0

ΦΤΙΑΧΝΩ ΞΥΔΙ ΡΟΔΙΟΥ // ACETO AL MELOGRANO


ΦΤΙΑΧΝΩ ΞΥΔΙ ΡΟΔΙΟΥ

Το ξύδι ροδιού, είναι από τα υλικά που μπήκαν στις κουζίνες μας τα τελευταία χρόνια. Είναι ενα ξύδι εμπλουτισμένο, με φρουτώδη γεύση και υπέροχο χρώμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες, σε μαρινάτες, σε ψητά κρέατα, κυρίως λευκά, σε ψητά ψάρια και μαλακόστρακα αλλά και σε φρουτοσαλάτες.
Tip : προσθέστε μέλι, βάλτε το να βράσει μέχρι να αρχίσει να δένει και θα έχετε ένα υπέροχο, γλυκόξινο glaze με το οποίο μπορείτε να γαρνίρετε ακόμη και ένα παγωτό βανίλια!
Υπάρχουν διάφορες συνταγές για να φτιάξετε το ξύδι ροδιού, κάποιοι χρησιμοποιούν χυμό από τα ρόδια και απλώς αναμιγνύουν με το ξύδι. Εγώ χρησιμοποίησα σπόρους ροδιού, έτσι κι αλλιώς κάθε χρονιά η ροδιά μας, μας προσφέρει γενναιόδωρα τους καρπούς της, τους οποίους άφησα μέσα στο ξύδι για 15 μέρες. Διαλέξτε ένα λευκό ξίδι, κατά προτίμηση βιολογικό, αφού σιγουρευτείτε ότι προέρχεται από σταφύλια και δεν είναι χημικό προϊόν! Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μηλόξυδο.

Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : λευκό ξύδι από σταφύλια,
                ρόδια.
Προετοιμασία :
Βάλτε το ξύδι μέσα σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει ερμητικά.
Ανοίξτε τα ρόδια, βγάλτε τους σπόρους και προσθέστε τους μέσα στο βάζο με το ξύδι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία υλικών, εγώ έβαλα τόση ποσότητα σπόρων ώστε να παραμένουν σκεπασμένοι από το ξύδι.
Τοποθετήστε το βάζο σε μέρος σκοτεινό και αφήστε το να σταθεί 15 μέρες, ανακινώντας κάθε τόσο.
Αφού περάσουν οι 15 μέρες, σουρώστε το ξύδι και πετάξτε τους σπόρους του ροδιού. Αν το θέλετε πιο διαυγές, μπορείτε να το φιλτράρετε και με χάρτινα φίλτρα για καφέ. Βάλτε το αρωματισμένο ξύδι μέσα σε ένα γυάλινο μπουκάλι, το οποίο θα έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δες εδώ πως γίνεται), βιδώστε το πώμα, τοποθετήστε το σε σκοτεινό μέρος και αφήστε το να σταθεί για 1 μήνα, πριν το χρησιμοποιήσετε στις δημιουργίες σας.
Διατηρείται για 6 μήνες.



ACETO AL MELOGRANO

L' aceto al melograno, almeno in Grecia, è un ingrediente inserito nella nostra cucina durante gli ultimi anni. E un aceto al gusto fruttato, che potete utilizzarlo alle marinate e per condire insalate, carni (specialmente quelle bianche) pesci e crostacei alla griglia o nella macedonia di frutta. 
Nota : se volete preparare una glassa al gusto agrodole, aggiungete del miele e riducetelo a fuoco basso.
Per preparare l' aceto di melograno, ho fatto macerare i semi nell' aceto di vino bianco; altri lo preparano mescolando semplicemente il succo di melograno con l' aceto. Per l' aceto, potete scegliere tra quello di uva bianca e l' aceto di mele, preferibilmente bio.

Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : aceto bianco,
                            melegrane.
Preparazione :
Ponete l' aceto entro un barattolo con coperchio a chiusura ermetica.
Sgranate i melegrani e aggiungete i semi nell' aceto; non esiste una analogia di ingredienti precisa, io ci ho messo tanti semi, da restare sempre coperti dall' aceto.
Tappate il barattolo, ponete in luogo buio e lasciate macerare per 2 settimane, senza dimenticare di agitare ogni tanto. 
Filtratelo poi e trasferite in una bottiglia di vetro, sterilizzata. Posizionate in luogo buio e lasciate stagionare per un mese.  
Si conserva per 6 mesi.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.