ΦΩΛΙΕΣ ΚΙΜΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
Αυτές οι φωλιές κιμά με λιωμένο τυρί και πατάτες, είναι μία συνταγή που αυτήν την στιγμή κάνει θραύση στις ιταλόφωνες ομάδες μαγειρικής του FB! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία πολύ έξυπνη παραλλαγή του κλασσικού "μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο", και είναι μία τέλεια ιδέα γιά το γιορτινό τραπέζι ή μπουφέ!
Μου άρεσε ως ιδέα αλλά και ως συνδυασμός γεύσεων και φρόντισα να δημοσιεύω αμέσως την συνταγή, γιά να προλάβω τον προγραμματισμό των γιορτινών σας τραπεζιών!
Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
γιά τα μπιφτέκια : 500 gr κιμα μοσχαρίσιο περασμένο 2 φορές,
150 gr ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί,
κρασί λευκό ξηρό,
50 gr παρμεζάνα,
1/2 κρεμμύδι,
2 ασπράδια αυγών,
κύμινο,
πιπέρι μαύρο,
αλάτι.
επίσης : 2 πατάτες μέτριου μεγέθους,
αλάτι,
pul biber ή μπούκοβο,
ελαιόλαδο,
100 gr κασέρι.
Προετοιμασία :
Μουλιάστε το ψωμί με λίγο κρασί (περίπου 1 φλυτζανάκι του καφέ).
Αναμείξτε όλα τα υλικά, ετοιμάστε το μίγμα γιά τα μπιφτέκια και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα στο ψυγείο.
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κυβάκια. Ζεματίστε τες σε αλατισμένο νερό που βράζει γιά 2-3 λεπτά (μην τις αφήσετε παραπάνω γιατί θα λιώσουν).
Κόψτε το τυρί σε μικρά κομματάκια. Εκτός απο κασέρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο είδος τυριού που λιώνει (μοτσαρέλα, γκούντα, ένταμ)
Πλάστε τα μπιφτέκια μεγαλούτσικα (βγαίνουν 8 κομμάτια) και πιέστε το κέντρο τους να σχηματιστεί μια λακκουβίτσα, ώστε να μοιάζουν με φωλίτσα. Βάλτε μέσα 2 κ.σ. από το τυρί και από επάνω τις πατάτες, να σχηματιστεί ένα βουναλάκι. Πασπαλίστε με αλάτι και καυτερό πιπέρι (προαιρετικό αλλά του ταιρίαζει!).
Τοποθετήστε τα μπιφτέκια μέσα σε ένα ταψάκι λαδωμένο και περιχύστε με λίγο λαδάκι.
Ψήστε σε ζεστό φούρνο, στους 190°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Σερβίρετε τα ζεστά.
CESTINI DI CARNE CON PATATE E FORMAGGIO FONDENTE
Polpette con patate al forno, presentate in modo veramente spettacolare! Una buona idea per il buffet festivo, che certo farà stupire gli ospiti!
La ricetta è stata tratta da un video di Al.ta.Cucina, e in questi giorni è diventata molto popolare nei gruppi di ricette del FB. L' ho preparata con certe modifiche agli ingredienti.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per le polpette : 500 gr carne di manzo macinata,
150 gr mollica di pane raffermo,
vino bianco secco,
50 gr parmigiano reggiano,
1/2 cipolla,
2 albumi,
cumino macinato,
pepe nero,
sale.
per la cottura : 2 patate di media grandezza,
sale,
peperoncino piccante tritato,
olio extravergine di oliva,
100 gr formaggio fondente (fontina, mozzarella, provola, scamorza).
Preparazione :
Sbricciolate la mollica del pane e bagnate con il vino (1 tazzina da caffè ca.).
Mescolate tutti gli ingredienti per le polpette. Lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta.
Sbucciate le patate e tagliate a cubetti. Sbollentatele in acqua salata per un paio di minuti (non di più perchè saranno disfatte).
Formate le polpette, premete nel centro e datele la forma di un cestino. Inserite nella loro conca il formaggio, tagliato a pezzettini e le patate.
Ungete d' olio una pirofila e disponete i cestini di carne macinata. Cospargete di sale e peperoncino tritato a piacere e versate un filo d' olio.
Infornate in forno già caldo a 190°C, modalità statico e cuocete per 40 minuti ca., fino a dorare.
Serviteli caldi.
Ωραίο και διαφορετικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές σε σένα και τους αγαπημένους σου!