0

ΤΟΥΡΤΑ "900" // SIMIL-TORTA 900


ΤΟΥΡΤΑ "900"

Η "τούρτα 900" δημιουργήθηκε από τον ζαχαροπλάστη Ottavio Bertinotti στην Ιβρέα, στις αρχές του περασμένου αιώνα (1900), εξού και η ονομασία της. Η συνταγή κατοχυρώθηκε ως ευρεσιτεχνία και διατηρήθηκε μυστική και από τον συνεχιστή της επιχείρησης Umberto Balla. Το ζαχαροπλαστείο υφίσταται μέχρι τις μέρες μας και η παράδοση συνεχίζεται εδώ και 120 χρόνια περίπου από την οικογένεια Balla, η οποία δραστηριοποιείται γενικώς στον χώρο της εστίασης. 
Η τούρτα 900 αποτελείται από δύο δίσκους αφράτου σοκολατένιου μπισκότου, που μοιάζει πολύ με παντεσπάνι, γεμισμένους με μια ελαφριά, επίσης σοκολατένια κρέμα. Στο ζαχαροπλαστείο Balla θα βρείτε και παραλλαγή με λευκή σοκολάτα. Η κρέμα πάντα μπαίνει την ώρα που ο πελάτης δίνει την παραγγελία, ώστε η τούρτα να είναι ολόφρεσκη!
Πληροφορίες από : www.torta900.com
Η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα, είναι βέβαια μία απομίμηση της αυθεντικής, αφού όπως είπαμε είναι πατενταρισμένη και φυλάσσεται ως επτασφράγιστο μυστικό, η οποία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σε διάφορα ιταλικά blogs. Δεν έχω δοκιμάσει την αυθεντική, αυτή όμως που σας παρουσιάζω είναι μία πολύ συμπαθητική τουρτίτσα, μάλλον εύκολη στην παρασκευή της, που μπορείτε να την παρουσιάσετε και ως τούρτα γενεθλίων.

Δόση : γιά 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το παντεσπάνι : 4 αυγά,
                                     120 gr ζάχαρη άχνη,
                                     50 gr αλεύρι γοχ,                              
                                     50 gr corn flour,
                                     30 gr κακάο άγλυκο,
                                     10 gr baking powder,
                                     1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για την κρέμα :  200 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
                              100 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                              250 gr μασκαρπόνε,
                              40 gr κακάο άγλυκο.                            
γιά το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη μη υγροσκοπική.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε το παντεσπάνι.
Χτυπήστε πολύ καλά τους κρόκους των αυγών με το εκχύλισμα βανίλιας και την ζάχαρη.
Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το άμυλο, το κακάο και το baking. Προσθέστε τα στο μίγμα των κρόκων και αναμείξτε.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Προσθέστε την σταδιακά στο μίγμα του μπισκότου, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα και με κινήσεις από επάνω προς τα κάτω, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα μία στρογγυλή φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 22-24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα του μπισκότου και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε το παντεσπάνι σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε το παντεσπάνι από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει τελείως. Ξεφορμάρετε και κόψτε το οριζοντίως στα δύο.
Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει σαντιγί.
Με ένα πιρούνι αφρατέψτε το μασκαρπόνε. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το κακάο, κοσκινισμένο, και αναμείξτε μέχρι να πάρετε μια λεία κρέμα. Βάλτε την σε κορνέ μιας χρήσης και διατηρήστε την στο ψυγείο μέχρι να γεμίσετε την τούρτα.
Τοποθετήστε τον έναν δίσκο παντεσπάνι επάνω σε δίσκο σερβιρίσματος, απλώστε την κρέμα ομοιόμορφα και καλύψτε με τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κατά προτίμηση μη υγροσκοπική. Για το σχέδιο χρησιμοποίησα αυτοσχέδιο στένσιλ.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 2 μέρες.



SIMIL-TORTA 900

La torta 900, è una torta brevettata dalla pasticceria Balla di Ivera. La ricetta originale è stata creata dal pasticciere Ottavio Bertinotti agli inizi del '900, e dalla data della sua nascita viene anche l' ispirazione pre il suo nome. Nel 1972 l' azienda passò alle mani della famiglia Balla che gestisce la pasticcera fino ai nostri giorni, mantenedo sempre segreta la ricetta per la famosa torta.
La ricetta della torta 900 è piuttosto semplice e si basa sulla buona qualità degli ingredienti selezionati : due strati di biscotto morbido al cacao, che rassomiglia ad un pan di Spagna, farciti con una delicata crema, a base di cioccolato, burro e crema pasticcera. La torta viene farcita al momento dell' ordine, per garantire la massima freschezza della farcitura. Esiste anche una variante al cioccolato fondente bianco.
Informazioni tratte da : www.torta900.com
La ricetta che vi presento oggi l' ho trovata in siti e blog italiani. Dai commenti di quelli che hanno assaggiato anche l' originale, si capisce che il gusto della crema rassomiglia parecchio, mentre il biscotto non poi tantissimo. Io non conosco l' originale, però questa torta simil-900 è buonissima, piuttosto facile da preparare e potete presentarla anche come torta di compleanno.

Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti 
per il pan di Spagna : 4 uova,
                                         120 gr zucchero a velo,
                                         50 gr farina 00,
                                         50 gr maizena,
                                         30 gr cacao amaro,
                                         10 gr baking powder,
                                         1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia.
per la crema : 200 gr panna a 35% grassi,
                           100 gr zucchero semolato,
                           250 gr mascarpone,
                           40 gr cacao amaro.
per la finitura : zucchero a velo bucaneve.
Preparazione : 
Preparate il pan di Spagna.
Sbattete i tuorli con l' estratto di vaniglia e lo zucchero a velo.
Sttacciate la farina con la maizena, il cacao e il lievito. Aggiungete le polveri al composto dei tuorli e mescolate.  
Montate gli albumi a neve ferma. Incorporatela gradatamente al composto del biscotto, mescolando delicatemente con una spatola, con movimenti dal basso verso l' alto. 
Spenellate con il composto antiaderente una tortiera a cerchio apribile, da 22-24 cm di diametro. Versate il composto e livellate.
Infornate in forno caldo a 170°C, modalità statico, e fate cuocere per 35 minuti. Fate la prova stecchino. 
Sfornate e lasciate raffreddare. Sformate e tagliate in due, nel senso orizzontale.
Preparate la crema. Montate la panna con lo zucchero.
Con una forchetta lavorate il mascarpone. Aggiungete la panna montata, il cacao, settacciato, e mescolate fino a prendere una crema liscia. Cosnervatela nel frigo, fino al momento di farcire la torta.
Disponete un disco di pan di Spagna su un vassoio da portata. Ponete la crema in un sac-a-poche e disribuitela sul biscotto in maniera omogenea. Coprite con il secondo disco di pan di Spagna. 
Prima di sevire spolverizzate con zucchero a velo, preferibimente bucaneve.
Si conserva nel frigo per un paio di giorni.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.