Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΕΪΚ ΜΑΡΜΠΡΕ'
Μαρμπρέ (marbré) είναι μία γαλλική λέξη που σημαίνει "σαν μάρμαρο" (στα ιταλικά η ανάλογη λέξη είναι marmorizzato). Οταν μιλάμε γιά κέϊκ μαρμπρέ, εννοούμε ένα δίχρωμο κέϊκ, όπου το ένα χρώμα, συνήθως το πιό σκούρο, δημιουργεί "νερά" μέσα στο άλλο, όπως αυτά του μαρμάρου.
Το μαρμπρέ είναι ίσως από τα πιό κλασσικά κέϊκ. Πολλές οι παραλλαγές του και κατά καιρούς έχω δοκιμάσει διάφορες, χωρίς όμως να ξεχωρίσω κάποια. Μέχρι που βρήκα την συνταγή γιά το πιό μπανάλ plum cake βανίλια - κακάο του Luca Montersino από το βιβλίο του Croissant e Biscotti. Δεν έχω λόγια γι' αυτήν την τέλεια συνταγή! Ισορροπημένη, πετυχαίνει πάντα, όσες φορές και να την έχω κάνει, και, πιστέψτε με, την έχω κάνει πολλές φορές, αφού είναι πανεύκολη και δεν περιέχει περίεργα υλικά. Το κέϊκ ψήνεται τέλεια και λιώνει στο στόμα, ενώ διατηρείται μαλακό, χωρίς να ξεραίνεται και να μπαγιατιάζει, γιά τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Οπως έχω εξηγήσει και σε άλλες αναρτήσεις, οι ιταλοί όταν λένε πλαμ-κέϊκ, εννοούν ένα κλασσικό κέϊκ ψημένο σε μακρόστενη φόρμα. Εγώ το δικό μου κέϊκ το έψησα σε στρογγυλή φόρμα και έκανα δύο μικρές αλλαγές στην συνταγή του maestro, κατ΄αρχήν χρησιμοποίησα cake flour και δεύτερον αντί γιά εσάνς πορτοκαλιού έβαλα ξύσμα. Ακολουθήστε απλά τις οδηγίες όπως τις δίνει και ο maestro, παίρνοντας υπ' όψιν και όσα είπαμε στην χθεσινή ανάρτηση γιά την σωστή ανάμειξη των υλικών.
Δόση : γιά 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 225 gr βούτυρο μαλακό,
225 gr ζάχαρη άχνη,
220 gr αυγά (περίπου 4),
250 gr cake flour,
5 gr baking powder,
25 gr ρούμι,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
γιά το σοκολατένιο μίγμα : 15 gr κακάο άγλυκο,
5 gr γάλα,
ξύσμα απο 1 μικρό, ακέρωτο προτοκάλι.
Προετοιμασία :
Γιά την παρασκευή του κέϊκ θα εφαρμόσουμε την creaming method, για την οποία μιλήσαμε αναλυτικά εδώ.
Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει. Προσθέστε σταδιακά τα αυγά. Προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το baking, εναλλάξ με το ρούμι και το εκχύλισμα της βανίλιας.
Γιά να φτιάξετε το σοκολατένιο μίγμα, ζυγίστε 250 gr από το αρχικό μίγμα. Προσθέστε το κακάο (κοσκινισμένο) το γάλα και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αναμείξτε.
Περάστε με το αντικολλητικό μίγμα μία στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 20 εκ. Ρίξτε πρώτα 4-5 κουταλιές από το ανοιχτόχρωμο μίγμα, έπειτα 3-4 από το σκούρο και συνεχίστε εναλλάξ. Χτυπήστε λίγο την φόρμα στον πάγκο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, για 6-7 λεπτά. Κατεβάστε έπειτα την θερμοκρασία στους 160°C και συνεχίστε το ψήσιμο γιά περίπου 40 λεπτά ακόμη. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Ξεφορμάρετε το κέϊκ αφού κρυώσει. Πριν σεβρίρετε πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
LA MIGLIORE RICETTA PER TORTA MARMORIZZATA
La migliore ricetta per torta marmorizzata, non poteva essere altra che quella di Luca Montersino! Orignariamente ricetta per plum cake bicolore, come si presenta nel duo libro Croissant e biscotti, l' ho messa entro un stampo rotondo e l' ho trasformata in torta rotonda marmorizzata. Semplicemente la migliore ricetta che io abbia mai assaggiato, non so quante volte l' ho preparata finora, siccome non ci stanchiamo mai di goderla alla prima colazione o come merendina pomeridiana col caffè o con il tè!
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 225 gr burro a temperatura ambiente,
225 gr zucchero a velo,
220 gr uova (4 ca.),
250 gr cake flour,
5 gr baking powder (lievito chimico),
25 gr rum,
1 κ.γ. estratto naturale di vaniglia.
per la parte al cacao : 15 gr cacao amaro in polvere,
5 gr latte,
la scorza grattugiata da 1 arancia piccola non trattata.
Preparazione :
Per la preparazione della torta seguiremmo il creaming method, che abbiamo analizzato al post precedente (vedi qui).
Sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una crema gonfia. Aggiungete le uova gradatamente. Aggiungete la farina, settacciata insieme al lievito, altrenandola con il rum e l' estratto di vaniglia.
Per preparare la parte al cacao, pesate 250 gr dal composto, aggiungete il cacao, (settacciato), il latte e la zeste d' arancia e mescolate.
Spenellate con il preparato antiaderente un stampo a ciambella di 20 cm di diametro. Ponete 4-5 cucchiai dal composto chiaro e poi 3-4 cucchiaiate dal composto cioccolatoso e ripetete fino all' esaurimento degli ingredienti. Sbattete lo stampo sul piano del lavoro.
Infornate in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico, per 6-7 minuti. Abbassate poi la temperatura a 160°C e cuocete per ca. 40 minuti ancora, fino a dorare. Fate la prova stecchino.
Sformate quando sarà raffreddato. Cospargete di zucchero a velo prima di servire.
Βάζω "υποψηφιότητα" για ένα φλιτζάνι μυρωδάτο καφέ παρέα με το όμορφο κέικ σου Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν με βγάλει ο χρόνος αύριο, θα σκαρώσω ένα κεκάκι αλλιώς το Σαββατοκύριακο, καθώς μου πέσανε πολλά μαζεμένα τις τελευταίες ημέρες...