ΚΙΤΡΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε μιλήσει γιά τα καντίτι κίτρου. Επειδή η ποσότητα των κίτρων που είχα ηταν αρκετή, αν τα έφτιαχνα όλα ζαχαρωμένα ήταν πάρα πολλά για να καταναλωθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα; έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω και λίγο γλυκό του κουταλιού.
Υπέροχο και αυτό, θα το κατέτασσα μετά το περγαμόντο και το κουμ κουάτ, που είναι τα διαχρονικά αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού!
Και στο κίτρο γλυκό, όπως και στα καντίτι, άφησα ανέπαφη την φλούδα του φρούτου, και ακολούθησα την ίδια διαδικασία ξεπικρίσματος.
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 500 gr φλούδες από κίτρο,
τον χυμό από 1/2 κίτρο,
750 gr ζάχαρη,
500 gr νερό.
Προετοιμασία :
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία γιά το ξεπίκρισμα, όπως και στα καντίτι.
Πλύντε καλά τα κίτρα και σκουπίστε τα. Αφαιρέστε την φλούδα του κίτρου, κρατώντας και όλο το λευκό μέρος. Χρησιμοποίησα επίσης πάλι τον χυμό του κίτρου στο σιρόπι, αντί για λεμόνι.
Κόψτε την φλούδα του κίτρου σε μπαστουνάκια περίπου 1 εκ. Βάλτε τα μέσα σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα, γεμίστε με νερό μέχρι να τα σκεπάσει, τοποθετήστε από επάνω ένα πιάτο, ώστε να μείνουν βυθισμένα και αφήστε τα να μουλιάσουν 2-3 ώρες.
Στραγγίστε τις φλούδες του κίτρου, γεμίστε και πάλι την κατσαρόλα με νερό από την βρύση και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να βράσουν ένα δεκάλεπτο. Στραγγίστε και επαναλάβατε ακόμη δύο φορές. Στραγγίστε πολύ καλάτις φλούδες, ζυγίστε τες και κρατήστε τες στην άκρη.
Βάλτε μέσα στην κατσαρόλα την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό από το κίτρο. Βράστε το σιρόπι 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Προσθέστε τις φλούδες από τα κίτρα και αφήστε να βράσει 10 λεπτά. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε την να κρυώσει. Μεταγγίστε το περιεχόμενο σε ένα γυάλινο σκεύος, σκεπάστε το και αφήστε το να σταθεί γιά όλη τη νύχτα.
Την επόμενη ημέρα, μεταγγίστε το γλυκό και πάλι στην κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Αφήστε να βράσει 10 λεπτά και σβύστε την φωτιά. Αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα. Ξανανάψτε την φωτιά και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι του (αν έχετε θερμόμετρο 103-104°C).
Οσο είναι ακόμη καυτό γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δείτε εδώ πως γίνεται). Βιδώστε τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα, ώστε να επιτύχετε την κονσερβοποίηση.
Τα γλυκά κουταλιού από εσπεριδοειδή διατηρούνται πολύ καλά για πολλούς μήνες.
SCORZE DI CEDRO, DOLCE SOTTO SCIROPPO
Come avevo raccontato al post precedente, sono stata fortunata abbastanza a trovare dei cedri bio buonissimi. Siccome erano tanti per perparare solo i canditi, ho pensato di assagiarli anche come dolce sotto sciroppo.
La procedura è simile abbastanza a quella della preparazione dei canditi. Il dolce è venuto profumatissimo e buonissimo, e ha giustificato in pieno la sua fama!
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 500 gr scorze di cedro,
il succo di 1/2 cedro,
750 gr di zucchero,
500 gr acqua.
Procedimento :
Lavate i cedri ed asciugate bene. Asportate la scorza con tutta la parte bianca. Scartate le parti ammaccate o con diffetti. La polpa l' ho tenuta da parte, perhè ho utilizzato anche il succo.
Tagliate la scorza a striscioline da 1 cm ca. Ponete entro una pentola, aggiungete acqua fino a coprirle e ponete sopra un piatto rovesciato, per tenerle affogate. Lasciate in ammollo per un paio d' ore.
Scolate, aggiungete acqua dal rubinetto e portate ad ebbolizione. Lasciate cuocere per una decina di minuti. Scolate e ripetete per due volte. Scolate la scorzette molto bene, pesate e tenete da parte.
Pesate lo zucchero a pari peso delle scorze e acqua a metà peso e pontete nella casseruola; aggiungete anche il succo di mezzo cedro. Portate ad ebbolizione per 5 minuti, fino che lo zucchero si sciolga completamente. Aggiungete le scorze e lasciate cuocere una decina di minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Trasferite in una ciotola di vetro, coprite e lasciate riposare per tutta la notte.
Il giorno dopo trasferite nella pentola e portate ad ebbolizione. Lasciate cuocere per 10 minuti e ritirate dal fuoco. Lasciate riposare mezz' oretta. Riportate sul fuoco e lasciate cuocere fino che lo sciroppo si rapprenda (103-104°C o fate la prova piattino).
Riempite subito i barattoli, precedentemente igienizzati, con il dolce ancora scottente. Chiudete i coprechi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conservano per parecchi mesi in luogo fresco e buio.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.