0

ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΦΡΑΟΥΛΑ // SEMIFREDDO ALLO YOGURT GRECO CON CUORE DI FRAGOLA


ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΦΡΑΟΥΛΑ

Πριν από λίγες ημέρες έλαβα ένα πακέτο με της Silikomart, στα πλαίσια της συνεργασίας μας. Το ένα από αυτά ήταν η φόρμα σιλικόνης Armony. Μόλις την είδα, σκέφτηκα ότι με αυτή πρέπει να φτιάξω ένα σεμιφρέντο. Επιστράτευσα λοιπόν όλα όσα έχω μάθει μέχρι σήμερα γιά το σεμιφρέντο, μέσα από τις διάφορες συνταγές που έχω φτιάξει μέχρι τώρα, και σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα : σεμιφρέντο με γιαούρτι και άρωμα λεμονιού, συνδυασμένο με σεμιφρέντο φράουλα, σερβιρισμένο με φρέσκιες φράουλες, που είναι και στην εποχή τους, και κουλί (σως) φράουλας. Με ωραία κρεμώδη και φρουτένια γεύση, πιστεύω ότι είναι τέλεια ιδέα για επιδόρπιο σε ένα τραπέζι, και το δημιούργησα, έχοντας στο νού μου το επικείμενο πασχαλινό τραπέζι. 
Μπορεί να φτιαχτεί 1-2 μέρες πιό μπροστά, αλλά βέβαια την διακόσμηση με τις φρέσκιες φράουλες θα πρέπει να την προσθέσετε την τελευταία στιγμή.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : λίγο πολύπλοκη
Υλικά
γιά την κρέμα ζαχαροπλαστικής : 150 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                                                                  40 gr κρόκους αυγών (από 2 αυγά),
                                                                  40 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                                                  10 gr corn flour,
                                                                  μερικές σταγόνες φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
γιά την σως (κουλί) φράουλα : 200 gr φράουλες,
                                             50 gr ζάχαρη άχνη,
                                             1 κ.σ. χυμό λεμονιού.
γιά την ιταλική μαρέγκα : 150 gr ασπράδια αυγών,
                                                   50 gr δεξτρόζη,
                                                   250 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                                   75 gr νερό.
γιά το σεμιφρέντο γιαούρτι : 120 gr κρέμα ζαχαροπλαστικής,
                                                         150 gr στραγγιστό γιαούρτι πλήρες,
                                                         20 gr πάστα λεμονιού,
                                                         200 gr ιταλική μαρέγκα,
                                                         150 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.
γιά το σεμιφρένρο φράουλα : 50 gr κρέμα ζαχαροπλαστικής,
                                                          100 gr σως φράουλα,
                                                          120 gr ιταλική μαρέγκα,
                                                          100 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
                                                          ελάχιστο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό).
γιά την διακόσμηση : φρέσκιες φράουλες,
                                           σως φράουλας.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ και εδώ. Οπως έχω πεί επανειλημμένα, εγώ προτιμώ την μέθοδο στον μικροκυματικό φούρνο.
Ετοιμάστε την σως (κουλί) φράουλας. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.
Ετοιμάστε την ιταλική μαρέγκα. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ. Την δεξτρόζη, την οποία την προτιμούμε όταν φτιάχνουμε ιταλική μαρέγκα για σεμιφρέντο, γιατί βοηθά να μην παγώνει, μπορείτε να την αντικατατστήσετε με ίση ποσότητα κοινής ζάχαρης.
Οδηγίες για να φτιάξετε την αρωματική πάστα λεμονιού θα βρείτε εδώ
Οι ποσότητες την κρέμας ζαχαροπλαστικής και την ιταλικής μαρέγκας είναι λίγο περισσότερο απο ότι χρειαζόμαστε για την συνταγή.
Ετοιμάστε το σεμιφρέντο γιαούρτι. Αναμείξτε το γιαούρτι με την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την πάστα λεμονιού. Προσθέστε σταδιακά την ιταλική μαρέγκα, αναμιγνύοντας απαλά με μία μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για να μην ξεφουσκώσει το μίγμα. Προσθέστε τέλος και την κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι, και αναμείξτε και πάλι απαλά. Βάλτε το μίγμα σε ένα κορνέ μίας χρήσης και βάλτε το στο ψυγείο.
Ετοιμάστε το σεμιφρέντο φράουλα. Αναμείξτε την σως φράουλας με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέστε σταδιακά την ιταλική μαρέγκα, αναμιγνύοντας απαλά με μία μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, για να μην ξεφουσκώσει το μίγμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, σαν γιαούρτι και αναμείξτε. Αν θέλετε να χρωματίσετε πιό έντονα το σεμιφρέντο φράουλα, προσθέστε ελάχιστο χρώμα ζαχαροπλαστικής, κατά προτίμηση σε τζελ, ώστε να μην αλλάξετε την ισορροπία των υγρών στο μίγμα. Βάλτε το μίγμα σε ένα κορνέ μίας χρήσης και βάλτε το στο ψυγείο.
Γεμίστε την φόρμα Armony με το σεμιφρέντο γιαούρτι. Η εφαρμογή με το κορνέ βοηθάει ώστε να γίνεται η κατανομή το μίγματος ομοιόμορφα και να μην σχηματίζονται κενά αέρος στα τοιχώματα της φόρμας. Πάρτε το κορνέ με το μίγμα για το σεμιφρέντο φράουλας, βουτήξτε το μέσα στο ήδη υπάρχον μίγμα του σεμιφρέντο γιαούρτι, και προχωρόντας περιμετρικά μέσα στην φόρμα, πιέζετε το ανά διαστήματα, ώστε με αυτό τον τρόπο να γεμίσετε το σεμιφρέντο γιαούρτι με το σεμιφρέντο φράουλα.
Σκεπάστε την φόρμα με διάφανη μεμβράνη, για να απομονώσει το σεμιφρέντο από οσμές που τυχόν υπάρχουν στην κατάψυξη, και καταψύξτε το για 4-5 ώρες, ή ακόμη καλύτερα γιά όλη την νύχτα.
Οταν έρθει η ώρα να σερβίρετε το σεμιφρέντο, βγάλτε το από την κατάψυξη και αφήστε το για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο. Ξεφορμάρετε μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Στολίστε με φρέσκιες φράουλες και την σως φράουλας που περίσσεψε.
Το σεμιφρέντο διατηρείται στην κατάψυξη. Πριν το σερβίρετε, αφήνετε το πάντα για ένα μισάωρο στο ψυγείο, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία σερβιρίσματος και να μην είναι πολύ παγωμένο.



SEMIFREDDO ALLO YOGURT GRECO CON CUORE DI FRAGOLA

Qualche giorno fa, ho ricevuto un pacco con prodotti Silikomart, sempre nell' ambito della nostra collaborazione. Tra questi era anche lo stampo Armony, che quando l' ho visto, mi è venuto subito l' idea di preparare un semifreddo.  
Volendo già da qualche giorno sperimentarmi preparando un dessert, che potrebbe essere servito anche come dopo pasto al pranzo festivo di Pasqua, ho creato un semifreddo doppio gusto : scrigno con semifreddo allo yogurt greco al gusto di limone e cuore alla fragola. Per realizzare la ricetta, ho cercato di applicare tutto quanto avevo imparato sul semifreddo finora; quindi non tutto è farina del mio sacco, anche se la ricetta è originale, nel senso che non esiste qualche ricetta simile mai pubblicata
Questo semifreddo può essere preparato con qualche giorno di anricipo, ma certo la finitura alle fragole fresche, deve essere aggiunta solo prima di servire. 

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : elaborata
Ingredienti
per la crema pasticcera : 150 gr latte fresco intero,
                                                  40 gr tuorli (da 2 uova),
                                                  40 gr zucchero semolato,
                                                  10 gr maizena,
                                                  qualche goccia di estratto naturale di vaniglia.
per la coulis di fragole : 200 gr fragole,
                                                50 gr zucchero a velo,
                                                1 cucchiaio succo di limone.
per la meringa italiana : 150 gr albumi (da 5 uova),
                                                  50 gr destrosio,
                                                  250 gr zucchero semolato,
                                                  75 gr acqua.
per il semifreddo allo yogurt : 200 gr meringa italiana,
                                                            120 gr crema pasticcera,
                                                            150 gr yogurt greco colato,
                                                            20 gr pasta di limone,
                                                            150 gr panna a 35% grassi.
per il semifreddo di fragole : 120 gr meringa italiana,
                                                         50 gr crema pasticcera,
                                                         100 gr coulis di fragole,
                                                         100 gr panna a 35% grassi,
                                                         qualche goccia di colore alimentare rosso (facoltativo).
per la finitura : fragole fresche (una decina),
                                coulis di fragole.
Preparazione : 
Preparate la crema pasticcera. Istruzioni dettagliate troverete qui e qui. Come ho scritto più volte, io preferisco la preparazione al microonde. Lasciate raffreddare nel frigo.
Preparate la salsa (coulis) di fragole. Istruzioni dettagliate troverete qui.
Preparate la meringa all' italiana. Istruzioni dettagliate troverete qui. Siccome questa meringa all' italiana verrà utilizzata per la prepazionedi semifreddo, viene aggiunto anche del destorsio, che come abbiamo detto, abbassa il punto di congelamento; in mancanza sostituite con zucchero semolato.
Istruzioni dettagliate per preparare la pasta di limone troverete qui.
Con le dosi riportate sopra per la crema pasticcera e meringa all' italiana, prenderete un po' di più di quanto è necessario per la realizzazione di questa ricetta. La meringa italiana avanzata, potete tranquillamente congelarla e utilizzarla in altre preparazioni.
Preparate il semifreddo allo yogurt. Se non troverete lo yogurt greco colato, ponete lo yogurt in un pezzo di panno rado, appendete e lasciate colare per un paio d' ore. Mescolate lo yogurt con la crema pasticcera e la pasta di limone. Aggiungete gradatamente la meringa italiana, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' altro, per non smontare il composto. Aggiungete anche la panna semimontata (alla consistenza di yogurt) e mescolate. Ponete in un sac-a-poche monouso e conservate nel frigo.
Preparate il semifreddo alla fragola. Mescolate la coulis di fragole con la crema pasticcera.  Aggiungete gradatamente la meringa italiana, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' altro, per non smontare il composto. Aggiungete anche la panna semimontata (alla consistenza di yogurt) e mescolate. Se volete accentuare un po' il colore del semifreddo alle fragole, aggiungete qualche goccina di colore alimentare rosso, preferibilmente in gel, e mescolate bene. Ponete in un sac-a-poche monouso e conservate nel frigo.
Versate il semifreddo allo yogurt nel stampo Armony; l' uso del sac-a-poche impedisce la formarzione delle bolle d' aria alle pareti dello stampo. Prendete il sac-a-poche con il composto del semifreddo alle fragole e inserite il beccucio nel semifreddo allo yogurt; premete a tratti per tutto il giro dello stampo, in modo di farcire il semifreddo allo yogurt con quello alla fragola. 
Coprite con pellicola transparente, così da isolare il dolce da eventuali odori presenti nel freezer, e congelate subito. Lasciate riposare per 4-5 ore, o meglio per tutta la notte.
Prima di servire il semifreddo, estraettelo dal freezer e ponete nel frigo per una ventina di minuti. Sformate su un vassoio da portata. Decorate con le fragole e la coulis di fragole avanzata.
Si conserva nel freezer per qualche giorno. Sempre prima di servire, lasciatelo riposare nel frigo per mezz' oretta. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.