0

ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΚΑΙ ΜΗΛΑ // CROSTATA MORBIDA CON MELE E CREMA PASTICCERA


ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ ΚΑΙ ΜΗΛΑ

Μας είχα λείψει οι μηλόπιτες και τώρα που έχει και πάλι φρέσκα και λαχταριστά μηλαράκια, συνεχίζουμε να δοκιμάζουμε νέες συνταγές!
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια συνταγή, που προέκυψε από την έμπνευση της στιγμής και τα διαθέσιμα υλικά, ως παραλλαγή στην κλασσική πάστα φλώρα. Λίγο γάλα που είχε περισσέψει και 2-3 μηλαράκια που περίμεναν παραπονεμένα μέσα στο ψυγείο, ήταν αρκετά για να προκύψει μία νόστιμη τάρτα με αφράτη, μαλακή ζύμη, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και φυσικά μήλα!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για την βάση : 200 gr βούτυρο,
                           400 gr αλεύρι γοχ.,
                           12 gr baking powder,
                           3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου,
                           1 πρέζα αλάτι,
                           2 αυγά,
                           1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για την κρέμα πατισερί : 400 gr γάλα πλήρες φρέσκο,
                                              100 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                                              150 gr αυγά,
                                              150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                              40 gr άμυλο καλαμποκιού (corn flour),
                                              1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                                              το ξύσμα απο μισό λεμονι ακέρωτο.
για την επικάλυψη : 2-3 μήλα,
                                      4 κ.σ. καστανή ζάχαρη demerara,
                                      κανέλα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στον μικροκυματικό (δες εδώ) ή με την κλασσική μέθοδο (δες εδώ) και αφήστε την να κρυώσει. 
Ετοιμάστε την βάση για την πάστα φλώρα, με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Δεν είναι απαραίτητο να ανοίξετε την ζύμη σε φύλλο; κρατήστε στην άκρη μία ποσότητα όσο μία μπάλα του τέννις, βουτυρώστε καλά μια φόρμα για τάρτες (24-26 εκ. διάμετρο) και στρώστε μέσα την ζύμη ομοιόμορφα, καλύπτοντας και τα πλευρικά τοιχώματα. Με την ζύμη που κρατήσατε στην άκρη, πλάστε ένα χοντρό κροδόνι και εφαρμόστε το περιμετρικά της φόρμας και πιέστε το ελαφρά να κολλήσει στην βάση; αλείψτε το με λίγο κρόκο ανακατεμένο με κρέμα γάλακτος.
Ρίξτε την κρέμα επάνω στην βάση και ισιώστε την επιφάνεια.
Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε λεπτές φετούλες και τοποθετήστε τες ακτινωτά μέσα στην φόρμα. Πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
Ψήστε την μηλο-πάστα φλώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. 
Αφήστε την πάστα φλώρα να κρυώσει πριν την σερβίρετε, ώστε να στερεοποιηθεί η κρέμα και να μπορέσετε να κόψετε τα κομμάτια χωρίς να διαλυθεί.



CROSTATA MORBIDA CON MELE E CREMA PASTICCERA

Nata come ricetta di riciclo, ispirata dalla cosidetta "pasta flora", la crostata con la frolla morbida best seller della pasticceria greca. Un po' di latte avanzato e qualche mela, hanno trasformato la banale pasta flora alla confettura, in un dolcetto golosissimo!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la frolla : 200 gr burro,
                          400 gr farina 00,
                          12 gr baking powder,
                          3 cucchiai sciroppo d' acero,
                          1 pizzico di sale,
                          2 uova,
                          1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia.
per la crema pasticcera : 400 gr latte fresco intero,
                                               100 gr panna fresca a 35% grassi,
                                               150 gr uova,
                                               150 gr zucchero semolato,
                                               40 gr maizena,
                                               1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                                               la scorza grattugiata da mezzo limone bio.
per la finitura : 2-3 mele,
                              4 cucchiai zucchero di canna demerara,
                              cannella.
Preparazione :
Preparate la crema pasticcera a microonde (vedi qui) o sul fornello (vedi qui) e lasciate raffreddare.
Preparate la frolla con le istruzioni che troverete qui. Tenete da parte una quantità alla grandezza di una pallina da tennis, e con l' impasto restante rivestite uno stampo da crostata (24-26 cm di diametro) imburrato. Con la frolla tenuta da parte, formate un cordone e coprite il bordo della crostata, premendo leggermente per aderire; spenellate (soltanto il cordone) con un po' di tuorlo mescolato con panna.
Versate la crema pasticcera e livellate.
Sbucciate le mele e tagliate a fettine sottili. Disponete le fettine a raggiera sulla crema. Cospargete con lo zucchero di canna e cannela a volontà.
Infornate in forno caldo a 180°C, modalità statico, per 45 minuti ca, fino a doratura.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di servire.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.