Per assicurarmi che gli ortaggi resteranno tutti immersi nella marinata, incastro al collo del barattolo una coperchio flessibile di plastica. Quando il contenuto sarà freddo versate qualche cucchiaio d' olio.
Tappate il barattolo, ponete in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per almeno 2 settimane.
Viene conservato per parecchie settimane, in luogo fresco o nel frigo.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.