ΠΟΛΥΣΠΟΡΑ ΚΡΙΚΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Τραγανά, πολύσπορα κρικάκια, φτιαγμένα με φυσικό προζύμι. Γιά το πρωινό, αλλά και γιά όλες τις ώρες, ως σνακ και μαζί με το ποτό! Εγώ τα έφτιαξα τραγανά, μπορείτε όμως να τα ψήσετε λιγότερο και να γίνουν πιό μαλακά.
Δόση : γιά περίπου 80 κρικάκια
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
γιά την προ-ζύμη : 100 gr φυσικό προζύμι,
100 gr χλιαρό νερό,
50 gr αλεύρι δυνατό.
γιά την ζύμη : 100 gr αλεύρι σίκαλης,
100 gr καλαμποκάλευρο,
250 gr αλεύρι γοχ.,
150 gr νερό,
25 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
10 gr ζάχαρη,
8 gr αλάτι θαλασσινό.
γιά το ψήσιμο : 200 gr διάφορους σπόρους (βρώμη, κινόα, σουσάμι, λιναρόσπορο, κλοκυθόσπορο),
30 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την προ-ζύμη, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά, μέχρι να πάρετε έναν χυλό. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) γιά 2 ώρες.
Αναμείξτε τα υπόλοιπα αλεύρια μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέστε την προ-ζύμη, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ξεκινήστε να δουλεύετε την ζύμη με το εξάρτημα γάντζος και προσθέστε το νερό σταδιακά, μέχρι να πάρετε μία ζύμη μαλακή, που δεν κολλάει στα χέρια. Τελευταίο προσθέστε και το αλάτι. Αν η ζύμη βγεί σφιχτή, προσθέστε ελάχιστο νεράκι ακόμη. Σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την να ξεκουραστεί 6 ώρες, σε χλιαρό μέρος.
Πλάστε από την ζύμη λεπτά κορδόνια και με αυτά φτιάξτε κρικάκια. Αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο. Βάλτε σε ένα μπωλ τους σπόρους και βουτήξτε μέσα τα κρικάκια. Τοποθετήστε τα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στον αέρα, γιά 30 λεπτά αν τα θέλετε τραγανά, 20 λεπτά αν τα θέλετε πιό μαλακά.
Διατηρούνται γιά πολλές ημέρες.
CROCCANTI ANELLINI MULTICEREALI CON LIEVITO MADRE
Anellini multicereali, preparati con il lievito madre. Ottimi come spuntini, ma anche con l' aperitivo.
Io li preferisco croccanti, potete cuocerli meno e farli più soffici.
Dosi : per 80 anellini ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti
per il lievitino : 100 gr di lievito madre,
100 gr acqua tiepida,
50 farina di forza.
per l' impasto : 100 gr farina di segale,
100 gr farina di mais fioretto,
250 farina 00,
150 gr acqua,
25 gr olio extravergine di oliva,
10 gr zucchero,
8 gr sale marino.
per la finitura : 200 gr semi vari (avena, quinoa, sesamo, lino, zucca),
30 ml olio extravergine di oliva.
Preparazione :
Per preparare il lievitino mescolate tutti gli ingredienti. Coprite a campana e lasciate riposare a temperatura ambiente (20°C) per un paio d' ore.
Mescolate le farine entro la bacinella della planetaria. Aggiungete il lievitino, lo zucchero e l' olio. Cominciate ad impastare e aggiungete l' acqua gradatamente, fino a prendere un impasto liscio e non appiccicoso. Aggiungete il sale per ultimo. Corpite a campana e lasciate riposare in luogo tiepido, per 6 ore.
Formate dei cordoncini piuttosto sottili, tagliate a pezzi e formate degli anellini. Spenellate con l'olio e passate dal mix dei semi. Posizionate su una leccarda foderata con carta forno.
Infornate in forno preriscaldato a 170°C, modalità ventilato. Lasciate cuocere per 20 minuti, se li volete soffici, 30, se li volete croccanti.
Si conservano per parecchi giorni.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.