Η ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ PELLEGRINO ARTUSI

Από το εγχειρίδιο του Atrusi είναι και η συνταγή που θα δοκιμάσουμε σήμερα, καταχωρημένη με τον αριθμό 444 ως "πατατοσαλάτα". Είναι μία απλούστατη συνταγή, που η ιδιαιτερότητα της είναι ότι οι βρασμένες πατάτες συνοδεύονται από μία πολύ νόστιμη σάλτσα φτιαγμένη με διάφορα τουρσιά (οι ιταλοί προτιμούν τα ξιδάτα τουρσιά από τα αλμυρά, δες και εδώ), αντζούγιες, σέλινο και βασιλικό. Τρώγεται κατά προτίμηση κρύα και συνοδεύει υπέροχα ψητά κρέατα ή ένα απλό βραστό.
Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά : 500 gr πατάτες.
γιά την σως : 4 αντζούγιες,
30 gr κάππαρη τουρσί,
2 πιπεριές τουρσί,
3 αγγουράκια τουρσί,
4 κρεμμυδάκια τουρσί,
1 κομμάτι (περίπου 20 εκ.) κοτσάνι σέλερυ,
μερικά φύλλα βασιλικού,
ρίγανη,
2 αυγά βρασμένα,
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
2 κ.σ. ξύδι,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Βράστε τις πατάτες, ξεφλουδίστε τες και κόψτε σε σε κύβους ή φέτες.
Ξαλμυρίστε και καθαρίστε τις αντζούγιες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμα φιλέτα στο λάδι).
Ψιλοκόψτε όλα τα υλικά της σως. Για ευκολία μπορείτε να τα βάλετε και στο μούλτι.
Προσθέστε λίγο ξύδι, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι και τέλος ελαιόλαδο μέχρι η σως να γίνει ρευστή.
Γαρνίρετε τις βρασμένες πατάτες με την σως.
Σερβίρετε την πατατοσαλάτα κατά προτίμηση κρύα. Οταν σταθεί γίνεται ακόμη πιό νόστιμη!
Διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
INSALATA DI PATATE DI PELLEGRINO ARTUSI
Nel famoso manuale di cucina di Pellegrino Artusi, La scienza in cucina e l'arte di mangiar bene, al numero 444 troverete una ricetta di insalata di patate. Ricettina semplice che la rende molto interessante la salsina stuzzicante preparata con una trittura di sottaceti e uova sode, stemperata in olio di oliva.
Ecco come Artusi descrive la sua ricetta :
444. Insalata di patate.
Prendete: Capperi sotto aceto, grammi 30, peperoni sotto aceto, N 2, cetriolini sotto aceto, N 3, cipolline sotto aceto, N 4, acciughe salate e pulite, N 4, una costola di sedano lunga un palmo, un pizzico di basilico. E tutte queste cose insieme tritatele minutissime e mettetele in una scodella. Prendete due uova sode, tritatele egualmente, poi stiacciatele con la lama di un coltello ed unitele al detto battuto.
Conditelo con olio a buona misura, poco aceto, sale e pepe, e, mescolato ben bene, servitevi di questa poltiglia, divenuta quasi liquida, per condir le patate, alle quali potete aggiungere, se vi piace, l’odore del regamo.
Questa dose può bastare per sei o sette persone ed è un piatto che può conservarsi anche per diversi giorni.”
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 500 gr patate.
per la salsa : 4 acciughe sottosale,
30 gr capperi sottaceto,
2 peperoni sottaceto,
3 cetriolini sottaceto,
4 cipolline sottaceto,
1 cosotola di sedano (lunga 20 cm ca.),
qualche foglia di basilico,
origano,
2 uova bollite sode,
4-5 cucchiai olio extravergine di oliva,
2 cucchiai aceto,
pepe nero macinato al momento,
sale qb.
Preparazione :
Fate lessare le patate con la buccia. Sbucciate e tagliate a cubetti o fettine.
Dissalate e disliscate le acciughe.
Trittate finemente tutti gli ingredienti per la salsa. Potete anche sminuzzare il tutto nel triatutto. Aggiungete aceto, pepe nero macinato, qualhe pizzico di sale ed infine tanto olio di oliva, fino a prendere una salsa piuttosto fluida.
Versate la salsa sulle patate.
Servite l' insalata di patate preferibilmente fredda. Se la lasciate riposare per un paio d' ore, viene più saporita.
Si conserva nel frigo per 3-4 giorni.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.