2

ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ // SETTEMBRINI


ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
(SETTEMBRINI)

Τα settembrini (σετεμπρίνι) ήταν ένα από τα πολλά υπέροχα μπισκοτάκια που κάποτε έβγαζε η Barilla Mulino Bianco και που σήμερα δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί, όπως και τα palicao, γιατί το μάρκετινγκ τα θεώρησε μη επιτυχημένα. Ισως να τα θυμάστε κιόλας, καθώς κυκλοφορούσαν ευρέως και στην χώρα μας. Το όνομα τους σημαίνει "μπισκότα του Σεπτέμβρη" και σίγουρα το όφειλαν στο γεγονός ότι περιείχαν μαρμελάδα σύκο, μία μικρή ανάμνηση του καλοκαιριού στις αρχές του φθινοπώρου. Φαίνεται όμως ότι η μαρμελάδα σύκο άφηνε πολλούς ασυγκίνητους και έτσι κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν από την αγορά.
Η συνταγή γιά τα settembrini έπεσε στα χέρια μου πρίν λίγο καιρό, μέσα από την σελίδα της Barilla στο FB, και επειδή κάποτε τα αγόραζα κι εγώ, μπήκα αμέσως στον περιασμό να την δοκιμάσω. Εκανα κάποιες πολύ μικρές αλλαγές στην συνταγή και βέβαια δεν χρησιμοποίησα μαργαρίνη (δεν χρησιμοποιώ ποτέ την βιομηχανοποιημένη μαργαρίνη!), αλλά βούτυρο. Πολύ νόστιμα και με την δικιά μου σπιτική μαρμελάδα σύκο, πραγματικά τέλεια!

Δόση : 50 μπισκότα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 220 gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
                 190 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                 150 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                 1 αυγό,
                 500 gr αλεύρι γοχ.,
                 16 gr baking powder,
                 1 πρέζα αλάτι,
                 50 gr μπισκοτάκια αμαρέτι.
γιά την γέμιση : 350 gr μαρμελάδα σύκο (με βανίλια).
Προετοιμασία :
Χτυπήστε το βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου, με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) και το αυγό και αναμείξτε. Προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το baking, το αλάτι και τα μπισκοτάκια αμαρέτι τριμμένα. Αναμείξτε τα υλικά, χωρίς να δουλέψετε πολύ το μίγμα.
Τυλίξτε την ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ωρίτσα.
Ανοίξτε την ζύμη σε ένα φύλλο πάχους 0,5 εκ. Κόψτε το σε παραλληλόγραμα με διαστάσεις 5x6 εκ. Τοποθετήστε 1 κοφτή κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα σύκο στο κέντρο του κάθε παραλληλόγραμου, σε όλο το μήκος του, τυλίξτε το σε ρολό, πλατύνετε το με τα χέρια σας, προσέχοντας το σημείο που ενώνεται η ζύμη να είναι από κάτω, και πιέστε τις άκρες να συγκρατηθεί η μαρμελάδα μέσα στο μπισκότο.
Τοποθετήστε τα μπισκότα μέσα σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Βάλτε τα για μισή ωρίτσα στο ψυγείο.
Ψήστε τα μπισκότα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες, μέσα σε μεταλλικό κουτί για μπισκότα.      




SETTEMBRINI

Settembrini, i biscotti della Barilla Mulino Bianco farciti alla confettura di fichi, spariti pure dai scaffali, seguendo la triste sorte dei Palicao!
Intanto ho trovato la ricetta per i settembrini nella pagina della Barilla a FB, e la tentazione di provarli era invincibile! Ho fatto qualche piccola modifica, sostituendo la margarina al burro (io la margarina industriale non la metto nella mia cucina!) e lo zucchero vanigliato con l' estratto di vaniglia. Avendo a disposizione un' ottima confettura di fichi, preparata recentemente con i fichi del mio giardino, i miei settembrini sono venuti meravigliosi!

Dosi : 50 biscotti ca.
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 220 gr burro in pommata,
                              190 gr zucchero semolato,
                              1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
                              150 gr latte fresco intero,
                              1 uovo,
                              500 gr farina 00,
                              16 gr lievito chimico per dolci,
                              1 pizzico di sale,
                              50 gr amaretti in granella.
per la farcia : 350 gr confettura di fichi .
Preparazione :
Sbattete il burro a pomata con lo zucchero, fino a prendere una crema chiara.
Aggiungete l' estratto di vaniglia, il latte (a temperatura ambiente) e l' uovo e mescolate. Aggiungete la farina settacciata con il lievito, il sale e gli amaretti sbricciolati. Mescolate senza lavorare troppo l' impasto.
Avvolgete l' impasto in pellicola transparente, posizionate nel frigo e lasciate riposare per un' oretta.
Con il mattarello stendete l' impasto in una sfoglia di ca. 5 mm. Ritagliate dei rettangoli di 5x6 cm. Disponete 1 cucchiaino scarso di confettura di fichi nel centro di ogni rettangolo e per tutta la sua lunghezza, arrotolate, appiatite e saldate i bordi.
Disponete su teglie (ne occorrono due) foderate con carta forno. Ponete nel frigo per mezz' oretta.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 20 minuti ca., fino a dorare.
Si conservano per parecchi giorni, chiusi una scatola di latta, per biscotti.



2 σχόλια:

  1. υπεροχααααααααααααα!ευχαριστουμε!πολυ!πολυ!!!καλο φθινοπωρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά και σ' εμένα άρεσαν πολύ αυτά τα μπισκότα Μαρίνα μου. Νομίζω πως και η εταιρία Lu, είχε τα ίδια (δεν ξέρω καν αν υπάρχουν κι' αυτά).
    Ωραιότατα φαίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.