0

ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΣΑΤΙΑ // CROSTATA DI MELE ALL' ALSAZIANA


ΤΑΡΤΑ ΜΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΣΑΤΙΑ

Η tarte aux pommes alsacienne, είναι ένα κλασσικό γλυκάκι στην περιοχή της Αλσατίας, με πολύ μήλο, και υπέροχη κρεμώδη γέμιση!
Απλή, "χωριάτικη" συνταγούλα με λίγα υλικά, που ετοιμάζεται αμέσως! Η βάση της είναι μία απλή τριφτή ζύμη, ενώ η γέμιση αποτελείται από μήλα και μία επίσης απλή κρεμούλα, που ονομάζεται κρέμ ρουαγιάλ.
Η κρέμ ρουαγιάλ (crème royale), είναι μία βασική κρέμα, που χρησιμοποιείται συνήθως σε αλμυρά παρασκευάσματα, όπως τάρτες και ο γκρατέν. Τα βασικά συστατικά της είναι το γάλα, η κρέμα γάλακτος και τα αυγά; στις αλμυρές συνταγές προστίθενται και τυριά, ενώ στις γλυκειές ζάχαρη. Μία μικρή παρατήρηση, ώστε η κρέμα να γίνει βελούδινη : τα αυγά πρέπει να αναμειχθούν καλά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος; δεν είναι απαραίτητο να χτυπηθούν, γιατί δεν μας ενδοαφέρει να ενσωματωθεί αέρας.
Γιά την βάση της τάρτας, επέλεξα κι εγώ την συνταγή με το κρασί, όπως είδα σε ιταλικά blog που παρακολουθώ και εμπιστεύομαι. Αυτή είναι μία παραλλαγή χωρίς αυγά, που δίνει μία πάστα φρόλλα λίγο πιό συμπαγή και πιό ουδέτερη σε γεύση.

Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
γιά την pasta frolla : 250 gr αλεύρι γοχ.,
                                       125 gr βούτυρο,
                                       75 gr ζάχαρη κρυσταλλική,                              
                                       1 πρέζα αλάτι,
                                       60 gr κρασί λευκό ξηρό.
γιά την κρέμα ρουαγιάλ : 80 gr ζάχαρη άχνη,
                                                1/2 λουβί βανίλιας,
                                                1 αυγό,
                                                1 κρόκο,                                      
                                                150 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.
γιά τη γέμιση : 3 μήλα,
                            χυμό λεμονιού.
γιά το γλασσάρισμα : 3 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την ζύμη για την βάση της τάρτας. Κόψτε το βούτυρο σε κομματάκια και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου γιά μισή ωρίτσα. Προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι και το αλεύρι και αναμείξτε, να γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέστε σταδιακά και το κρασί, μέχρι να πάρετε μία σφιχτή ζύμη. Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο γιά μισή ωρίτσα.
Στο εν τω μεταξύ, κόψτε τα μήλα στη μέση, αφαιρέστε την φλούδα και τους σπόρους και χαράξτε τα σε λεπτές φέτες. Ραντίστε τα με λίγο χυμό λεμονιού, γιά να μην μαυρίσουν.
Ετοιμάστε την κρέμ ρουαγιάλ. Αναμείξτε τα σποράκια της βανίλιας με την ζάχαρη, προσθέστε τα αυγά και αναμείξτε καλά. Προσθέστε τέλος και την κρέμα γάλακτος.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα, μία ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ.
Βγάλτε την φρόλα (ζύμη) από το ψυγείο, ανοίξτε την σε φύλλο και στρώστε το στην ταρτιέρα. Τοποθετήστε μέσα τα μήλα συμμετρικά και προσθέστε την κρέμ ρουαγιάλ.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, γιά 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία. Μην την ψήσετε περισσότερο, γιατί θα στεγνώσει τελείως η κρέμα.
Αραιώστε την μαρμελάδα με 2 κ.σ. νερό. Μόλις βγάλετε την τάρτα από τον φούρνο, και όσο είναι ακόμη καυτή, γλασσάρετε με την αραιωμένη μαρμελάδα.
Σερβίρετε την τάρτα μήλων από την Αλσατία χλιαρή. Μπορείτε να συνοδέψετε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.




CROSTATA DI MELE ALL' ALSAZIANA

La crostata di mele all' alsaziana (tarte aux pommes alsacienne, in francese) è un dolcetto classico con tanto di mele affondate in una delizios cremina.
Ricettina rustica e semplicissima, viene composta da una base frolla semplice, certo mele a fettine e una cremina, chiamata crème royale.
La crema o salsa royale, di solito viene utilizzata in preparazioni salate, come crostate e piatti gratinati. I suoi ingredienti sono latte, panna e uova, mescolati semplicemente, mentre la crema va cotta al forno. Nelle ricette salate di solito vengono aggiunti formaggi, mentre a quelle dolci, zucchero. Una piccola nota : per ottenere una crema veluttata, uova e latte devono essere mescolati bene, senza frullarli, siccome non ci interessa di incorporare dell' aria al composto.
Dopo suggerimenti da altri blogger italiani, dei quali mi fido, per la frolla ho scelto quella al vino, mai provata prima.

Dosi : per  8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per la frolla al vino : 250 gr farina 00,
                                      125 gr burro,
                                      75 gr zucchero semolato,                        
                                      1 pizzico di sale,
                                      60gr vino bianco secco.
per la crema royale : 80 gr zucchero a velo,
                                         1/2 bacca di vaniglia,
                                         1 uovo,
                                         1 tuorlo,                            
                                         150 gr panna a 35% grassi.
per farcire : 3 mele,
                        succo di limone.
per la glassa : 3 cucchiai confettura di albicocche.
Preparazione :
Preparate la pasta frolla al vino. Tagliate il burro a pezzettini e lasciate a temperatura ambiente per mezz' oretta. Mettete nella bacinella della planetaria, aggiungete lo zucchero, il sale e la farina e lavorate con la foglia, fino a prendere un composto sbrisoloso. Aggiungete il vino gradatamente, fino a prendere un' impasto piuttosto sodo. Coprite con pellicola transparente e ponete nel frigo per mezz' oretta.
Nel frattempo preparate le mele. Tagliate a metà, sbucciate, eliminate torsolo e semi e incidete a fettine. Irrorate con succo di limone.
Preparate la crema royale. Mescolate i semini di vaniglia con lo zucchero, aggiungete le uova e mescolate bene con le fruste. Alla fine aggiungete anche la panna.
Spenellate con il composto antiaderente uno stampo per crostate da 26 cm.
Estraette la frolla al vino dal frigo, tirate la sfoglia e rivestite lo stampo. Disponete le mele e versate la crema royale.
Infornate in forno caldo a 200°C e cuocete a modaltà statico per 40 minuti ca., fino a dorare. Non cuocere ulterioremente, altrimenti la crema verrà asciutta.
Stemperate la confettura di albicocche in 2 cucchiai di acqua. Appena sfornata la crostata, spenelle la superficie con la glassa.
Servite la torta di mele all' alsaziana preferibilmente tiepida. Potete accompagnare con una palla di gelato alla panna.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.