ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΑΛΑ ΣΚΑΠΈΤΣΕ
Οι μελιτζάνες αλά σκαπέτσε (melanzane alla scapece), είναι ένα πολύ δημοφιλές συνοδευτικό με καταγωγή από τον Ιταλικό Νότο. Η συνταγή είναι πολύ διαδεδομένη στην Καλαβρία και στην Καμπανία.
Η ονομασία scapece προέρχεται από την ισπανική λέξη escabeche, (καθόλου τυχαίο γεγονός, αφού οι ισπανοί παρέμειναν πολλά χρόνια ως κατακτητές στην Νότια Ιταλία) και υποδηλώνει έναν συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος : πρώτα τηγάνισμα και έπειτα προσθήκη ξυδιού και μυρωδικών. Η λέξη έχει περσική καταγωγή (al-sikbaj κρέας μαγειρεμένο σε γλυκόξινη μαρινάτα) και έφτασε στην Ισπανία με τους άραβες κατακτητές. Αν αυτή η συνταγή σας θύμισε τις σαρδέλες ιν σαόρ έχετε δίκιο! Ο βασικός σκοπός της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι να συντηρηθεί το τρόφιμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Escabeche οι ισπανοί, αλλά εξ αιτίας τους και οι λατινοαμερικάνοι, φτιάχνουν συνήθως κρέας (κουνέλι, κοτόπουλο, ψάρι) ενώ οι ιταλοί scapece φτιάχνουν μόνον με λαχανικά : μελιτζάνες ή κολοκυθάκια.
Οι μελιτζάνες αλά σκαπέτσε διατηρούνται πολλές ημέρες. Μπορείτε να τις σερβίρετε ως ορεκτικό μόνες τους (σαλάτα) ή επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι ή ως συνοδευτικό σε πιάτα με κρέας. Εγώ τις έφτιαξα για να συνοδέψω μπριζόλες ψητές στα κάρβουνα. Είναι πολύ νόστιμο μεζεδάκι και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να ετοιμαστεί 2-3 ημέρες πιό μπροστά, μάλιστα όταν σταθεί 24 ώρες γίνονται ακόμη πιό νόστιμο!
Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 4 μελιτζάνες (περίπου 800 gr),
αλάτι θαλασσινό χοντρό,
σπορέλαιο γιά το τηγάνισμα,
1 φλ. του καφέ ξύδι από λευκό κρασί,
2-3 σκελίδες σκόρδο,
1 ματσάκι φρέσκια μέντα ή δυόσμο,
μπούκοβο (προαιρετικό),
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε φέτες, όχι πολύ λεπτές. Μπορείτε να τις κόψετε και σε καρεδάκια. Πασπαλίστε τες με χοντρό αλάτι, βάλτε τες μέσα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τες καμμία ωρίτσα, να στραγγίσουν τα υγρά τους. Ξεπλύντε τες, σταγγίστε τες καλά και ταμπονάρετε τες με απορροφητικό χαρτί, ώστε να φύγει η υγρασία.
Τηγανίστε τες σε άφθονο καυτό σπορέλαιο. Τοποθετήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίσουν το περιττό λάδι.
Οσο είναι ακόμη ζεστές, τοποθετήστε τες μέσα σε ένα τάπερ ή πυρέξ, βάζοντας ανάμεσα τους φετούλες από το σκόρδο και φυλλαράκια μέντας και ραντίζοντας τες με το ξύδι. Την ποσότητα του ξυδιού μπορείτε να την προσαρμόσετε στο γούστο σας. Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μπούκοβο. Τέλος ρίξτε από επάνω και λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τις μελιτζάνες να μαριναριστούν για τουλάχιστον μία ωρίτσα πριν τις σερβίρετε.
Μπορείτε να τις διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.
Είναι όμως πολύ ωραίες ακόμη και κρύες από το ψυγείο, αλλά καλύτερα να τις σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.
MELANZANE ALLA SCAPECE
Le melanzane alla scapece sono un piatto molto amato in Sud Italia e particolarmente in Calabria e Campania.
Il termine scapece viene dalla parola spagnola escabeche, che indica un modo di cuinare preciso : prima l' alimento va fritto e poi si aggiungere dell' aceto e aromi. Però le origini della parola sono persiane, dal al-sikbaj, che si tratta della carne cotta in marinatura agrodolce, la quale passò nella lingua spagnola tramite gli arabi che avevano occupato la penisola Iberica. La preparazione alla scapece rassomiglia tanto al saor veneziano e al carpione piemontese, e l' idea a queste preparazioni è comune : di riuscire a conservare il cibo meglio e a lungo.
Le melanzane alla scapece si conservano per parecchi giorni. Potete servirle come antipasto, come contorno o su crostini.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 4 melanzane lunghe (800 gr ca.),
sale marino grosso,
olio di semi per friggere,
1 tazzina da caffè aceto di vino bianco,
2-3 spicchi d' aglio,
1 mazzetto di menta o mentuccia romana,
peperoncino tritato (facoltativo),
olio extravergine di oliva.
Preparazione :
Spuntate le melanzane e tagliate a fette non troppo sottili, senza eliminare la buccia. Potete tagliarle anche a cubetti. Cospargete con sale grosso, ponete entro un colapasta e lasciate riposare un' oretta, per espellere l' acqua di vegetazione e le eventuali sostanze amare. Sciiacquate, strizzate bene e asciugate con carta assorbente.
Friggete le fete di melanzane in abbondante olio di semi caldo. Ponete su carta assorbente, per colare l' olio in eccesso.
Ancora calde, irroratele con l' aceto e disponete in una terrina o pirofila, alternate con fettine di aglio e foglie di menta. Se vi piacciono i sapori piccanti, potete aggiungere anche del peperoncino tritato. Irrorate con un filo d' olio. Lasciate riposare almeno per un' oretta, per insaporirsi.
Servite le melanzane a scapece a temperatura ambiente.
Potete conservare nel frigo per parecchi giorni. Sono buone anche fredde dal frigo!
è tanto che non le mangio, mi hai messo voglia i farle Marina ! Buon weekend
ΑπάντησηΔιαγραφήConoscevo per averle mangiate sempre al sud le zucchine alla scapece melanzane mai mangiate cosi. Preso nota e buona domenica un bacione ciao Marina.
ΑπάντησηΔιαγραφή