3

ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ // POLPETTE DI CARNE MACINATA CON CIPOLLE AL FORNO


ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ

Ομολογώ οτι ποτέ δεν είχα φανταστεί να συνδυάσω τα μπιφτέκια στον φούρνο με κρεμμύδια. Συνήθως φτιάχνω την κλασσική συνταγή με πατάτες ή τα συνδυάζω με πράσα (συνταγή εδώ). Μια μέρα, κουβεντιάζοντας για φαγητά στο φαρμακείο, μια πελάτισσα μου με καταγωγή απο το Νυμφαίο Φλώρινας, μου μίλησε γιά το φαγάκι που θα σας παρουσιάσω σήμερα; μου είπε οτι το συνήθιζαν πολύ στο πατρικό της, αλλά δεν θυμόταν να μου πεί πως ακριβώς το έφτιαχνε η μητέρα της, καθώς η ίδια δεν πολυασχολούνταν με την μαγειρική. Προσπάθησα να το ανασυνθέσω απο τις περιγραφές της, και παρ' όλο που δεν μπορώ να είμαι σίγουρη για το πόσο κοντά έφτασα στην πραγματική συνταγή, ένα είναι σίγουρο, ότι έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο φαγάκι!
Τα μπιφέκια γίνονται ιδιαίτερα αφράτα και ζουμερά και δεν στεγνώνουν παρ' όλο που ψήνονται στον φούρνο. Τα κρεμμύδια δίνουν ιδιαίτερη γλύκα στο φαγητό!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για τα μπιφτέκια : 350 gr κιμά μοσχαρίσιο,
                                    150 gr κιμά χοιρινό,
                                    3 χοντρές φέτες χωριάτικο ψωμί μπαγιάτικο,
                                    1 φλ. καφέ γάλα ζεστό,
                                    1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
                                    1 αυγό μικρό,
                                    1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                    1/2 κ.γ. κύμινο,
                                    1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                                    1 κ.γ. θυμάρι,
                                    1/2 κ.γ. αλάτι.
για τα κρεμύδια : 4 μεγάλα κρεμμύδια (1 Kg),
                                   10 ντοματάκια κεράσια,
                                   5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                   πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                                   αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τα μπιφτέκια. Τρίψτε την ψύχα απο το μπαγιάτικο ψωμί μέσα σε ένα σκεύος και προσθέστε το ζεστό γάλα. Αφήστε το μερικά λεπτά να μουλιάσει. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αναμείξτε καλά. Πλάστε μεγαλούτσικα μπιφτέκια (στον φούρνο θα συρρικνωθούν) και αφήστε τα σε δροσερό μέρος για μισή ωρίτσα, να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
Ετοιμάστε τα κρεμμύδια. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα κίτρινα κρεμμύδια στην κουζίνα μου, καθώς μου αρέσει η γλυκειά τους γεύση; μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε ότι είδος κρεμμυδιού θέλετε. Καθαρίστε τα και κόψτε τα σε φετούλες. ,
Κόψτε τα ντοματάκια στα δύο.
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα κρεμμύδια σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Οι αδελφές Σίμιλι, συμβουλεύουν όταν χρησιμοποιούμε κρεμμύδι σε ένα φαγητό, πάντα να το σωτάρουμε, για να διώξουμε την έντονη μυρωδιά, αλλά και για να γίνει πιό γευστικό. Προσθέστε τα νοματάκια, αλατίστε και πιπερώστε.
Στρώστε τα σωταρισμένα κρεμμύδια μέσα σε μία γάστρα (υπολογίστε να χωράει και τα μπιφτέκια!).
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και βάλτε την σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C. Αφού περάσει μισή ωρίτσα, ανοίξτε την γάστρα και τοποθετήστε τα μπιφτέκια επάνω στο στρώμα των κρεμμυδιών. Κλείστε το καπάκι της γάστρας. Μετά απο μισή ωρίτσα ανοίξτε το καπάκι της γάστρας και συνεχίστε το ψήσιμο του φαγητού για μισή ώρα ακόμη. Γυρίστε τα μπιφτέκια ώστε να ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές.
Σερβίρετε τα μπιφτέκια με τα καραμελωμένα κρεμμύδια ζεστά.


POLPETTE DI CARNE MACINATA CON CIPOLLE AL FORNO

Questa ricetta l' ho ricostruita seguento la descirzione di una anziana cliente della mia farmacia, che ne ricordava la sua bontà ma non sapeva dirmi la ricetta precisamente.  
E un piatto tradizionale nella zona di Flòrina, pittoresca cittadina della regione di Macedonia Nord-Est. Piatto rustico e invernale, la dolcezza delle cipolle caramellate lo rende particolarmente saporito!

Dosi : per 4 persone 
Difficotà : media
Ingredienti
per le polpette : 350 gr di carne di manzo trita,
                               150 gr di carne di suino trita,
                               3 fette di pane casereccio raffermo,
                               1 tazzina di latte caldo,
                               1 cipolla piccola,
                               1 uovo piccolo,
                               1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
                               1/2 cucchiaino di cumino macinato,
                               1/2 cucchiaino di paprica dolce,
                               1 cucchiaino di timo,
                               1/2 cucchiaino di sale.
per le cipolle : 4 cipolle grosse (1 Kg),
                            10 pomodorini,
                            5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            pepe macinato,
                            sale.
Preparazione :
Preparate le polpette. Sbricciolate la mollica del pane raffermo entro una bacinella, aggiungete il latte caldo, lasciate riposare per qualche minuto per inzuppare. Aggiungete tutti gli ingredienti restanti e mescolate bene. Formate delle polpette piuttosto grandi e lasciate riposare in luogo fresco per mezz' oretta, per insaporirsi.
Preparate le cipolle. Preferisco utilizzare le cipolle gialle, che sono più docli e non hanno il gusto pungente; certo potete utilizzare qualsiasi tipo di cipolla vi piace. Mondate le cipolle e tagliatele a fettine. 
Mondate i pomodorini e tagliate in due.
Versate l' olio in tegame capiente e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete le cipolle e saltate fino ad appassire. Aggiungete i pomodorini, salate e pepate.
Disponete le cipolle coi pomodorini entro una rostiera o una pirofila munita di coperchio. Coprite e infornate in forno preriscaldato a 200°C. Trascorsa mezz' oretta, aprite la rostiera e inserite le polpette. Lasciate cuocere per 30 minuti ancora, eliminate il coperchio e continuate la cottura per mezz' oretta. Rigirate le polpette per farle rosolare da tutti e due i lati.
Sevite le polpette con le cipolle caramellate ben caldi.
                           
                              

3 σχόλια:

  1. Ωωωωωω!Σήμερα Μαρίνα μου έκανες ένα φαγητό της πατρίδας μου,αφού κατάγομαι από την Φλώρινα!
    Ειναι μπορώ να πω η αγαπημένη μου τοπική σπεσιαλιτέ!
    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύγευστο ,χειμωνιάτικο φαγητό,που συνηθίζεται πολυ στην περιοχή.
    Εμείς βάζουμε αρκετά κρεμμύδια σε φέτες,μιας που ποτέ δεν μας είναι αρκετά....και λίγο σκορδάκι,για αυτούς που αγαπούν την γεύση του.
    Πάντως ομολογώ οτι η φαντασία σου δούλεψε πολυ καλά,αφού κατάφερες να το μαγειρέψεις με τον τρόπο που οι ντόπιοι συνηθίζουν!´
    Ααααα!Καμμιά φορά βάλω και λίγη κόκκινη πιπεριά,έτσι για να τιμούμε τα τοπικά προϊόντα!
    Καλή σου μέρα Μαρίνα μου!
    Φιλιά πολλά,πολλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπον Φωτεινη κραταω σημειωσεις για την επομενη φορα ... κι εγω θα ηθελα περισσοτερα κρεμμυδια, τα διπλασια μαλλον, σημειωνω και το σκορδακι, αλλα και την κοκκινη πιπερια!
      Πολυ ωραιο φαγακι παντως και τα κρεμμυδια τελεια γινονται!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Ζουμερα και αρωματικά!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.