0

ΜΠΑΜΠΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // GOMBI IN UMIDO AL FORNO


ΜΠΑΜΠΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Μπάμιες! Ένα λαχανικό που προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα και χωρίζει τον κόσμο σε δύο παρατάξεις : σε αυτούς που τις λατρεύουν και σε αυτούς που τις μισούν!
Ίσως γιατί συνήθισα να τις βλέπω στο τραπέζι μας από μικρή, ίσως γιατί η γιαγιά Ανδρομάχη ήξερε πως να τις μαγειρεύει, εγώ τις μπάμιες τις αγαπάω! Το κακό είναι ότι οι υπόλοιποι στην οικογένεια δεν θέλουν ούτε να ακούσουν γι΄αυτές (δεν ξέρουν τι χάνουν!) οπότε δεν τις μαγειρεύω όσο συχνά θα ήθελα ... Η γιαγιά τις μπάμιες τις μαγείρευε πάντα λαδερές (δεν θυμάμαι ποτέ να έχω φάει μπάμιες με κοτόπουλο πχ. από την γιαγιά) και πάντα στην κατσαρόλα. Την συνταγή για το μαγείρεμα στον φούρνο την γνωρίσαμε και την υιοθετήσαμε από την θεία Λόλα, την αδελφή της μαμάς μου, που ήταν και αυτή ιδιαίτερα ταλαντούχα μαγείρισσα!
Πριν από λίγες ημέρες βρήκα μπάμιες στην λαϊκή και πήρα λίγες να φτιάξω μόνο για μένα! Η συνταγή μπορεί βέβαια να γίνει και με κατεψυγμένες, αλλά πάντα προτιμάω τα φρέσκα λαχανικά, όταν είναι στην εποχή τους. Για το καθάρισμα και την προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε στις φρέσκες μπάμιες, για να μην "σαλιάσουν", μπορείτε να την δείτε αναλυτικά εδώ. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες θα τις προσθέσετε απλά όπως είναι, χωρίς να τι ξεπαγώσετε.

Δόση : για 5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg μπάμιες καθαρισμένες,
                100 ml (1/2 φλ.) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
                2 κρεμμύδια,
                3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες,
                2 κ.σ. ξύδι,
                1/2 ματσάκι μαϊντανό,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε την φλούδα και τους σπόρους από τις ντομάτες και κόψτε τες σε κυβάκια.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε το με το μισό ελαιόλαδο. Προσθέστε την ντομάτα και σοτάρετε. Σβήστε με μισό φλιτζάνι νερό.
Βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Προσθέστε τις μπάμιες, την σάλτσα και τέλος τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατίστε και πιπερώστε. Ανακατέψτε ελάχιστα τα υλικά, ίσα που να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.
Σκεπάστε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και βάλτε το σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Επειτα από 1 ώρα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το φαγητό για ακόμη 10-15 λεπτά.
Βγάλτε το φαγητό από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο.
Δοκιμάστε τες και κρύες, σαν σαλάτα!



GOMBI IN UMIDO AL FORNO

I gombi o ocra, sono un ortaggio abbastanza comune in Grecia. Un piatto di gombi, sucita però diverse reazioni  tra la gente, molto probabilmente la causa è la loro natura delicata, che chiede attenzione durante la cottura, per non liberare sostanze che li rendono vischosi.
Dei gombi avevamo parlato anche qui. La ricetta per la cottura al forno, l' abbiamo imparata dalla mia zia Lola, sorella della mia madre, anche lei cuoca abile e appasionata! Intanto la nonna Andromacha li cucinava sempre alla casseruola, e di solito "all' olio", come si dice in Grecia, cioè senza carne.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1 kg gombi già puliti,
                            100 ml olio e.v.o.,
                            2 cipolle,
                            3 pomodori maturi,
                            1/2 mazzetto di prezzemolo,
                            2 cucchiai di aceto di vino,
                            pepe nero macinato,
                            sale qb.
Preparazione :
Sbucciate i pomodori, eliminate i semi e tagliate a cubetti.
Saltate la cipolla tritata con metà dell' olio. Aggiungete i pomodori e saltate. Aggiungete l' aceto e 1/2 bicchiere di acqua.
Versate l' olio restante entro una pirofila. Aggiungete i gombi, il sugo di pomodori ed il prezzemolo. Salate e pepate a piacere. Mescolate delicatemente.
Coprite la pirofila con carta stagnola e infornate in forno già caldo a 200°C, modlità statico. Lasciate cuocere per un' oretta, eliminate la carta stagnola e cuocete per 10-15 minuti ancora.
Sfornate e lasciate riposare per una ventina di minuti.
Sono buoni sia caldi chè freddi.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.