ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "Α ΦΟΥΝΓΚΈΤΟ"
Τα πιάτα με μελιτζάνες είναι ατελείωτα, και οι Ιταλοί, που τις αγαπάνε πάρα πολύ έχουν στην κουζίνα τους πολλές εξαιρετικές συνταγές που δεν θα τις συναντήσετε σε κανένα εστιατόριο, εκτός Ιταλίας τουλάχιστον, αλλά αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε.
Οι μελιτζάνες ά φουνγκέτο (melanzane a funghetto) είναι μία από αυτές και μας έρχεται από τον Ιταλικό Νότο και συγκεκριμένα από την Campania (περιοχή της Νάπολι). Η ονομασία του πιάτου a funghetto, σημαίνει σαν μανιτάρια, επειδή οι μελιτζάνες κόβονται σε μικρά καρεδάκια. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της συνταγής, κάποιοι δεν βάζουν ντομάτα, άλλοι βάζουν κάππαρη, ελιές ή καυτερό πιπεράκι, γιά όσους αγαπάνε τις πικάντικες γεύσεις.
Οι μελιτζάνες α φουνγκέτο, σερβίρονται ζεστές αλλά και κρύες, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό. Μπορούν όμως να γίνουν η γαρνιτούρα μίας γρήγορης μακαρονάδας. Διατηρούνται για μερικές ημέρες στο ψυγείο και μπορούν επίσης να καταψυχθούν.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 4 μελιτζάνες,
4 ντομάτες ώριμες,
2 σκελίδες σκόρδο,
8 φρέσκα φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό,
6 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τις άκρες από τις μελιτζάνες και κόψτε τες σε καρεδάκια. Πασπαλίστε με αλάτι, βάλτε τες σε ένα τρυπητό και αφήστε τες μία ωρίτσα να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Ξεπλύντε τες και στραγγίστε τες καλά.
Κόψτε τις ντομάτες σε καρεδάκια.
Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Μπορείτε να βάλτε και λιγότερο αλλά μην το παραλείψετε.
Σε ένα τηγάνι βάλτε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε τις μελιτζάνες και σωτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Βγάλτε τες από το τηγάνι και κρατήστε τες στην άκρη. Με απορροφητικό χαρτί, σκουπίστε το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.
Βάλτε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σωτάρετε πολύ γρήγορα το σκόρδο. Προσθέστε τις ντομάτες και τα φύλλα βασιλικού, κομμένα με το χέρι, και αφήστε να βράσουν για 5-6 λεπτά.
Προσθέστε τις μελιτζάνες, δοκιμάστε στο αλάτι και αφήστε να σιγοβράσουν για καμμιά δεκαριά λεπτά, να αναμειχθούν τα αρώματα. Το φαγητό αυτό δεν πρέπει να έχει πολύ ζουμί.
Σερβίερετε τις μελιτζάνες α φουνγκέτο ζεστές ή κρύες.
MELANZANE A FUNGHETTO
Le melanzane sono le regine della cucina estiva. Oggi prepariamo un piatto tradizionale della cucina campama. Il suo nome viene dal modo che vengono tagliate le melanzane. Esistono parecchie variazioni, con o senza pomodori, con capperi, olive o al peperoncino piccante, per chi piacciono i piatti stuzzicanti.
Le melanzane a funghetto vengono servite calde o fredde, come antipasto o contorno. Ottime ancora per condire un piatto di pastasciutta veloce. Si conservano per qualche giorno nel frigo e si possono essere congelate.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 melanzane,
4 pomodori,
2 spicchi d' aglio,
8 foglie di basilico,
6 cucchiai di olio extravergine di oliva,
sale qb.
Preparazione :
Spuntate le melanzane e tagliate a cubetti. Cospargete di sale, ponete entro un colapasta e lasciate per almeno mezz' oretta ad espellere l' acqua di vegetazione. Sciacquate, scolate ed asciugate
Tagliate i pomodori a cubetti.
Tritate l' aglio. Se non vi piace tanto, potete ridurre ad uno spicchio.
Versate 3 cucchiai di olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete le melanzane e fate rosolare. Eliminate dalla padella e tenete da parte. Asciugate l' olio che resta nella padella.
Versate l' olio restante nella padella e saltate velocemente l' aglio. Aggiungete i pomodori ed il basilico tritato grossolanemente con le mani. Lasciate cuocere per 5-6 minuti.
Aggiungete le melanzane, regolate di sale e lasciate cuocere a fuoco moderato per una decina di minuti, per insaporirsi.
Servite le melanzane a funghetto calde o fredde.
sono un contorno sempre gradito, un abbraccio !
ΑπάντησηΔιαγραφήMolto buono anche per condire la pasta, ottimo per una spaghettata veloce!
Διαγραφή