2

ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΟΝΦΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ // POMODORINI CONFIT SOTT'OLIO


ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΚΟΝΦΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ

Πρίν λίγες ημέρες βρήκα ντοματίνια σε πολύ καλή τιμή και αγόρασα περίπου 2 κιλά. Ηξερα ακριβώς τι θα τα κάνω, τα ντοματίνια κονφί τα είχα δεί να φιγουράρουν σε διάφορα ιταλικά σάϊτ και σκέφτηκα αμέσως ότι έπρεπε να τα δοκιμάσω!
Σίγουρα τον όρο "κονφί" τον έχετε ακούσει να αναφέρεται αρκετές φορές, ας πάμε να δούμε και την πραγματική του σημασία. Το κονφί λοιπόν, προέρχεται από το γαλλικό confire, που σημαίνει συντηρώ, και αυτό με την σειρά του προέρεχεται από το λατινικό conficere, που σημαίνει ετοιμάζω, παρασκευάζω. Το κονφί είναι μία μέθοδος συντήρησης των τροφίμων, ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Νοτιο-δυτική Γαλλία. Γνωστή από την εποχή του Μεσαίωνα (υπάρχει καταγεγραμμένη αναφορά από το 1268!), υποδηλώνει σιγομαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά γιά μακρύ χρονικό διάστημα, με βασικό σκοπό την μακρόχρονη συντήρηση του τροφίμου. Ετσι το κονφί αναφέρεται σε φρούτα βρασμένα με ζάχαρη, σε λαχανικά βρασμένα στο ξύδι (κάτι σαν τουρσί δηλαδή), αλλά και σε κρέατα (κυρίως χήνα αλλά και πάπια, γαλοπούλα ή και γουρούνι) που μαγειρεύονται στο λίπος τους.
Πηροφοριές από : WiBo, cibo360.it
Τα ντοματίνια κονφί γίνονται πανεύκολα, απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία και είναι πεντανόστιμα. Τα αρωμάτισα με σκορδάκι και φρέσκα μυρωδικά από τον κήπο μου. Το λάδι είναι επίσης από τις ελιές μας, γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο, πολύ γευστικό. Είναι ένα ευέλικτο υλικό, τέλεια γιά γαρνιτούρα σε κρεατικά ή ψάρι, νοστιμίζουν απίστευτα πράσινες σαλάτες και ξαπλώνουν δελεαστικά επάνω σε ξεροψημένες φέτες ψωμιού για μπρουσκέτα. Διατηρούνται για αρκετούς μήνες. Το λαδάκι τους το χρησιμοποιούμε και αυτό για να νοστιμίσουμε σαλάτες.

Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : ντοματίνια,
                αλάτι,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                ζάχαρη,
                σκόρδο,
                φρέσκα μυρωδικά (βασιλικός, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο)
                ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Οπως είδατε δεν σας έδωσα ακριβείς δόσεις υλικών, αφού όλα γίνονται με το μάτι.
Για ένα μεγάλο ταψί φούρνου χρειάστηκα περίπου 1300 gr ντοματίνια. Διαλέξτε τα να είναι ωραία, ζωντανά (ελέξτε το κοτσάνι τους να μην είναι μαραμένο), και ώριμα. Αφαιρέστε τα κοτσάνια, πλύντε τα και σκουπίστε τα με απορροφητικό χαρτί. Με ενα πριονωτό μαχαίρι κόψτε τα στα δυο.
Στρώστε ένα ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Στρώστε μέσα τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα επάνω. Πασπαλίστε με αλάτι, λίγη ζάχαρη και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Ψιλοκόψτε 1-2 σκελίδες σκόρδο και σκορπίστε τες και αυτές απο επάνω. Για ευκολία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόρδο γρανουλέ. Πασπαλίστε με τα αρωματικά που έχετε επιλέξει; εγώ χρησιμοποίησα κυρίως βασιλικό, θυμάρι και μια ιδέα ρίγανη. Περιχύστε με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 140°C, στις αντιστάσεις. Βάλτε μέσα το ταψί και ξεχάστε τα ντοματίνια για τις επόμενες 2 ώρες. Μετά την πρώτη ώρα, ανοίξτε 2-3 φορές τον φούρνο μια χαραμάδα, ώστε να φύγει η συσσωρευμένη υγρασία. Τα νοτματίνια θα πρέπει να μαραθούν αλλά να μην στεγνώσουν, η καρδιά τους θα πρέπει να διατηρηθεί ζουμερή.
Βγάλτε τα ντοματίνια από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
Μοιράστε τα σε αποστειρωμένα βαζάκια και καλύψτε τα με ελαιόλαδο.
Αν δεν έχετε σκοπό να τα καταναλώσετε σύντομα, μπορείτε να τα κονσερβοποιήσετε. Βάλτε τα βαζάκια μέσα σε μία ψηλή κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει ελάχιστο ξύδι (αυτό θα εμποδίσει να σχηματιστεί κρούστα με άλατα επάνω στα βαζάκια). Αφήστε τα να βράσουν για ενα τεταρτάκι, βγάλτε τα με προσοχή απο την κατσαρόλα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρήστε τα σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.



POMODORINI CONFIT SOTT'OLIO

Qualche giorno fa, ho trovato dei pomodorini ciliegino in offerta e ne ho comprato un paio di kili. Avevo già in mente cosa farli, siccome è da un po' che vedo in siti e blog italiani la ricetta per i pomodorini confit, e quando si tratta di pomodori (o melanzane) non posso resistere a lungo a non assagiarli...
Il confit è una tecnica di conservazione e preservazione dei cibi, sviluppata in Francia sud-ovest. Il termine viene dal francese confire, che significa preservare, derivante a sua volta dal latino conficere, che significa preparare. Conosciuta fin dal Medioevo (ce ne sono testimonianze scritte datate 1268!), indicava tutte le preparazioni di alimenti che subivano un' elaborazione termica lunga e non violenta, come la frutta conservata dopo essere stata cotta con lo zucchero, le verdure cotte con l' aceto e la carne (di solito l' oca, ma anche il tacchino, l' anatra ed il maiale) cotta col proprio grasso.
Informazioni tratte da : WiBo, cibo360.it
Ricettina facilissima, preparata perdippiù ad occhio e croce. Li ho aromatizzati con aglio ed erbe aromatiche dal mio giardinetto, mentre anche l' olio utilizzato è dai nostri ulivi. Sono perfetti come contorno, in insalate o su bruschette.

Difficoltà : facilissimo
Ingredienti : pomodorini ciliegino,
                            sale,
                            pepe macinato al momento,
                            zucchero,
                            aglio,
                            aromi vari,
                            olio extravergine di oliva, preferibilmente evo.
Preparazione :
Per una normale teglia da forno, sono occorsi ca. 1300 gr di pomodorini. Scegliete quelli belli e maturi, eliminate i piccioli lavate ed asciugate. Tagliate a metà con un coltello dentato.
Foderate la teglia con carta forno. Disponete i pomodorini con il taglio rivolto verso l' alto. Cospargete moderatemente con sale, pepe macinato, un po' di zucchero, l' aglio tritato (per facilità potete utilzzare anche l' aglio granulato) e le erbe aromatiche (ho utilizzato basilico, timo e poco origano). Irrorate con un filo d' olio.
Accendete il forno a 140°C, modalità statico. Infornate e lasciate per un paio d' ore (controllate la cottura). Trascorsa la prima ora, aprite ogni tanto lo sportello del forno ad una fessura, per fare sprigionare l' umdità accumulata. I pomodorini devono risultare appassiti ma non rinescchiti, devono avere il cuore tenero e succoso.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Riempite dei barattoli precedentemente sterilizzati e ricoprite con olio di oliva.
Se volete conservarli a lungo, allora potete fare delle conserve. Ponete i barattoli ben chiusi entro una pentola alta e ricoprite di acqua (aggiungete qualche goccia di aceto per evitare di formarsi una patina calcarea sui barattoli). Fate cuocere per un quarto d' ora, estraette con attenzione e lasciate raffreddare capovolti.
Conservate in luogo fresco e buio.
L' olio può essere utilizzato per condire insalate.


2 σχόλια:

  1. Adoro i pomodorini confit! Mi hai dato una idea fantastica: metterli via per l'inverno... sempre che ci arrivino.
    E' sempre un piacere leggere le tue ricette e prendere ispirazione da te.
    Grazie davvero

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.