3

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE // MERLUZZO CON PROSCIUTTO per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ 
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Πιστοί στο ραντεβού μας με την δημιοργική ομάδα των Quanti Modi di Fare e Rifare, σήμερα θα δοκιμάσουμε ακόμη μια υπέροχη συνταγή από νορβηγικό site : μπακαλιάρος τυλιγμένος σε προσούτο και σεβιρισμένος με νόστιμη σως ρόκας! 
Η συνταγή, που μπορείτε να την δείτε εδώ, είναι πολύ εύκολη, γρήγορη, και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα! Στην αρχική συνταγή προτείνεται το φιλέτο φρέσκου ή κατεψυγμένου μπακαλιάρου, καθώς όμως δεν κατόρθωσα να βρω ούτε το ένα ούτε το άλλο, χρησιμοποίησα ξαλμυρισμένο υγράλατο βακαλάο, που σχεδόν πάντα έχω στον καταψύκτη μου! Επίσης αντί γιά μπρόκολο έβαλα μαρούλι. Μην παραλείψετε την σος, δένει καταπληκτικά με όλα τα υπόλοιπα. Εγώ θα το σέρβιρα ως ορεκτικό ή μεζέ, γιατί κύριο πιάτο σίγουρα δεν το λες...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 800 gr βακαλάος ξαλμυρισμένος ή φιλέτο φρέσκου μπακαλιάρου,
                6 φέτες προσούτο crudo,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                200 gr ντοματίνια.
για την σος : 200 gr κρέμα γάλακτος,
                        50 gr ρόκα,
                        πιπέρι μαύρο,
                        αλάτι.
για το σερβίρισμα : φύλλα μαρουλιού.
Προετοιμασία :
Κόψτε το φιλέτο του ψαριού σε μπαστουνάκια, πασπαλίστε με μαύρο πιπέρι και τυλίξτε τα με το προσούτο, φροντίζοντας η άκρη να είναι στο κάτω μέρος.
Τοποθετήστε τα μέσα σε ένα πυρεξάκι, βάλτε ανάμεσα και τα ντοματίνια και περιχύστε με το λάδι. Σκεπάστε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ψάρι.
Ετοιμάστε την σος. Βάλτε την κρέμα γάλακτος να βράσει, κατεβάστε την απο την φωτιά, προσθέστε την ρόκα, αλατίστε και πιπερώστε και ομογενοποιήστε με το ραβδομπλέντερ.
Βάλτε μέσα στα πιάτα 1-2 φύλλα μαρουλιού, τοποθετήστε επάνω τα κομμάτια του ψαριού και 2-3 ψημένα ντοματίνια, περιχύστε με την σος και σερβίρετε αμέσως.



MERLUZZO (BACCALA) CON PROSCIUTTO 
per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Siamo già alla seconda domenica di ottobre, il giorno che ci incontriamo con le amiche Cuochine, per assaggiare una nuova ricetta dal menu dei Quanti.
Ricetta norveghese per oggi, scelta da Ornella, un secondo di pesce insolito : filetto di merluzzo, avvolto in prosciutto crudo e servito con una salsina stuzzicante alla rucola! La ricetta originale potete vederla qui. Siccome non sono riuscita di trovare il merluzzo fresco o congelato, l' ho sostituito con il baccalà dissalato che ho quasi sempre nel mio freezer. Ho omesso il  broccolo e nel suo posto ho messo delle foglie di lattuga.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 800 gr di merluzzo senza pelle e lische, io ci ho messo baccalà dissalato,
                            6 fette di prosciutto crudo,
                            pepe nero macinato al momento,
                            2 cucchiai olio e.v.o.,
                            200 gr pomodorini.
per la salsa : 200 gr panna,
                         50 gr rucola
                         pepe nero macinato,
                         sale qb.
per la finitura : (broccolo),
                              lattuga.
Preparazione : 
Asciugate il filetto con carta assorbente, tagliate a listarelle, cospargete con il pepe, preferibilmente macinato al momento. Avvolgete con le fete di prosciuto e disponete entro una pirofila, con la parte che si congiunge sotto. Attorno al pesce sistemate i pomodorini e irrorate con l' olio. 
Coprite con carta stagnola o carta forno e cuocete in forno già caldo a 200°C, modalità statico, per 20 minuti ca.
Nel frattempo preparate la salsa. Fate bollire la panna, aggiungete la rucola e frullate con un frullatore ad immersione. Salate e pepate a piacere. 
Servite il pesce caldo, su foglie di lattuga, irrorato con la salsina stuzzicante!



3 σχόλια:

  1. Ben ritrovata cara Marina!
    Oggi siamo in Norvegia, il freddo è iniziato, spesso al mattino, i campi sono tutti ricoperti di brina..l'autunno è già un ricordo e si sta bene al calduccio in cucina a spignattare, molto meglio se in compagnia! Non importa se cuciniamo virtualmente insieme, la cosa bella è sapere che dall'altra parte del mondo, altre amiche preparano la stessa ricetta!
    Cuochina, Anna e Ornella ti ringraziano per aver preparato la tua squisita versione, col bacalà, del "Merluzzo con prosciutto crudo".
    Il prossimo appuntamento con la meravigliosa cucina aperta di Quanti modi di fare e rifare sarà il 10 novembre con una ricetta giapponese (Buta no bara niku teri-yaki ) Pancetta di maiale teriyaki

    Ti aspettiamo!

    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dovrò sicuramente provare questa tua versione, le varianti che hai inserito sono davvero interessanti!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ciao Marina
    bellissimo il tuo piatto...è sempre un piacere passare dalla tua cucina.
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.