ΣΥΚΩΤΙ ΨΗΤΟ
Το μοσχαρίσιο συκώτι το φτιάχναμε στο σπίτι συνήθως τηγανητό και δεν μπορώ να πώ ότι ήταν από τα αγαπημένα μου φαγητά. Για το συκώτι λοιπόν, άλλαξα άρδην γνώμη όταν δοκίμασα για πρώτη φορά την φημισμένη ιταλική συνταγή "συκώτι αλά βενετσιάνα". Εκεί έμαθα ότι για να μείνει τρυφερό και ζουμερό, πρέπει να ψηθεί ελάχιστα, αν μάλιστα είστε σίγουροι για την καλή του ποιότητα, μπορεί να μείνει και με το αίμα του. Μην νομίζετε ότι είμαι από αυτούς που θα έτρωγαν ή έστω θα δοκίμαζαν να φάνε ωμό κρέας, αλλά πως να το κάνουμε, τις περισσότερες φορές, το ψήσιμο και γενικά ο τρόπος μαγειρέματος είναι αυτό που κάνει την διαφορά στην απόλαυση ενός πιάτου.
Αφού δοκιμάσαμε να ετοιμάσουμε στο σπίτι και την πεντανόστιμη ταλιάτα, κάποια στιγμή σκέφτηκα να δοκιμάσω να ψήσω με τον ίδιο τροπο και το συκώτι. Ετσι λοιπόν, αφού το μαρινάρισα στο γάλα, απλά το έψησα στα κάρβουνα. Τέλειο!
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : μοσχαρίσιο συκώτι,
γάλα,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
βαλσαμικό ξύδι,
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
ρίγανη.
Προετοιμασία :
Αν και συνήθως το συκώτι στα κρεοπωλεία το πουλάνε έτοιμο κομμένο σε φέτες, προτιμήστε οι φέτες να είναι χοντρές, είναι πιό κατάλληλες για ψήσιμο.
Πλύντε το συκώτι, αφαιρέστε τα τυχόν χοντρά αγγεία, βάλτε το σε ένα σκεύος και σκεπάστε το με γάλα. Το γάλα απαλύνει την γεύση του συκωτιού και εξαφανίζει την δυνατή μυρωδιά του αίματος, από την οποία πολλοί ενοχλούνται. Αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο, ή καλύτερα για όλη την νύχτα.
Στραγγίστε το συκώτι από το γάλα και αφήστε το να σταθεί λίγο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σκουπίστε το με απορροφητικό χαρτί. Ρίξτε του μια ιδέα λαδάκι για να μην κολλήσει στο ψήσιμο.
Ετοιμάστε τα κάρβουνα. Αν δεν έχετε ψησταριά, μπορείτε να το ψήσετε σε γκριλιέρα ή και στο σχαροτήγανο. Στο σχαροτήγανο το λάδι θα το ρίξετε μέσα στο σκεύος και όχι επάνω στο συκώτι.
Βάλτε το συκώτι στην φωτιά και ψήστε το αυστηρά για 2 έως 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος του. Το συκώτι στο εσωτερικό του θα πρέπει να είναι με το αίμα του.
Σερβίρετε το αμέσως στο πιάτο, προσθέστε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο, ξυδάκι και αν θέλετε ρίγανη.
Είναι ένα πιάτο αυστηρά της ώρας και καλύτερα να ετοιμάσετε μόνο την ποσότητα που σκοπεύετε να καταναλώσετε.
FEGATO ALLA GRIGLIA
Nella mia casa paterna, il fegato lo preparavamo quasi sempre fritto, e non è stato mai uno dei miei piatti preferiti. Ho cambiato idea quando ho assagiato il famoso fegato alla veneziana; ho scoperto che per rimanere tenero deve essere cotto brevemente e che per insaporirsi ulterioremente deve essere abbinato a sapori agrodolci.
Dopo che sono riuscita a preparare a casa una buona tagliata, mi è venuta l' idea di provare anche col fegato. Così, l'ho messo prima a marinare nel latte, e poi semplicemente sulla piastra! Favoloso!
Difficoltà : facile
Ingredienti : fegato bovino,
latte,
sale,
pepe macinato,
olio extravergine di oliva,
aceto balsamico,
origano.
Preparazione :
In Grecia, di solito si trova il fegato già tagliato a fette. Per la cottura sulle braci preferite delle fette spesse, più adatte per questo tipo di cottura.
Lavate il fegato, eliminate eventuali vene grosse e ponete in un recipiente. Coprite di latte. Ponete nel frigo e lasciate riposare per almeno 2 ore (meglio per tutta la notte).
Scolate il fegato dal latte ed asciugate con carta assorbente. Irrorate con un filo d' olio.
Prepate le braci. Se non disponete potete cuocerlo alla griglia o in bistecchiera.
Fate cuocere le fette del fegato brevemente, 2 fino 3 minuti per lato (dipende dallo spessore di ogni fetta).
Servite subito, condito con sale, pepe, olio, aceto e se voltete un po' di origano.
Da consumarsi subito, così preparate solo la quantità necessaria.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.