ΦΟΥΛ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ MOELLEUX
Οι γάλλοι όταν λένε moelleux (μοελέ, μπορείτε να δείτε εδώ πως ακριβώς προφέρεται), υπονοούν ένα γλυκό με μαλακή και υγρή υφή, που λιώνει στο στόμα και αφήνει γαλακτώδη γεύση. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την λέξη moelle, που σημαίνει μεδούλι και εδώ περιγράφει ακριβώς την υφή του γλυκού. Το κλασικό moelleux είναι σοκολατένιο και δεν πρέπει να συγχέεται με το φοντάν (fondant), που περιέχει περισσότερα αυγά και σοκολάτα και λιγότερο αλεύρι. Εμείς πιστεύω ότι θα το κατατάσσαμε γενικά στις σοκολατόπιτες!
Η συνταγή που θα δοκιμάσουμε σήμερα είναι φούλ σοκολατένια, αφού το moelleux συνδυάζεται με ένα υπέροχο γλάσο σοκολάτας! Μπορείτε να το ετοιμάσετε σε μεγάλη φόρμα, όπως έκανα εγώ, και να το παρουσιάσετε ακόμη και για τούρτα, ή σε ατομικά φορμάκια.
Σερβίρετε το ως επιδόρπιο, μόνο του ή με μία μπάλα παγωτό βανίλια.
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το moelleux : 250 gr κουβερτούρα με 50% κακάο,
175 gr βούτυρο,
125 gr ζάχαρη άχνη,
75 gr αλεύρι,
5 αυγά,
1 πρέζα αλάτι.
για το γλάσο : 100 gr κουβερτούρα με 50% κακάο,
50 gr βούτυρο,
20 gr κρέμα γάλακτος.
Προετοιμασία :
Λιώστε την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο στον μικροκυματικό ή σε μπαίν μαρί και αφήστε την να χλιαρίνει.
Αναμείξτε τα αυγά (δεν χρειάζονται χτύπημα), προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο και αναμείξτε. Προσθέστε τέλος και την λιωμένη σοκολάτα και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βουτυρώστε μια φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 24 εκ.; αν φτιάξετε ατομικές μερίδες, θα χρησιμοποιήσετε 6 μικρά φορμάκια. Ρίξτε το μίγμα στην φόρμα ή στα φορμάκια.
Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 , στις αντιστάσεις, 15-20 λεπτά για την μεγάλη φόρμα ή 10 λεπτά για τα φορμάκια.
Βγάλτε το γλυκό από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
Ετοιμάστε το γλάσο : λιώστε την σοκολάτα στον μικροκυματικό ή σε μπαίν μαρί, προσθέστε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και αναμείξτε. Γλασάρετε το γλυκό και σερβίρετε.
MORBIDOSO (MOEELEUX) CHE SI SCIOGLIE IN BOCCA
Moelleux, cioè morbidoso per gli italiani. Il suo nome francese viente dalla parola moelle, che significa midollo, e descrive accuratamente questo dolce godurioso, che è morbido, umido e si scioglie in bocca.
Oggi prepariamo un morbidoso con la glassa cioccolatosa che ne esalta ulterioremente il sapore! Potete cuocerlo entro una tortiera (come ho fatto io) o preparare delle monoporzioni.
Servitelo ancora tiepido come dessert, magari con una palla di gelato fior di latte!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per il morbidoso : 250 gr cioccolato fondente a 50%,
175 gr burro,
125 gr zucchero a velo,
75 gr farina debole,
5 uova,
1 pizzico di sale.
per la glassa : 100 gr cioccolato fondente a 50%,
50 gr burro,
20 gr panna fresca a 35% grassi.
Preparazione :
Fate fondere il cioccolato col burro al microonde o in bagnomaria. Lasciate intiepidire.
Entro una ciotola mescolate le uova, aggiungete lo zucchero, il sale e la farina settacciata. Per ultimo aggiungete il cioccolato e mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Imburrate una tortiera a cerchio apribile, a 24 cm di diametro; se volete fare le monoporzioni, allora imburrate 4 stampini. Versate il composto.
Infornate in forno già caldo a 200°C, modalità statico, e cuocete per 15-20 minuti per lo stampo grande o 10 minuti per le monoporzioni.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la glassa : Fate fondere il cioccolato al microonde o in bagnomaria. Aggiungete il burro e la panna e mescolate.
Sformate il morbidoso e coprite con la glassa.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.